
200_megapiksel_telefonlar
108 megapiksel den sonra 200 megapiksel telefonlar ve buna uygun sensör boyutuna ulaşan cep telefonları malumunuz. Her yıl ve neredeyse her gün, alt, üst ve orta segmente ait yeni bir cihazdan haberdar oluyoruz. Her segment kendi içinde gittikçe daha da gelişiyor ve bu telefonların kabiliyetlerini merak ediyoruz! Özellikle de kameraları dikkatimizi çok çekiyor. Bu yazıdaki galeriler 108 ve 50 megapiksellik görsellerdir.
Üst ve orta segmentte yeni model ve kabiliyetler
2000’lerde Nokia ile başlayan kameralı cep telefonu sevdası ve çılgınlığı bize o dönem inanılması güç bir teknoloji gibi gelirken şimdi o telefonların günümüzdekilerin yanında ne kadar kabiliyetsiz olduklarını da biliyoruz. Çünkü o günlerde 1 MP ile prim yapan nice telefonu şimdi size bedava verseler kullanmazsınız. Çalışmazlar da zaten. Çünkü günümüzde baştan çıkaran teknolojik özellikleriyle dev ekranlı telefonlara alıştık. Her üst modelde daha fazla parlaklık ve daha fazla cazip kamera çözünürlükleri ve daha fazla daha yüksek özellikler geldi. Tasarım ve elde tutuş gibi detayların bile üst ve orta segmenti var! 2021 – 2023 itibariyle ise 200 megapiksel telefonlar gündemde. 600 megapiksel ise yakında…
Teknoloji dünyasındaki gelişmeler gerçekten çok büyüleyici. Ancak bu büyüleyici dünya çoğumuz için çoğunlukla mobil cihazlardan ibaret. Kaldı ki, en iyileri en büyüleyici olanları da hep en üst segment telefonlar oluyor zaten. Tabletler ve 2021 itibariyle katlanabilen telefon-tablet karması cihazlarda buna dahil. Yani teknoloji dünyasının diğer ürünleri arasında özellikle telefonlara olan ilgi çok fazla. Sürekli elimizde oldukları için telefonlarımız bizler için çok şey demek ve dolayısıyla teknolojiden de en çok telefonlarımız ile yararlanıyor ve telefonlarımızla haberdar oluyoruz. Haberler, fotoğraflar mesajlar, özel dosyalarımız vs derken ister istemez sürekli göz önünde ve sürekli el altında oldukları için de cep telefonu sevdası ayrı bir mesele insanlarda. Ve bu sadece Türkiye’de değil Çin ve Amerika başta olmak üzere dünyanın çoğu ülkesinde böyle.
Özellikle 2022 ve 2023 te paskıran ateş pahası fiyatlarıyla üst segment telefonlar ise birbirinden iyi ve nerden baktığınıza göre, gerçekten devrimsel özelliklere sahipler. Evinizdeki pahalı televizyon, çamaşır makinesi veya diğer elektronik aletlerden bile daha pahalılar. İnsanlar da ister istemez daha yetenekli bu mobil cihazlara sahip olmak istiyor. Gerekliliği tartışılır elbette. Ama içerik üreticileri ve internetle işi olan herkes bu cihazların peşinde. Çünkü her yeni model daha iyisini sunuyor. Ayrıca youtube ve blog sitelerindeki içerik üreticileri içinde yeni haber konusu olmaları da cabası.
200 megapiksel telefonlar en iyi kameralı telefonlar mıdır?
Bir telefonu satın almak için en önemli nedenler kamerası ve ekranı. Çünkü üst segment cihazlarla çektiğiniz fotoğraflar potansiyel olarak profesyonel makineleri aratmayacak türde fotoğraflar çekebiliyorlar. (Gerçek teknik detaylar bir yana elbette.) Hal böyle olunca bir zamanlar 1 megapiksele şaşırırken günümüzde 200 megapiksel telefonlar çok cazip geliyor. Üstelik bunun sonu nereye varır belli olmaz. Çünkü yakın gelecekte de 600 megapiksel olmasını beklediğimiz yeni cihazlar yolda. En azından Samsung’un 200 megapiksel telefonlar üretmesinden ndan sonra şirket şimdi de 600 megapiksel için çalışıyor. Söylenenlere göre 2025 te piyasada olabilirler.
