

WhatsApp bilindiği üzere yer yüzünde popülerlik açısından eşi benzeri olmayan bir uygulama. En ufak ve kullanıcı tarafından neredeyse fark edilmeyecek güncellemeler dahi haber oluyor. Bir zamanlar stalklamak için kullanılan bu popüler mesajlaşma uygulaması kurulduğu günden beri çok değişti. Ve son güncelleme WhatsApp’tan gelen en riskli güncelleme.
Sürekli değişen ve güncelleme alan whastapp uygulamasının bildiğiniz üzere en önce el attıkları şey stalklama özelliğini kapatmak oldu. Yani kullanıcıya profil, resim, durum vb tüm bilgilerin detaylarını herkese açık veya gizli yapabilme özelliğini açtı. Bunların hiç biri ilk başta yoktu evet. Sosyal gider yapmak için kullanılan mavi tik özelliği bile yoktu. Mavi tık meselesiyle ilgili de ayrı bir yazı daha var okuyunca hem fikir olacağınız bomba detaylar var 👋👌 hatta geçmişte kalan siniriniz depreşebilir 🙂
Elimizden düşürmediğimiz telefonlarımız whastapp olmasa suyu kesilmiş ev gibi olur. Düşünsenize evde su kesik. Skandal rezillik. Telefonda da whatsapp olmayınca aynı şey. Bluetooth ilk çıktığında dosya transferi için uğraştığımız günleri hatırlayın. Kablosuz kulaklıklar olmasa artık Bluetooth gerekmeyecek bile. Keza whastap Bluetooth’un yerine geçeli çok uzun zaman oldu. Tüm özellikleri açısından sürekli ve sürekli güncelleme almaya gelişmeye devam etti. Bu derece hayatın içinde olması ve sosyal tarafımızı da yaşadığımız bir uygulama olduğu için her türlü haber değeri oluyor. İnsanlar da doğal olarak ne değişmiş acaba diye merak ediyorlar. Ben vallahi artık neyin değiştiğini fark edemiyorum bile. Neyse…
Masa üstü ve Windows uygulamaları
Bu kadar güncelleme alan bir uygulamanın Windows uygulaması ve Web sürümü olması tabiki beklentiler arasında. Bir de masa üstündeyken görüntülü görüşebilme özelliği gelse artık Chatroulette veya chatrandom gibi görüntülü konuşma ağına dönüştürdü heralde. Yani genel olarak masaüstünden erişim bence çok önemli bir detay. Bilgisayar başında vakit geçirenler ne demek istediğimi daha iyi bilir. Bir arkadaşın gönderdiği linki masaüstünden görmek başka bir keyif…
Bu kadar gelişme doğal olarak açıkları da beraberinde getiriyor. Zaten bu kadar gelişmeyi yapsa yapsa Facebook yapar. İnstagram whastap Facebook artık bir bütün neredeyse. Bu gelişme gelecekte üçü bir arada tek paketlik bir uygulamaya dönüşebilir. Bu bağlamda bu uygulamalarda açık veya risk olması demek hepimiz için dünya sonu gibi bişi. E tabi yeterince uzmana sahipseniz her uygulama zayıflıklarından arındırılabilir. Ancak yeni gelecek olan güncelleme bugüne kadarki güncellemelerden farklı. Aynı anda masa üstü ve web uygulamaları da güncelleme alıyor
Whatsapp uygulamasına masa üstünden erişebilmek bence çok kolaylık. Resimler videolar ve daha bir çok dosya türünü aslında bir nebze bulutta tutuyoruz. Taraflar silmediği sürece artık dosyaları paylaşabildiğiniz bir alana dönüştü. İnsanlar whatsapp’üstünden özel hayatlar dahil her şeyi paylaşıyor yani. En kolayı da gönderilen linklere ulaşma kolaylığı. Yani size bir link gönderildiğinde neydi falan diye bazen bulunmuyor ya. Hatta bilgisayarda büyük ekranda görmek istersiniz. Hemen Whatsap masaüstüne girdiğiniz an, tüm olay bilgisayarın ekran ve klavye rahatlığına geçiyor. Tüm paylaşımlar da yine büyük bir hızla eşleştiriliyor. Evde unutup gittiğinizde Whatsapp masaüstü bilgisayardan bağlantıyı kesiyor. Ancak yeni güncelleme de bu değişebilir.
Yeni güncelleme ile 4 cihaz bağlanabilir
QR kodu okutarak giriş yapılan masa üstü yüzleri artık izin verilen dört cihaza kadar kullanılabilecek. Daha doğrusu aynı ağda bağlı kalmayı gerektirmeyecek. Yani evdeki bilgisayardan bağlandığınızda evdeki meraklılar bilgisayarınızdan whastap konuşmalarını okuyabilir mi? Sanırım evet. Ancak bu güncelleme bu şekilde kimsenin işine gelmez ve kötüye kullanıma çok açık olur. Muhtemelen mobil cihazdan diğer bağlantıları kesmek mümkün. Aksi halde böyle bir güncelleme yalan olur. Ancak yine de bence bu riskli bir güncelleme. Meta şirketi ürünlerinden biri olan Whastap uygulaması ultra bilgili yazılımcıların elinden geçiyor ve tüm detaylar düşünülerek yapılır. Ancak hayata geçip kullanılmadan önce ne tür olumsuzluklara sebep olacağını henüz bilmiyoruz. Bekleyip göreceğiz.