İnternetten para kazanma rehberi ile blog sitenizden nasıl para kazanabileceğinizi ve reklam alanlarınızı nasıl satabileceğinizin detaylarını okuyun
Blog yazarak para kazanmak, sandığınız şey olmayabilir. Lakin yine de fikir boyutundan dahi bakınca hiç de fena bir girişim değil. Bu tür girişimlerde bazılarının gerekli adımları atıp sonradan vazgeçtiği çok olmuştur. Bazılarının ise hiç başlamayıp sadece hayalini kurduğu fikirler bütünü olarak kalmıştır blog yazarak para kaznama fikri.
Somut bir fikriniz varsa, ne yapmanız gerektiğini zamanla çok daha iyi anlarsınız. Neye ihtiyacınız olduğuna ise başladıktan sonraki süreçte karar verirsiniz. Yani başlar başlamaz ne hakkında blog oluşturacağım diye kesin bir karar vermek zorunda değilsiniz. Bloglar zaman içinde evrimleşip bambaşka şeylere dönüşebilir. Ve genel olarak basit bloglar bu değişim süreci için mükemmel başlangıçlardır.
Her şeyin çok kısa bir sürede olmasını beklemeyin. Deneyim, üretim ve tabiki sabır en büyük yardımcınız olacak! Asıl mesele başlamak da değil. Bunu sürdürmek! Ve çalışmaktan, hiç vazgeçmemek! Elbette bir yerlerde çalışıyor ve zaten para kazanıyorsanız böyle bir şeye ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz. Zaten işinizi gücünüzü bırakıp sırf buna yoğunlaşırsınız direk iptal olursunuz. Öyle bir şey de değil. Sadece minik minik çabalarla, zamana yayarak varabileceğiniz basit bir hedeften bahsetmeye çalışıyorum.
Blog yazarak para kazanma sürecine daha profesyonel başlamak isteyebilirsiniz. Veya İlk günden itibaren çok iyi bir blog yazılımınız olsun isteyebilirsiniz. Veya daha basit blog uygulamalarıyla da başlayabilirsiniz. Bloglarla kazanma açısından, profesyonel olsun veya olmasın, bunun zaman ve emekten geçtiğini lütfen her zaman göz önünde bulundurun. Biraz araştırma yaptıktan sonra dilerseniz bir yazılım şirketiyle anlaşıp kendinize eşsiz bir blog sitesi yaptırtabilirsiniz. İçerik olarak değil. Sitenin kendi ara yüzünden bahsediyorum. Veya tüm ihtiyaçlarınızı ve hayal ettiğiniz şeyin nasıl olması gerektiğini yazılım şirketine iyi aktarmanız yeterli olacaktır. Tabi bu bütçe gerektirir. Yazının devamındaki en bilinen ücretsiz blog servisleri isimli konuyu göreceksiniz… Olasılıklar çok fazla.
Bu yüzden yazımın çoğunluğu sıfır maliyetle neler yapabileceğinizi kapsayan türde bilgiler olacaktır. Elbette internetten para kazanma ucu çok açık bir konu ve devasa miktarlar kazanmaktan da bahsetmeyeceğim. Devasa rakamların da çalışmalarınız, bakış açınız veya yatırımlara orantılı olarak artmasının ihtimaller dahilinde olduğunu unutmayın. Günde 1 ekmek parası kazanmakla başlamak ilk hedefiniz olsun. Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız minik başlangıçları kümüsemeyin. Bakarsınız 2 ekmek olur 3 olur 4 olur… Üstelik sıfır maliyet
Süreç basitçe şöyledir: Bilgisayarınız var mı ? İnternetiniz var mı ? öncelikle bunlar yeterli olacaktır. Azim ve bilginize güveniniz var mı? Güvenmiyorsanız da sorun yok zira İnternet’te kaynak çok. Tavsiyem, uzmanı olduğunuz yada az çok bir şeyler bildiğiniz bir konuya odaklanmanızdan yanadır. Ya da araştırın, okuyun ve kendinize bir alan seçin, sonrasında kendi fikirleriniz elbette oluşacaktır. Söyleyecek bir şeyleriniz olacaktır, çünkü artık bilgi sahibisiniz. Araştırmacı olmak faydalıdır her daim. Bilgiye ulaşmanın tek yolu budur. En basit haliyle blog yazarak para kazanmak anahtar kelimelerini aratarak bile tavsiyelere ulaşmanız mümkün. Tıpkı bu yazıda olduğu gibi.