200 Megapiksel telefonlar algı mı strateji mi gerçek mi?

Megapiksel meselesi aslında birazcık ticari bir yaklaşım bu doğru. Önce 108 ve ardından 200 megapiksel telefonlar ile 2021 ve 2023 yıllarında karşılaşmaya başladık. Çünkü daha yüksek megapiksel değerlerine ulaşmak için biri olmadan bir diğeri az. Çoklu bir kombinasyonun bir araya gelmesi gerekiyor. Yani, telefonların yapabildiklerinin kalitesi yükseldikçe daha güçlü işlemcilere ve çipsetlerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca telefonların en iyi pazarlanma taktiği kameraları olduğu için firmalarda bu yöndeki gelişmelere yatırım yapıyorlar. Yani bu sadece algı veya satış stretejisi değil. Gerçek anlamda donanımsal bir yükseltme de söz konusu. Çünkü bu gelişim iyi bir sensör ve işlemci gücü gerektiriyor. Bu da son kullanıcı için daha hızlı ve daha pürüzsüz ve dolayısıyla daha pahalı bir deneyim. Bizler ise 200 megapikselli bir telefonla çektiğimiz kuş böcek doğa fotoğralarının detaylarını inceleyerek keyifleniyoruz. Hani derdiniz ‘benim telefonum senin telefonunu döver‘ demek değilse ve gerçekten fotoğraf çekmeyi seviyorsanız telefonlar iyi iş çıkarıyor. Bu arada şunu da belirtmek istrerim; Profesyonel makineler size göre olmayabilir.
Günümüz telefonları her türlü işinizi görür
Profesyonel fotoğraf makineleri sıradan bir kullanıcı için emin olun işe yarar cihazlar değiller. Çünkü sıradan kullanıcılar için cep telefonu yazılımları herşeyi otomatik yapıyor ya. O yüzden sıradan bir kullanıcı olarak profesyonel bir makineyle çekemeyeceğiniz bir fotoğrafı bu müthiş cep telefonlarıyla çekebilirsiniz. Yani fotoğraf çekmek başka, fotoğraf makinesini kullanmayı bilmek başka meseleler. Yeni model cep telefonlarındaki yazımlar müthiş işlemci güçleri ile sıradan kullanıcılar için profesyonel makineleri aratmayacak türde fotoğraflar çekebilir. Üstelik süper hızlı, pratik ve içerikleri kolayca paylaşılabilirler.
Profesyonel fotoğraf makineleri sadece profesyoneller içindir
Oysaki profesyonel bir fotoğraf makinesini kullanmayı öğrenmek aylar belki de yıllar alabilir. bu prof makineler büyük ağır ve taşıması kolay değildir. Üstelik söz konusu profesyonel ciazlar olunca her çekim modu için ayrı bir len kullanmanız gerekecek. Yani bu cihazları kullanmayı öğrenseniz bile fotoğrafçılık apayrı bir uzmanlık konusu demeye çalışıyorum. Ancak amacınız gerçekten fotoğrafçı olmaksa, cep telefonununa vereceğiniz o paraya profesyonel makineler alabilirsiniz. Çünkü teknik anlamda profesyonel bir makinenin çektiği ham formattaki bir fotoğrafın teknik anlamda detaylarını şimdilik cep telefonlarında göremiyoruz. Gerçek fotoğraf makinesi ile cep telefonu lenslerinin arasındaki fark bir gün tam olarak kapanır mı bilinmez.
Ancak unutmayınız ki… fotoğraf makinelerinin de teknolojileri gelişiyor ve o büyüklükte bir lens ve diğer mekanizmaların telefonun içine yerleştirilmesi günümüz koşullarında akıl karı değil. Zaten gerekli de değil. Aslına bakacak olursanız gerçek bir fotoğraf makinesiyle cep telefonu kameralarının kıyası bile başka teknik bir konu. Dxomark isimli bir sitede bununla alakalı yeterince bilgi bulabilirsiniz. Bu arada gerçek fotoğraf makinesi ile cep telefonu karması nasıl olur diye düşünüyorsanız ve daha önce görmediyseniz konuya örnek teşkil edecek xiaomi 12 s ultra nın harici bir objektif aksesuar ile satışa çıktığını hatırlatmak isterim. Demekki tek başına telefon kamerası profesyonel bir kameranın yerine geçemiyor. Alttaki konsept bu konuya da iyi bir örnek niteliğinde. Alttaki videoyu izleyebilirsiniz. Bu arada Buna benzer bir yaklaşımı Samsung 2013 yılında s4 zoom isimli bir modelle yapmıştı.
