gay sohbetgay arkadaşlık siteleriLgbt farkındalıkTrans farkındalık
DOLAR
19,1060
EURO
20,7003
ALTIN
1.200,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
10°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pil ömrü her yeni nesil akıllı telefonla birlikte iyileşiyor gibi görünüyor. Prizden birkaç gün uzak kalabilen birkaç cihaz var sadece üst sınıf değil, gerçekten de özerklik şampiyonu olan birçok ucuz ürün var. Ancak zaman geçtikçe performans düşüyor, pek çok kişi akıllı telefonlarını değiştiriyor çünkü güç bankası olmadan günü geçiremiyorlar. Bazen...
13.02.2023 16:57
338
Kumarhane filmlerinde, deneyimli patronlar ve keskin görüşlü güvenlik görevlileri, hilekârları tespit etmek için video kameraları ve yılların deneyimini kullanır. Daha sonra hırsızlar, acımasız hırsızların onlarla açıklayıcı konuşmalar yaptığı arka odalara götürülür. Modern kumardaki gerçeklik tamamen farklıdır. En büyük gerçek kumarhanelerin ve hatta yasal çevrimiçi kumarhanelerin sahipleri, uzun zamandan beri yalnızca...
02.02.2023 16:37
318
IFTTT nedir? Sosyal medya hesaplarınızda otomatik paylaşım ve akıllı ev aletlerinizi belirli şartlarda otomatik olarak çalıştıran aracı uygulamadır.
24.04.2021 21:55
1037
Google Gboard klavye Konuşmadan metne yazma özellikleriyle marketteki en iyi ücretsiz telefon klavyeleri arasında.
05.03.2021 20:50
612

iOPTIK Akıllı Lensler – Gözde göz :)

İoptik firmasının yaptıgı bu lens ile gözün içinde dijital bir ekran varmış gibi. tabi bu haberin 2015 yıllarında yayınlanmış. Geçen bunca zamandan sonra bu teknoloji nereye evrilmiş olabilir tartışmaya açık.

iOPTIK Akıllı Lensler – Gözde göz :)
14.06.2022 22:34
1080
A+
A-

Akıllı lensler çok fazla insanın haberdar olmadığı bir sektör. Akıllı lensler görevimiz tehlike gibi filmlerden aşina olduğumuz takılabilen tıbbi cihaz teknolojilerinin gelişmiş bir örneği. Özellikle sağlık alanında, görme bozuklukları için tasarlanan bu teknolojiler aslında kişinin ihtiyacından fazlası. Giyilebilen mikro teknolojiler sadece lenslerden ibaret değil. Yakın zaman önce Elon Musk beyne takılabilen bir çipin çalışan halinin tanıtımını canlı yayında yapmıştı. 2020’de ortaya çıkan bu teknoloji halen çok fazla araştırma gerektiren, gerçekten çığır açan bir teknoloji. Yakın zamanda beyinlerimizde olmasını beklemiyoruz.

Akıllı lensler ve benzeri mikro teknolojiler 2000 li yılların sonlarına doğru, teknoloji fuarlarında gösterilmeye başlamıştı. Günümüzde zenginlerin daha kolay ulaşacağı türden olsalar da, sağlık sektöründe varlar. Beyne takılan çipin henüz maddi gücün ötesinde olduğunu hatırlatmakta fayda var çünkü satışı yok. Akılı lenslerin kullanımı önümüzdeki 1o yılda artacak gibi. Belki Sgk karşılar mı gelecekte? 🙂

Innovega firmasından iOPTIK

Görüntüleri göz küresine yansıtan iOptik – İnnovega şirketinin ürünü

*iOptik, kullanıcıların talimat ve görüntülü çağrı gibi dijital verileri görmesine olanak sağlar.
*Ufak ‘ekranlar’ doğrudan kullanıcının göz kürelerine oturur ve gözlükle çalışır.
*240 inç’lik ekrana sahip televizyonu 3 metre ileriden seyretmeye eşit bir deneyim sağlarlar.

Akıllı lensler ve diğer mikro teknolojiler neler vadediyor?

Takanın yüksek netlikteki sanal ekranları görmesini sağlayan lensler henüz son kullanıcının satın alabileceği türden değil. Ancak 2014’te piyasaya çıktılar. Helen raflarda görmediğimiz lenslerin günümüzde daha gelişmiş modellerinin olduğu tahminlerim arasında. I-Optik olarak adlandırılan model, kullanıcının sürüş talimatları ve görüntülü çağrı gibi dijital bilgileri görmesini sağlıyor. Merkezi Washington’da bulunan Innovega’nın buluşu ufak ‘ekranlar’ doğrudan kullanıcının göz kürelerine oturur ve hafif bir gözlükle çalışır.