Buraya kadar geldik mi ? o halde işe başlamak için gerekli malzemeler aklınızda kol geziyor demektir. Aklınızda gezenler elbette ki hakim olduğunuz bilgiden ibarettir. Taş, tuğla kum harç gerekmez. Hatta daha basit düşünün. Tıpkı Instagram veya Twitter da bir içerik türüne yoğunlaştığınız bir sayfa kurmak gibi. Ama tam olarak değil! Çünkü bloglar çok daha geniş kapsamlıdır. Her şey zihinsel üretimden ve bilgi birikiminden geçer. Şimdi bu bilgileri yararlı olması için bir yerlerde toplamanız, ekleyerek çoğaltmanız ve paylaşmanız gerekiyor dimi ? Yani yazacaklarınızı, çektiğiniz fotoğrafları koyacağınız bir yer lazım veya pano lazım. Kimileri bunun için youtube’ı instagram’ı vb sosyal medya araçlarını kullanıyor. Profesyoneller ise kendi sitelerini isterler. Ancak sosyal medya fenomeni olarak para kazanma olayı da ayrı bir mesele. Linkten ona da bakabilirsiniz.
Hayır! Facebook veya Instagram gibi değil. Onlar sosyal medya platformu oluyor ve seni neredeyse üretmekten geri koyuyor. Orada on binlerce takipçiye ulaşmanın modası da geçti. Ama öyle bir hesabınız varsa daha da iyi. Keza oluşturduğunuz blogunuzun reklamını çok takipçili hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz. Oralarda harcadığınız vakitten vazgeçmek kulağa pek ilginç gelmiyor mu? Unutmayın, dünyayı yapanlar değiştirir. Bu yüzden bir an önce yapın. Ancak dikkat sosyal medya içerik üretimiyle web site veya blog siteleri için içerik üretimi kesinlikle aynı şeyler değil. Ücretsiz blog servislerine mutlaka hakim olmanız gerekir.
Ücretsiz hizmet sunan onlarca blog servisinden birini seçebilirsiniz. Hangi blog servisinden başlamanız gerektiği konusunda kafanız karışıksa, bu yazıda kafanızı daha da çok karıştırabilirim çünkü tüm bu servisler ayrı avantaj ve dezavantajlara sahip. Bunları mutlaka öğrenmelisiniz zaten. https://stories.angelsturkiye.com/hangi-blog-servisi-size-daha-cok-uyar/
Hangi blog servisini seçeceğiniz konusunu da anlamamış olabilirsiniz. Çünkü bunu anlamak içinde deneyime ihtiyacınız olacak. Keza hiç dert etmeyin, içerikleriniz blog servislerinde güvende ve bunları birbirlerine aktarmak hiç mesele değil. Zamanla hangi platformla ilerlemek istediğinize karar verdikten sonra tüm içeriğinizi tek bir yerde toplayabilirsiniz.
Yazı web blog yazarlarına göre devam ediyor
İyi iş çıkarmaya özen gösterin çünkü web siteniz sizin sanal eviniz ve bildiklerinizi paylaştığınız platformunuz olacak. Ve yakında o platform size gelir gelir getirmeye başlar. Tasarım görsellik ve benzeri gibi tüm ayrıntılara zamanla hakim olacaksınız. Üstelik gecenizi gündüzünüzü buna harcamanıza gerek yok. Instagram Facebook gibi platformlarda ayırdığınız zamanlardan çalabilirsiniz. Çünkü artık bir blog yazarı olacaksınız. Ve zaman geçtikçe emin olun kendinizi çok geliştireceksiniz. Öyle ki; Hedefleriniz değişirse şaşırmayın. Yazarak içinizi dökmek de sizi mutlu edebilir değil mi? Kim bilir? Blog yazarlarının binlercesi yazmayı sevdiği için yazıyor. Hatta bazıları azılarının trafik getirisi ve reklamlardan para kazanabileceğini dahi düşünmüyor.
Blog yazarlığının önemi sizce neden artıyor sanıyorsunuz? İnternet denen bütünlük, yani arama motorları ve insanlar, sürekli yeni ve ilginç içerik arayışında. Bir çok sitede blog yazarlığının popülaritesinden ve bu işte başarılı olmanın tüyolarından bahsediliyor. Ancak tüyolar yerine göre tüy gibidir, hiç bir işe yaramaz. Çünkü tüyoları uygulamak için bile yeterli bilgiye sahip olmak gerektiğini unutmayın. Yeterli bilgi sahibiyseniz tüyoları yüksek potansiyele çevirmek mümkün. Gözünüz korkmasın yazıyı okumaya devam edin. Blogunuz ile içerik üretmek blog yazarak para kazanmak yolunda atacağınız ilk ve sağlam bir adım olacaktır
İnternette başkalarının yazılarını, yeni bir yazıymış gibi türeten, izinsiz şekilde kendi bloglarında yayınlayan bloglar var. Ancak merak etmeyin yazılarınızın kopyalanmasının artık neredeyse size bir zararı yok. Google ve arama motorlarının sürekli yeni algoritmalar geliştirmesi, çalıntı yazı olayının büyük oranda önüne geçti. Arama motorları yazıların ilk yayınlanma kaynağını fark edebilecek kadar iyiler! Klavye de tuşlara basışınız bile kontrol ediliyorken kopya içerik artık sadece vazgeçmeye meyilli olanlar içindir. Öte yandan kendi blog yazılarını satan kişiler bile mevcut. Bu kişiler kendi bloglarında yazdıkları gibi başka bloglarda da yazı yazıyorlar. Ve yazdıkları yazı bazında para kazanıyorlar. Yani bu kişilerin para kazanmak için sürekli yazıyor olmaları gerekiyor. Kendi blogunuz olmasa bile internetten kazanmanın farklı yolları hep olmuştur. Ancak bu yazımız kendi blogundan ve kendi içeriğinden kazanç elde etmek isteyenler için ayrıntı vermektedir. Çünkü blog yazarlığı diye ayrı bir meslek var ve yazı başına en az 30 50 TL veya çok daha başka rakamlarda mümkün.
