
E-posta nedir? E-posta bildiğiniz kapınızın önündeki mektup kutusu dur. Evet evinizin önündeki demir, tahta veya değişik dekoratif desenleri olan mektup adresi kutusudur. Bazı apartman girişlerinde bir seri halinde mektup kutucuğu olur hatta. Kutucuğun üzerinde de size ait olanın numarası yazar. İşte o kutulara gelen kağıt vb belgeler olur. İşte bu mektuplaşma türünün elektronik ortamda olanı da e-posta oluyor. Yani elektronik posta.
Herhangi bir girişimde bulunurken bazen fiziksel adresimizi kullanırız. Örneğin size fatura karşılığı hizmet sunan bir yerle iş yapıyorsanız. Bu kişiler için e-posta adresinizin yanı sıra fiziksel adresiniz önem arz eder. Örneğin herhangi bir internet firmasına sadece eposta adresinizle başvuramazsınız. Adamların sizin fiziksel adresinizi bilmesş gerekir. Çünkü gelip bir tesisat kuracaklardır. O yüzden fiziksel konumuzu önem arz eder.
Ancak bunun dışında fiziksel adreslerimizin gerekli olmadığı ama direkt telefon numaramızla da iletişim sağlamadığımız durumlarda e-posta adresimizi kullanırız. E-posta fiziksel adresinizi temsil etmez. Eposta fiziksel bir konum değildir. E posta adresinizin fiziksel konumu yoktur. Bir servis sağlayıcı tarafından size yollanan yazıların size ulaşması için havada asılı olan yazılı bir adrestir. Evinizin önündeki posta kutusunun numarası var ya. İşte e-posta adreslerinin de numarası var. Dijital mektuplaşma adresi yani.
Profesyonel ortamlarda da insanlar e-posta yoluyla haberleşirler. Profesyonel ortamlarda ki mailleşme şekli kendi içinde başka bir iletişim türüdür.. Neyse konumuza dönecek olursak…
Elektronik posta adresi neden önemlidir
İşte günümüzde bu kapı önündeki posta kutusu artık elektronik ortamda. Bu yüzden ona elektronik posta kelimelerinin baş harfi olan E-posta diyoruz. Yani elektronik (dijital) varlığın temsili adresidir. Günümüzde kullandığımız Twitter Facebook Instagram gibi Sosyal medya Platformlarına üye olmak için bu e-posta adresini kullanırız. Kimileri ise birden fazla e-posta adresine sahiptir. Kimileri e-postanın ne olduğunu ve önemini bilmediği için her telefon değiştirdiğinde saçma uzantılara sahip olan yeni eposta adresleri açarlar. Kişi listeleri mailler vs. Hep bir önceki telefonda kalmıştır. O adreslerin hepsi birer ayrı adrestir. Farkında olmadan izin verdiğiniz uygulamalar vs hepsi bu eposta adreslerinizi kullanır ve gelen giden mail trafiğinin sebebi de budur.
Toxic Mail kutuları
Birden fazla e-posta adresiniz var ise ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Örneğin bir dönemler aşırı haşır neşir olduğunuz bazı mail adreslerinizde iletişim anıları saklıdır. Girip baktığınızda ise mail kutusu gelen mailden dolmuş veya bin bir sebep. İşte bu mailler toksikleşmiş mail adresilerdir.
Günümüzde zaten bir çok mail adresi toksik çünkü çok fazla mail trafiğimiz var vs. O süreci saklama depolama vs. işi ise bambaşka sektör. Bence Matrixin başlangıcı budur @sacredtreasure
E-posta adresinizin farkında olmayabilir misiniz!