Akıllı lensler
Kullanan kişinin yüksek netlikteki sanal ekranları görmesine olanak sağlayan kontakt lensler 2014’te ortaya çıktı

Televizyonu gözümüzde taşıma fikri

Ayrıca, Innovega CEO’su Steve Willey’nin açıklamasına göre, bu mikro cihaz, 240 inç’lik ekrana sahip. Bu, televizyonu 3 metre ileriden seyretmeye eşit bir deneyim. Gözlükler yalnızca mikro yansıtıcılarla donatılmıştır. Bununla birlikte, kontakt lensler daha karmaşık cihazlardır. Tek başlarına takılabilirler ancak cihaz, firmanın sağladığı harici gözlükle çalışabiliyor.

Akıllı lensler
Sistem akıllı telefonlar ve taşınabilir oyun cihazlarıyla video görüntüsünü ileterek veya yarısaydam artırılmış gerçeklik görünümüne geçerek verilerin bizim dünyamıza katmanlaştırılmasıyla çalışır.

CNET ile yapılan bir röportajda Innovega CEO’su Stephen Willey şöyle diyor; ‘Akıllı telefonlarınızda çalışan her şey gözlüğünüzde’. ‘Tam HD’de Pencere görünümünde veya tam ekran deneyiminde. Daha da önemlisi, cihaz, hareket halindeyken tıpkı Google Glass gibi çalışır. Innovega şirketi, kontakt lenslerin yapılması için standart kontakt lens imalat sürecini benzersiz bir filtreyle özelleştirmiş.

Bir başka lens teknolojisi ise, göze takılan diğerlerinden farklı. Ekstra donanımları yok ve lensin tam merkezinde 1 milimetrenin altında incelikte bir monitörü var. Bu teknoloji doktorunuz tarafından size reçete edililirse göz çeperinize göre ayarlanabiliyor. Lensin merkez kısmında gözünüzden çok az uzakta çok iyi görmenizi sağlayan bir çıkıntı bulunmaktadır. Ayrıca ışığı yönlendiren bu çıkıntı dışardan gelen ışığı doktorunuzun size reçete ettiği seviyle eşitler. Bu ışık gözünüze çok yakında bulunan optik filtreden geçer.

2013’te tanıtılmışlardı

Bu teknoloji, giyilebilen diğer cihazlardan daha kapsamlı bir deneyim vadediyor. Firma, 2013 yılındaki Customer Electronics Show fuarında bu teknolojinin bir prototipinin tanıtımını yapmıştı..

Akıllı lensler
Lensin içine yerleştirilmiş diğer optik filtreler

Her bir lense, gözlükler tarafından yayılan ışığı gözbebeğinin ortasına yönlendiren bir optik mikro filtre yerleştirilmiştir. Bu filtreler aynı zamanda, etraftaki ışığı göz çeperine gönderir. Gerçekte bu, retinanın her iki görüntüyü eşzamanlı ve net bir şekilde kaydettiği anlamına gelir.

Hafif koşu yaparken birinin kendi hızını cihazda nasıl görebileceğinin bir görüntüsü resmedilmektedir

Innovega teknolojinin lisansını, Google Glass gibi, hareket kabiliyeti ekleyecek satıcılara vermeyi planlıyor. Burada, hafif koşu yaparken birinin kendi hızını cihazda nasıl görebileceğinin bir görüntüsü resmedilmektedir.

Sektörde bir çok şirket var

I-optik firmasından 1 yıl önce, Güney Koreli bilim adamları daha gerçekçi resimler çeken LED entegre yumuşak kontakt lensler yapmışlar. Bu kontakt lensler, ioptik firmasının yaptığınının aksine, esktra aparata ihtiyaç duymadan fotoğraf çekebiliyor.

Microsoft ve Washington Üniversitesi de benzer projeler üzerinde çalışmalar sürdürüyor. 2012 yılında, radyo sinyallerini optik sinirler aracılığıyla beyne ileten artırılmış gerçeklik lens prototipini yapmışlardı.

Güney Koreli bilim adamlarının yumuşak malzemeden ürettiği ve resim çekebilen lens prototipi
Akıllı lensler ve gözlükler

Mobil cihaz lensleri

Akıllı lens sadece sağlık sektöründe değil mobil teknolojilerde de kullanılan eğlenceli aparatlerdır. Ancak bu teknoloji yine sağlık sektöründeki akıllı lenslerin üretildiği zamanlarda piyasaya çıkmıştı. Şu sıralar kuş bakışı veya balık gözü gibi gören, amatör olanlardan çok profesyonel olanlara değişik lensler var. Bu teknoloji 2011 2012 yıllarında görünür olmaya başlamıştı.

Washington Üniversitesi mezunu bir öğrenci 2013 te, akılı telefonların kameralarına takılabilen bir lens tasarladı. henüz basit formda ancak devrim niteliğindeki bu lens ile mikroskobik boyutlarda yakınlaştırma yapılabiliyor. Silikondan, ekstra yapıştırıcı gerektirmeyen ve her telefon kamerasına uygun. 6 milimetre boyutlarındaki bu lensin görüntü yakınlaştırma aralığı 15x ila 60x. Üst segment telefonların genel olarak 10x yakınlaştırma özelliğine sahip olduğunu göz önünde bulunduralım. E tabi bu teknoloji günümüzden yaklaşık 8 yıl önce… Şimdi hem mobil teknolojiler hem de akıllı lens teknolojileri çok daha ilerde. Bir 10 yıl sonrası ise sadece hayal gücüyle sınırlı.