Ne yazacağınızı bilmiyorsanız, kopyalama yapmadan, aynı yazıyı yeniden yorumlayarak yazın. Ancak çok benzeri olursa avantaj değil dezavantajdır. Zamanla özgünlüğü öğrenirsiniz. Yazdığınızın faydalı olduğundan emin olun yeterli. Keza o yazı yıllarca orada ziyaretçi alacak. Zaten olayın özü faydalı olmaktır! Keza orijinal içerik yazmanın çok kolay bir şey olduğunu da sanmayın. Yazmadan önce konuya hakim olmak gerçekten dikkat çekecek bir şey çıkarmak size kesinlikle fayda sağlar. E tabi günlük tutuyorsanız o başka bişi…
Cümlelerinizin konuyla alakalı bir biçimde gelişmesi, akıcı ve okuyucuyu koparmayacak nitelikte olması önemli kriterler arasında. Yazıyı yazma ve düzenleme esnasında dil bilgisi ve noktalama gibi kurallara da özen göstermek faydalı. Belli başlı yazınsal kriterler daima olacaktır. Editörünüz yoksa, yazım kurallarına ve yazı yazma yeteneğine de, zamanla ve sürekli yazarak hakim olursunuz. Yani kendi editörünüz olursunuz. Yazım kalitenizi kontrol eden eklentileri kullanmak size verebileceğim en büyük tüyo. Örneğin yoast seo genel olarak yazının matematiğini hesaplayan bir eklenti. Veya İngilizce blog yazıyorsanız Grammarly cümlelerinizin yapısına kadar değişiklik öneren yine sağlıklı bir eklenti ve uygulama.
Fiziksel ve somut çözüm: Başlar başlamaz profesyonellik gerektiği fikrini unutun. Bilgisayarınızın karşısına oturun ve oluşturduğunuz blogunuzda bilgilerinizi kendi kaleminizden yazılara ve sayfalara dökmeye, yazmaya başlayın. Yazma beceriniz gittikçe gelişir ve yazdıkça daha çok şey öğrenirsiniz. Ve daha çok şey yazmak isteyeceksiniz de. Yazma da uzmanlaşmak çok zaman almayacaktır. Bu süre içinde de İnternet’ten para kazanma gerçeğine daha çok yaklaşacaksınız. Ancak bu iş sandığınız gibi olmayabilir çok dikkat. Beklentilerinizi küçük tutmak motivasyonunuzu yüksek tutar.
Unutmayın ki bilgi bilgiyi tetikler. Üretkenliğiniz kendiliğinden artıracaktır. Mademki blog yazarak para kazanmak gibi bir hayaliniz var, vazgeçmeyin yeter! Zira en büyük hata vazgeçmek olacaktır. Ancak şu ‘para kazanma’ olayını uzunca bir müddet aklınızdan çıkarın! Yazılı veya görsel anlamda neyi ne kadar iyi, anlatabileceğinize, aktarabileceğinize odaklanın. Farzedin ki; İnstagram’da veya Facebook’ta güzel bir fotoğrafı iyi bir hikayeyle paylaşıyorsunuz. Gerisi hayal gücünüzde saklı.
Yazmış olmak için yazmayın. Gerçekten ilgi çekici bir şeyler yazabilirsiniz. Örneğin Medium isimli bloug platformunda kullanıcılar inanılmaz özgün ve ilginç içerikler üretiyor. İçerikler o kadar kaliteli ki, okumak için premium bir hesaba sahip olmanız gerekiyor. Yazarlar İçerikleriyle para kazanıyorlar yani. Düşünün artık! Demek içerik bu kadar önemli. Platformda ücretsiz bir hesapla kimlerin ne kadar yaratıcı olduğunu görecek kadar fikir edinebilirsiniz. Yazmaktan keyif almak inanın ki başka bir mesele ve medium ortamındaki yazarlar bu işte çok iyi. Ama ben kendi blogumu istiyorum diyorsan okumaya devam et.
Blog yazarıysanız inetten para kazanmanın yolu, blogunuzda iyi içerik üretmekten geçer. Bunun yanı sıra blogun, tasarımı, ve içerik sayısı da önemli unsurlardan. Tüm ayrıntılar ve benzeri diğer parametrelerin hepsi zamanla ve emeğinizle orantılı olarak gelişecektir. Dert etmeyin, tasarım ve görsellik saatler, günler veya haftalarla sınırlıdır. Ancak içerik üretmek aylar ve yıllar alacak meseledir. Yani bir kaç kere yazmak değil sürekli yazmak çok önemli. Üstelik orijinal, eşi benzeri görülmemiş, başka bir yerde yayınlanmamış türden yazılar demek daha çok kazanç demektir.