Günümüzde çoğumuzun anneannesinin elinde dahi akıllı telefonlar var değil mi? Hatta benim yeğenim anneannesinin e-posta adresiyle bir çok oyun ve uygulama satın almış. Yani anneannesinin telefonuyla başlıyor telefon hayatına. Kendine telefon aldığındada anneannesinin mailiyle giriş yapıyor halen 🙂 Zaten dijital adreslerde tam olarak kim olduğunuz değil hangi dijital adreste olduğunuz önemli. Her kullanıcı bu telefonların hepsinden bir e posta adresi olmak zorundadır. Çünkü e-posta ve dolayısıyla dijital servislere erişim olmadan telefon istediğimiz gibi çalışmaz. Cihazın belli bir düzen üzerinde çalışması için gereken ilk adım kendinizi tanıtmaktır. Yani daha önceki verilerinizin saklı olduğu elektronik adresinizin adı. @hotmail.com @gmail.com @yahoo.com gibi ve yüzlerce adı bilinmedik mail sağlayıcıları vardır. Ve sektör o kadar büyük ve o kadar hakkında çok şey yazılmış bir alandır ki ben o alanla ilgili değilim pardon ona bilmemkim abi bakıyor. he covers the job 😉
Dijital kimliğinizle tanışıyorsunuz yavaş yavaş…. Aslında bu sektör de başka bir sektör… Hani sadece e-posta artık dijital kimliğinizi temsil etmiyor. Neyse bunu da geçtim
Alakasız alakalı eklemedir
Ancak e-posta ile pek işi olmayan yüz binlerce aktif kullanıcı e-postalarına erişimin ne olduğunu bilmiyor ve elektronik varlığının farkında değil. Ama öğrenmesi hiç zor değil. E tabi herkes için konuşmuyorum.
E-posta adresleriniz dijital ajandanızdır. Sizden başkası göremez
Cep telefonunuzu kurcalamaktan korkmayın onu tanıyın.
Cep telefonunuzu iyi tanımak onu hiç tanımamaktan daha iyidir. Gelişmiş veya az gelişmiş bütün bu uygulamalara girerken zaten bir şekilde eposta adresine ihtiyaç duyacaksınız. Yanı internette Facebook kullanıcısı veya herhangi bir sitenin kullanıcısının varlığı aynıdır. Hepsi de bir e-posta ile çalışır. Dedim ya sizin djital kimliğinizdir diye. Hoş gerçi Facebook’da muhtemelen yakında e-devlet kimliğimizi de ekleyeceğiz 🙂 Neyse işte… Günümüzde bu etkileşimleri fazlasıyla yapıyoruz. Bu etkileşimler, kullandığınız tüm sosyal medya hesapları da dahil olmak üzere hepsi için e-posta adresi gereklidir ve önemlidir.
Her telefon değişikliğinde eposta adresinizi değiştirmeyin. Ajanda önemlidir
Geçmişteki etkileşimlerinizi bilmeyi emin olun bir gün isteyebilirsiniz. 18’li yaşlarda kullandığımız eposta adreslerimiz de olmuştur değil mi? Veya 30’lu veya 40’lı yaşlarda… E her yaş ayrı güzel ya.. Bazıları kırk tane mail adresi açar ya hep 🙂 Bence saklayın yani bu adresleri. telefonla çektiğiniz fotoğraflar videolar ve dahi her şey bu adrese bağlı olan bulut servislerle çalışır. O kimliklerin her biri yıllarca saklanacak… Ne kadar yıldan sonra ne oluyor onu da tam olarak bilmiyorum. Bir tek mail adresiyle erişebileceğiniz faydalı Google servisleri burada. Bu yüzden, e posta adresinizi ve şifrenizi mutlaka bir yere not alın. Çünkü bütün bu servisler üzerinde sakladığınız bütün içerik adres değiştirseniz gider. Yeni aldığınız telefonunda aynı eposta adresiyle giriş yapmak demek tüm anılarınızın sizinle birlikte taşınması demektir. Bu son cümledeki anılar meselesinin veya herhangi bir dijital arşivinizin önemi varsa e-postanın önemini zaten biliyorsunuz demektir 🙂
E-posta ayrıca ilişkiler demektir.
Aslında günümüzde telefon numarası üzerinden de bir kimlik oluşturabiliyoruz. Örneğin Whatsapp gibi servisler e-posta adresiyle değil telefon numarasıyla çalışırlar. Facebook Instagram gibi uygulamalarla da çoğu zaman telefon numaralarımızı da eşleştiririz. Yani hem-posta adresimizle hem de telefon numaramızla giriş yapabiliyoruz. Sosyal medya demek zaten direkt ilişkiler demektir. E tabi kimilerimizin e-posta adresiyle hesaplar oluşturduğu bir hesap bazen kökten gidiyor. Hatta o kişiye bir daha ulaşamıyorsunuz falan 🙂 Yani sosyal medyada insanlarla mesajlaşıyor ve haberleşiyoruz. Doğal olarak ilişkilerimizin yazılı fotoğraflı kısımları da burada saklanır. Erişimi kaybedersek gider…