Mikro telefon lensi 22 yaşında Thomas Larson geliştirdi. Thomas Washington üniversitesinde makine mühendisliği okuduğu sırada fikri üzerine çalışmaya başladı. Projesine Fon sağlamak için ağustos ayında başlatıp 10 eylülde biten kampanya boyunca, 68 bin dolar rakama ulaştı. Söz konusu lensler için patent başvurusu yapılmış. ”Platinyum katalize edilmiş silikon”(platinum catalysed silicone) isimli bir teknolojinin ürünü.

Yapışkanlı bir yapıya sahip olan lens, yapıştırıcı niteliğini kaybetmeden su ve sabunla yıkanabiliyor. istiklal caddesinde bir zamanlar, yapışkan dokulu silikona benzer ”örümcek adam” satarlardı attığınız yere yapışıp kalan bu minik oyuncaklar geldi aklıma 🙂

Mobil mikroskop

Larson’ın iddiasına göre yumuşak yapısından ötürü esnek ve çizilmez yapıya sahip olan lens optik olarak cam özdeş, yani cam ile aynı düzeyde transparan, ve ayrıca bükülebiliyor. Larson ayrıca, Teorik olarak lensin sonsuza kadar yapışkan kalacağını da ekliyor…

Projesi için web sitesinde : Böylesi taşınabilir bir lensin, sadece eğlence amaçlı değil gelişen dünyada hastalıkları önlemek için de imkanlar sağlayacağına inandığını söylüyor.

Larson, çoğu akıllı telefon kamerasına uygun olduğunu belirtip en iyi sonuç için minimum 5 MP ve üstü telefonlarda kullanılmasını tavsiye ediyor. 2013 yılında 108 megapiksellik kameraları olan telefonlar yoktu dikkat !
Ayrıca bazı garip tasarımlı geometriye sahip telefonlarla uyumlu olmadığı konusunda uyarıp, uyumsuz modellerle ilgili bir örnek isim vermedi.

Kampanyasında 15x versiyonlu lens için fon sağlayan Larson, daha yüksek yakınlaştırma sağlayan modellerin toplu üretimi için çalışıyor.
Larson, ilerleyen zamanlarda 150 x yakınlaştırma yapabilen lensler yapma niyetinde olduğunu belirtti. Günümüzdeki telefon teknolojilerine yaklaşmış gibi değil mi? Elimize geçerse kim bilir ne tür muziplikler yapılabilir bu lenslerle, röntgenciler yaşadı 🙂

Birinci haber kaynak: 2014 yılında yayınlanmış orijinalinden çeviridir Kaynak: http://www.dailymail.co.uk

İkinci haber kaynak http://www.dailymail.co.uk

Tıb sektöründe kullanılan akıllı lensler daha başka

Yukarıda bahsi geçen son teknoloji akıllı lensler şu an ülkemizde veya dünyada tıbbı çözüm olarak kullanılmıyor. Zaten henüz bu teknoloji herkesin kullanımına açık düzeyde değil. Daha doğrusu bu teknolojinin tıp sektörüne nasıl entegre olacağı da net değil. Çünkü yazıda geçen lensler çok kabiliyetli ve gizlilik haklarını ihlal eden bir çok protokolü geçmek durumunda. Teknolojik açıdan cazip gelen bu teknolojiye parayla da olsa sahip olmak pek mümkün görünmüyor. Öte yandan, günümüzde akıllı lensler görme bozuklukları için dijital devreleri olmayan sade merceklerdir. Yazının konusunda bahsi geçen bilim kurgu türü lenslerden değiller.

Her açıdan çok daha net görüntü (Çok odaklı lensler)

Günümüzde kullanılan akıllı çok odaklı lensler, alanında uzman göz doktorları tarafından gözün bir tabakasına yerleştiriliyor. Bu özel lensler, katarakt, uzağı veya yakını görememe gibi problemlerde gözlük alternatifi olarak sunulmaktadır.

Tıp insanları buna akıllı lens demiyor

Akıllı lens yazının daha öncelerinde bahsi geçen bir kaç şirketin prototip ürünleri olarak nitelenebilir. Günümüzde tıp sektöründe kullanılan biyomedikal lenslerin akıllı lens olmakla alakası yok. Çünkü bir cihazın akıllı olarak nitelenebilmesi için öncelikle elektronik devrelere ve bununla uyumlu çalışabilen bir yazılıma sahip olması gerekir. Tıp dünyasında hali hazırda göz ameliyatlarıyla göze yerleştirilen bu medikal ürünler daha çok akıllı mercekler olarak bilinir.

3 gurup altında incelenen medikal lensler şu şekilde

Trifokal Akıllı Lensler – Tam Akıllı,
EDOF Lensler – Yarı Akıllı,
Monofokal Lens Varyasyonları – Az Akıllı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.