Kullanacağınız görseller kesinlikle lisans sorunu içermemeli. Yazılarınıza görsel gerekiyorsa, şu sitelerdeki ücretsiz profesyonel görselleri değerlendirebilirsiniz. Unsplash Pexel ve Pixaby en iyileri. Her birine üye olarak sitenizin linkini ve sosyal medya hesaplarını da ekleyebilirsiniz. Ve hatta kendi çektiğiniz veya ürettiğiniz kaliteli görselleri de yükleyebilirsiniz. Özgünlük ve orijinallik için ayriyeten blogunuz üstünden gelir ele etmek için, görseller veya görsel kaynakları kullanmanız şart. Zira görseller telif sorunu çıkartır ve sitenizde reklamlar durur. Yazılarınız için muhteşem öne çıkan görselleri kendiniz de yapabilirseniz emin olun bu çok daha iyi ve daha çok ziyaretçi çekme de kilit unsurlardan biridir. Muhteşem görsellerle orijinal ve ilginç yazılar çarpıcı başlıklar ile arama motorlarının dikkatini çeker
Arama motorları ve özellikle Google, kelime aramalarında son derece akıllı ve adil olmak için programlanmıştır ve sürekli geliştiriliyor ve her gün milyonlarca siteyi geziyor, ve bu sitelerin içinde ne olduğunu kendi veri tabanında saklıyor. Google’ın siteleri gezme işinin adı index’lemedir. Google sizin sitenize geldiğinde de, sitenizde ne olduğuna dair bir liste hazırlar. Ve sanal dünyada neyin veya hangi bilginin nerede olduğunu çok iyi bilir ve buna göre sıralama yapar. Google’ın sizin sitenize gelip – gitme olayının en önemli kısmı basitçe şöyle işler:: Örneğin birisi, ”xyz xyz” kelime öbeklerini arıyor ve sizinki veya sizinki gibi bu konuyla alakalı yazıların bulunduğu yüzlerce siteyi tarayarak sonuçları veriyor. Ancak tam da burada, Google kendi algoritmasına göre, konuyla en alakalı sonuçları, en üstten en alta göre sıralıyor ve bu sıralama şekli dönem dönem değişiklik gösterebiliyor. Google’ın sıralamanızı yükseltip sitenizi öne çıkarması binlerce ziyaretçi olasılığıdır. Bu aynı Instagram’da keşfet bölümüne düşmek gibi bir şey.
Google sizi neden öne çıkarsın? İşin asıl kısmı da burada başlıyor ya! Yani sizin de anlayacağınız gibi; Ne yaparsınız da Google’ın dikkatini çekersiniz? Cevap ise çok basit. blog yazarak para kazanmak için bilmeniz ve yapmanız gereken tek şey gerçekçi ve dişe dokunur içerikler üretmektir. Özgün ve orijinal olun ve sadece içerik üretin. Sabırlı olun, sonrasında bırakın Google görsün. İsteseniz de istemeseniz de Google sizi ziyarete gelecektir. Çünkü Google kişilerin kendi kalemlerinden bloglara dökülmüş güncel içerikleri (yazı, resim veya video da dahil ) çok sever ve bunlara öncelik verir. Ve gerektiği ölçüde sitenizi şımartır. Bu yüzden sitenizi sürekli yeni bilgi paylaşımları ve yazılarla güncel tutmaya özen gösterin.
Bu güncel kalma kronolojisi ille de her gün veya her hafta bir yazı yazmak demek değildir. Ama kazanmak için öyle olmalı. Hatta daha fazlası 🙂 Örneğin sadece 20 30 kadar makalenin bulunduğu ve 2 3 ayda bir güncellenen ama gerçekten faydalı ve iyi içeriklerin olduğu bloglar bile belli bir zaman sonra sürekli trafik alır. Söz konusu içeriğin ve başlıkların sürekli arama alan türden konular olmasının, yani aranma hacminin yüksek olmasının bunda tabiki de etkisi olacaktır. Yani kabaca aranma hacmi yüksek olan 20 adet başlıkla bile sürekli ziyaretçi alan bir blog oluşturmanız kesinlikle mümkün. Bu durum yine çok para kazanacağınız anlamına gelmez. Ancak sürekli ziyaretçi gelmesi olasılıkların ışıklarıdır ve başarı yolunda bir adımdır. Ayrıca az da olsa para kazanmanızı sağlayacaktır. Yukarıda da değindiğim gibi, günde 1 ekmek meselesi!
Google sadece arama sonuçlarını baz alarak sitenize gelmez elbette, belli zaman aralıkları içinde Google zaten sitenize güncel olsun veya olmasın defalarca gelip gitmiştir ve her gelip gitmesinde siteniz ile alakalı yeni bilgiler edinmiştir. Sonuç olarak sizin siteniz ile alakalı bir veri bankasını zaten oluşturmuştur. Yani Google aslında sitenizin ziyaretçiyle arasındaki aracı sayılır. Siteniz veya blogunuzla ilgili bildiklerini arama sonuçlarıyla kıyaslar ve kimin ne aradığına ve talebe göre en uygun siteyi sıralayarak sunar. Sizin siteniz de bu arama yapılan kelimelerde sık sık Google tarafından sıralamada gösteriliyorsa, İnternet’ten para kazanmaya hazırsınız demektir. Nasıl mı? İnternet’te yerli yabancı onlarca reklam şirketlerinin reklam bannerlarını kendi web sitenizde yayınlayarak elbette! Tüm dünyada en çok kullanılan ve talep edilen reklam şirketi Google ve Google reklam ağıdır.
Google reklam ağına kabul almak çok kolay değildir. Google reklam ağı yüksek kaliteli içeriklerin olduğu sitelerde, daha hızlı onaylanmaktadır. Bu süreçle alakalı çok daha fazla bilgiyi İnternet’ten araştırarak bulabilirsiniz. Adsense onay süreci çok parametreli bir süreçtir ve hakkında başlı başına bir yazı yazmak gerekir. Ancak maalesef bu çok da uzmanı olduğum bir konu değil. Zaten bu süreçle cebelleşiyorsanız veya bu adımı geçemiyorsanız içeriğinizde sorun olduğundan emin olabilirsiniz.
Bu süreçle alakalı Adsense forumlarından daha uzman kişilerin önerilerini okuyun veya Adsense panelinizdeki uyarı ve tavsiyeleri netlikle anlamaya çalışın. Zira, reddedilme sebepleri, sitenizdeki en spesifik reddedilme sebebinin ne olduğunu açıklamayacaktır. Çünkü politika ihlalleri belirlenen ana başlıklardan bir tanesinin kapsamındadır. Politikalara uymuyorsa genel bir uyarı çıkar ve ayrıntının ne olduğunu anlamak zamanınızı alır. Şiddetle her ayrıntıyı çok iyi şekilde anlayarak okursanız problemi çözebilirsiniz. Adsense onay sürecini geçtiğinizi varsayalım ve konumuza devam edelim.
Adsense hesabınızdaki söz konusu siteniz onaylandıysa. Reklam kodlarını sitenizin görünen kısımlarına eklemeye başlayabilirsiniz. Bu reklamlar ile artık para kazanmaya başladınız demektir! Geriye kalan ziyaretçilerin dikkatini çekmek olacaktır. Herkes kendi cihazında kendi geçmiş arama sorgularına yönelik reklamları görecektir. Bu bazen değişiklik gösterebilir
Bu reklam yayınlama kodlarını alırken otomatik reklamlar seçeneği yeni başlayanlar için daha uygun. Zaman içerisinde Google ziyaretçi kitlenizi anlayacak ve bu otomatik reklamlarla en iyi sonucu almanız için uygun reklamları yayınlayacaktır.
Yayınlanan reklamlar ne kadar çok tıklama alırsa, o kadar da çok para kazanıyorsunuz demektir. Bu bağlamda tıklama oranları, görüntüleme başı maliyet ve benzeri onlarca faktör var. Tüm bu detayları panelinizden takip edin ve gerekirse bu işlerden iyi anlayan birinden yardım alın. Özellikle başlangıç aşamasında, bu para kazanma olayını gözünüzde ne çok büyütün ne çok küçük görün. Çünkü binlerce ziyaretçiye ihtiyacınız olacak. Bu yüzden başlangıç aşamasında sadece kuruşlar söz konusu olacaktır.
İnternet’ten para kazanma fikrine kısa sürede zengin olmak, ya da ben yazayım nasıl olsa kazanırım diye sadece para odaklı bir niyetle başlamanın çok yanlış olduğunu belirtelim. İşe başlamadan önce, elinizde ne var? Kimin dikkatini çekecek? Neden içeriğinizi kayda değer bulsunlar? Gibi soruların cevaplarını vererek bir ön hazırlık yapmak faydalı olacaktır.Ve sadece orijinal olun. Bu zaten yukarıda da bahsettiğimiz Adsense onay süreci için de önemli faktörlerden biridir.
Buraya kadar blog yazarak para kazanma konusuyla alakalı en gerekli bilgilerden bahsettik ve bu aşamalara kadar olan kısmı tamamladıysanız zaten Blog yazarak para kazanıyorsunuz demektir. Blog yazarak para kazanma olayının, temel başlangıç ve para kazandıran kısmından bahsettiğimize göre konuyu burada tamamlamış sayılırız. Yani günde bir ekmek alabilecek kadar para kazandıran bir bütünü oluşturabilmişseniz, elbette daha fazlasını istersiniz. Neden olmasın? Günde 1 ekmek ile geçinmek günümüz koşullarında elbette mümkün değil. Yazının buradan sonrasında henüz deneyimlemediğimiz ve farklı kaynaklarda da bolca bilgi bulabileceğiniz başlıkları ele almaya ve öngörülerimi aktarmaya devam etmek isterim.
Elbette yazının başından beri vazgeçmediyseniz doğal olarak daha fazlasını isteyebilirsiniz. Ki bu en doğal hakkınız. Eminim ki yukarı da bahsettiğim temel profesyonelliğe de ulaşacaksınız. Ve bir sonraki adımınızı nasıl atacağınıza daha sağlıklı karar verebilirsiniz. Unutmayın bu sadece basit bir yan gelir. Gerçek işinizi bırakmanıza halen gerek yok. Günde 3 4 tl kazanınca işi gücü bırakıp ta yazı yazayım falan diye düşünmeyin. Elbette olasılıklar ve bazı sırlar burada yazmayı akıl edemediklerimde saklı da olabilir. Ufak ufak ekleme yaparak devam etmeme izin verin.
Blog sitenizde, yeni ve güncel konular yazmak, sitenize trafik çekmek için en önemli ve en gerekli icraattır. Ancak trafik çekmenin başka yöntemleri de var. Söz konusu yöntem olunca da, tek yöntem sadece yazı yazmak ve güncel içerik girmek değildir. Herkes sizin gibi düşündüğü ve İnternet’te yüz binlerce site olduğu için, son 10 yıldır tanıdık olduğumuz ”SEO” olgusu devreye giriyor.
Yazının devamında ise genel olarak web sitelerinin olmazsa olmazı olan seo çalışmaları ve son zamanlarda “yazarak kazanın” diye ortaya çıkan yeni iş modelinden bahsetmek istiyorum. Yazımızın yukarısında, Google’ın arama sorguları için kullandığı ve sürekli güncellenen özel bir algoritması olduğundan da bahsetmiştik. İşte hikayenin buraya kadar olan ve burada da bahsedeceğim kısmı tam da bu algoritma üzerine kurulu. Zira bütün seo çalışmaları, ve İnternet’ten para kazanma yöntemleri bu algoritmanın eleğinden geçer diyelim ve hemen konumuza dönelim.
”Seo” Kelimesi ”arama motoru optimizasyonu” anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harfleridir. (search engine optimization) E tabi dile kolay.
”Google” her sorduğunuza artık sesli olarak cevap verebilen, insanların aradıklarını bulmasını sağlayan yapay zekalı bir arama motorudur. Yani artık kim ne arıyorsa, Google, Bing, Yahoo, Yandex, Msn ve benzeri arama motorlarını kullanıyor. İşte tamda burada hikayenin kendisi devreye giriyor. Yani Seo çalışmaları. Bu arama motorlarında fark edilmek için işimizi, ürünümüzü, websitemizi veya bloğumuzu bu arama motorlarında ilk sıralara getirmek isteriz. İlk sıralara gelmek için uygulanan bir çok yöntem vardır. Bu yöntemlerin uygulanmasına Seo çalışması denir.
Seo çalışmaları yapmak için öncelikle içerik ve tasarım olarak bütünüyle tamamlanmış ve sürekli güncellenen bir bloğunuz veya bir web siteniz olması gerekir. Piyasada seo yapan onlarca program veya kişi bulmak söz konusu. Diğer İnternet sitelerinde sizden, ürününüzden veya hizmetlerinizden bahseden içerikler, linkler ve benzeri referans ve haber salınmasını sağlayan sizin için yapılan iyileştirme çalışmalarının hepsine birden Seo diyebiliriz. E tabi bu basit bir tanım olup, ileri düzey bir bilgi değil! Bunları yapan büyük şirketler olduğu gibi, kişisel olarak çalışan uzmanlarda mevcuttur. Veya tek başınıza yapmanız da olası elbette. Sonuçta seo: bazı yapılması gereken şeyler bütünüdür. Telepati veya telekinezi değildir
Seo çalışmaları çerçevesinde pek çok yöntem vardır. Bu yöntemlerin hepsine hakim olduğumuzu söyleyemeyiz de, ancak en önemli olanından, yazılı içerikten bahsedebiliriz. Çünkü Google için ‘içerik kraldır’ felsefesi geçerli. Temelde yazılı, güncel içerik yoksa, trafik alamaz ve yeteri kadar güçlü bir Seo çalışması da uygulanamaz…. Örneğin diyelim ki, günde 1000 görüntüleme ve bir kaç reklam tıklaması için 3 4 TL para kazanma limitine ulaşmış bir blogunuz varsa, yapacağınız doğal bir seo çalışması ile 2000 görüntüleme elde etmek mümkün olamaz mı ? Elbette olur. Bu da, günde 3 4 TL den 6- 8 TL’ye terfi etmek anlamına gelir
Seo’nun basit tanımına, fiziksel ve basit düzeyde anlaşılır bir açıklama ile örnek vermek istiyorum. Bu örnek reklam süreçlerinin nasıl çalıştığını anlamanız için de gerekli olabilir.
Örneğin siz bir iş yeri açtınız. Her şeyiniz yerli yerinde ve yeni olduğunuz için sesinizi duyurmanız ve reklam yapmanız gerekir. Ne yaparsınız? Hemen reklam şirketleri vesaire gibi isminizi tanıtacak yerlerle temasa geçersiniz. Caddelerde billboard’larda reklamınız döner. Dış mekan reklamlarını çoğu yerde görüyoruz zaten. İnternet’te açtığınız blog projeniz için de dış mekan reklamları kullanılabilir. Keza büyük sitelerin dış cephe reklamlarını görüyoruz da! İnsanların sitenize reklamlar sonucu ulaşıp ziyaretçi sayınızın artması tıpkı iş yerinizin reklamlar sonucu çalan telefonlarının artması gibi bir durumdur. Ancak fiziksel iş yerleri de artık sanal ortamda.
Sanal ortam deyince reklamların da şekli şemalı değişiyor. Sonuç olarak fiziksel iş yeriniz için de, web siteniz için de, hem İnternet’te hem de sokaklarda reklam satın alabilirsiniz. Ancak dış mekan reklamlarının veya yüksek ziyaretçi çeken web sitelerinin reklam maliyetleri çok yüksektir. Oysaki Seo genelde düşük maliyetli veya belli bir ücret karşılığı yaptırdığınız veya yaptığınız bir hizmet türüdür ve arama motorlarında yapılan aramalarda görünürlüğünüzü arttırmak için yapılır. Bu doğal görünürlük, büyük bütçeli reklam maliyetlerinden kar elde etmek demektir. Hatta en akıllıca olan reklam türlerinden biri de diyebiliriz. Neden mi ? Kullanılan tekniklere, harcadığınız paraya ve yapılan çalışmanın kalitesine ve büyüklüğüne göre İnternet’te görülme olasılığınız Seo çalışması ile çok daha az maliyetli veya bedava olabileceği gibi çok daha kalıcı olabilir. Daha büyük ölçekli işletmeler seo ve direk reklamları kombine ederek kullanırlar. Ve böylece daha fazla reklam geliri elde ederler.
Şimdi yine örneklerle ilerleyelim. Reklam bazında düşünüce İnternet’te gezmek, sokaklarda gezmeye bazı açılardan benzeyebilir, çünkü çoğu İnternet sayfasında, görsel reklamlara denk geliriz. Sokaktaki dev bir reklam billboard’u reklamın içeriğine veya türüne göre daha etkili sonuçlar da verebilir. Ancak söz konusu İnternet ve Seo olduğunda durumlar çok farklıdır. Çünkü sizi görenlere hitap etmek ayrı bir durum, sizi yada ürününüzü arayanın size ulaşması apayrı bir durumdur. İnternet’te size ulaşılmasını direk reklam satın alarak sağlayabileceğiniz gibi Seo ile de sağlayabilirsiniz.
Hemen burada bir parantez açıp şunu hatırlatmak istiyorum. İnternet’ten önce, farklı ‘arama bulma’ yöntemleri kullanılırdı. Örneğin çilingir veya tesisatçı gerektiğinde, etrafta tanıdık birileri yada bir yerlerden elimize geçmiş bir kartvizit yoksa, firma rehberleri veya altın rehber gibi kitapçıklara başvururduk. Bir konuyu, birini veya farklı bilgi türlerini de kütüphanelerdeki yüzlerce ansiklopedilerden araştırırdık. Bütün kaynak ve bilgi fiziksel ortam ve yazılı belgelerde idi. Ancak günümüzde İnternet var ve neredeyse her şey orada bulunabiliyor. Yazılı kaynakların ne kadarı İnternet ortamındadır, net bir cevap yok! Lakin ne kadar insanın İnternet ortamında olduğu ortalama olarak biliniyor. E hal böyle olunca İnternet ortamındaki bilgi akışı da birilerinin kontrolü altına giriyor ve kuralları onlar yazıyor.
Örneğin Google Facebook Twitter ve benzeri diğer dev isimler başı çekiyor. (Yakın zamanda ülkemizin Twitterdan vergi alması ile alakalı bir haber bile gündeme gelmişti) Düşünün o kadar çok ki kazançları. Hani anlatmak istediğim çabalarınız sonucu iyi trafik alan bir blog sitesine dönüşebilirsiniz. Bu zaten sosyal medyada fenomen olan yüz binlerce takipçisi olan kişiler içinde geçerli değil mi ? Bu kişiler kitlelerine bahsettikleri reklamlardan iyi paralar kazanıyorlar. Sizde kendi blogunuzu reklam alanı satan bir projeye dönüştürebilirsiniz. O halde konuyu hemen bağlayalım.
Google ile reklamlardan hatırı sayılır bir kazanç elde etmek için on binlerce binlerce ziyaretçi almak gerektiğini herkes bilir. İster Google ister diğer reklam sağlayıcınız olsun, hepsi içinde durum aynı. Google vb reklam şirketlerinin koydukları belli ödeme limitleri vardır. Binlerce blog sitesi bu rakamlara dahi ulşamadan vazgeçer. Bu hesapların yazarları bu anlamda sıklıkla hüsrana uğramıştır. Çünkü vazgeçmiştir. Ancak bir diğer mesele bir blogun iyi trafik alıyor olmasına rağmen halen hayal edilen rakamlarda kazanç sağlayamamasıdır. Bu maalesef tek kişiyle veya profesyonellerle temasa geçmeden kolay aşabileceğiniz bir durum değil. Bu yüzden alternatifleri değerlendirin.
Google reklamlarından Ayda 200 TL kazandıran ziyaretçi kitlesine mi ulaştınız? Bu ziyaretçi kitlesi için size bireysel olarak daha çok ödeyecek, kişiler ve benzeri şirketler mutlaka vardır. Yani Google reklamlarının gösterildiği bölümlerden birinde diğer sitenin reklamını yapacaksınız. Google hesabınız için herhangi bir sorun teşkil etmez. Reklam şirketleri veya markalar çok ziyaretçi alan bir siteye reklam vermek isteyecektir. Dilerseniz, belli bir şirketin veya markanın reklamını sitenizde yayınlayabilirsiniz. Bu şirketler sizinle doğrudan iletişime geçebilirler veya siz onlara, site analizleriniz ile teklif verebilirsiniz.
Yazılarınız için para ödeyen şirketlere yazılarınızı satabilirsiniz.
Yazmak bu kadar önemliyken, bu önemli olayı da bir sektör haline getiren siteler ve şirketler ortaya çıktı. ”Yazarak kazanın” kelime öbeklerine odaklı Seo çalışmaları bile yapılmış. Bu çok akıllıca bir yöntem elbette! Bu yöntem sayesinde Google’ın dikkatini çekmek için çok büyük ölçekte özgün ve orijinal içeriğe ulaşan bu firmalar, yazılar için yazarlara ne kadar ödüyor bilemiyoruz ama herkese hatırı sayılır ücretler ödeyeceklerini de sanmıyoruz. Yani iyi içerik üreten biriyseniz 30 40 50 ve belki daha fazla paralar kazanmak söz konusu. Bunun dışında iyi bir yazarsanız, sizden güncel ve orijinal içerik bekleyenler için sürekli yazıyorsanız, onlar için altın dokuduğunuzun farkına varın. Bu şirketler size yazı başına ödediklerinden çok daha fazlasını kazanma potansiyellerinin olduğunu bilen şirketlerdir.Ve bu işte iyi olan yazarlarına yazı başı iyi ödeme yapabilirler. Veya bazı şirketler yazarlarını kendi bünyelerinde çalıştırır.
Yazılarımız için iyi para ödeyen şirketler için yazmak yerine kendi blogumuzda neden yazmayalım sorusu geldiyse aklınıza, şöyle cevaplayalım; Çok büyük reklam geliri veya harici reklamlardan da gelir elde eden bu sitelerin veya şirketlerin, yazarlara ödediği ücretler kendi trafik hacimlerini göz önünde bulundurunca büyük kayıp değil, aksine daha büyük kazançtır. Yani yazarlarının yazdıkları içerikler, hali hazırdaki güçlerine güç katar ve ivme kazandırır.
Oysaki tek bir yazarın bu yazıları kendi kişisel blogunda bu derece yüksek kazançlara dönüştürebilme olasılığı daha düşüktür. Yani 700 kelimelik tek bir yazınızı satarak, örneğin, 30, 40 veya 50 TL gibi rakamı mı tercih edersiniz, yoksa bu tek yazının kendi blogunuzda olsaydı yazının tüm yılda size 30 40 50 tl kazandırmasını mı tercih edersiniz? Tabi bunlar sadece varsayımlardır ve pratikte tamamen değişiklik gösterir. E tabi günde bunun gibi 2 yazı yazan birisi de doğal olarak 20 30 tl yerine 40 60 tl arası kazanacaktır. İnternetten para kazanma sürecinde en somut ve en çok emek gerektiren yazılı içeriktir
Lakin yine de söz konusu içeriklerinizi, kendi blogunuzda mı yayınlamalısınız, yoksa başka güçlü bloglara mı satmalısınız konusu biraz muamma! Yazınız için size 30 40 TL ödüyorlarsa zaten bu sizin hali hazırdaki potansiyelinizin iyi olduğu anlamına gelmez mi ? Hem kendi blogunuzda hem başka bloglarda yazarak da devam edebilirsiniz. Bu tabiki daha çok zamana ihtiyacınız olduğu anlamına da gelecektir.
Youtube bildiğiniz üzere, yazıların deryasında kaybolmaktan hoşlanmayanlar için, videoların zor dünyasında şansını denemek isteyenler veya tesadüfen kolaylıkla da olsa iyi paralar kazanabileceğiniz bir gelir kapısı. Konuyla ilgili maalesef bloglar kadar derin bilgim yok. Ancak alttaki yazıda özellikle youtube ile para kazanmakla alakalı için ayrıntılı bir yazı var.