Evet megapiksel boyutları bir nebze ticari yaklaşım bu doğru ama içerik açısından baktığımızda bu güçlü mobil cihazlar sonuç ve çözüm odaklı ürünler oluyor. Ayrıca megapiksel değeri ile birlikte bir çok donanım parçası da yükseltildiği için bu daha fazla performans ve hız demek olduğu için 200 megapiksel bir telefona kimse hayır demez. Çünkü profesyonel bir makine kadar olmasa da sonuç açısından baktığımızda sıradan bir kullanıcının ayırt edemeyeceği nitelikte çekimler yapabiliyoruz. Ama yine de dikkat etmek gereken hususlar var.
Lens kalitesi kendini gece modunda belli eder ve megapiksel tek değer değildir
Kullanici tarafında da bir telefonun ilk bakılan özelliği tabiki de kamera 🙂 Ancak telefonlarının kamera çözünürlüklerine çoğunlukla körlemesine aldanıyoruz. Aldanıyoruz da, yapıyorlar diye aldanıyoruz yani. Sonuç olarak çözünürlük arttıkça daha fazla detay demek değil mi? E bu da bence gayet geçerli bir sebep. Ancak öyle her 108 MP (veya 200 megapiksel) kamera sandığınız şey değil. Bazı modeller, sadece 108 MP kamera var demek için var. Yani evet yüzsekiz MP ama gündüz çekim yapmanız gerekir. Bu demekki 108 MP olan her cihaz beklediğiniz fotoğrafı çekmiyor. Hele ki gece çekimi işin içine girince kaliteli fotoğraf olayının megapiksel büyüklüğü ile alakalı olmadığını da görüyoruz. Bu tür düşük kaliteli sensörler genelde alt veya orta segment cihazlarda karşımıza çıkıyor.
Zaten 108 MP demek çekilen görselin kalitesini değil fotoğrafın baskı büyüklüğünü temsil eder. Yani asıl olay lensin kalitesi. 108 MP rastgele bir telefon kamerası 10 yıl önceki gerçek bir fotoğraf makinesi ile baş edemez. Canon Fujitsu Nikon vs gibi markaların 5 10 bin liralık normal kameraları bile, en iyi lensli 40 bin liralık cep telefonlarını gömme yüksek. Lakin bu çizgi neredeyse kapanmak üzere gibi bişi… Keza üst segment telefonların fotoğraf çekme kabiliyetleri, yazılım desteği ile sonuç açısından profesyonel kameralarla aynı gibi. Lakin bunu bizim gibi telefon kamerası kullananlar tam olarak teknik açıdan ayırt edemez. Fotoğraf çekmek ve profesyonel fotoğrafçılık bambaşka şeyler. Ayrıca gerçek sonuç değerlendirmesi dev ekranlar üzerinde yapılmalı. Yani çekilen fotoğrafları 100 inçlik bir televizyona bağladığınızda sonuçları ve gerçek detayları daha rahat görürsünüz.
En iyi sensörler en üst segment modellerde

Telefonlarda segmentasyon artık orta segmentlerde bile kendi içinde bir kaç sınıfa bölünmüş durumda. Örneğin yakın zamanda ben, Xioami mi 10t Pro almıştım. Bu model orta segmentin en üst modellerinden. Başka bir arkadaşım da Xiaomi Redmi Note 11 pro almıştı. (redmi genelde Xiaomi’nin alt segment modelleridir) Bu iki Xiaomi telefonu kıyaslama şansım olduğu için gerçek deneyimlerimi eklemek istedim.
Her ikisinin kamerasını yan yana değerlendirdim. Xiaomi 10T Pro, Redmi note 11’den d sene önceki model olmasına rağmen müthiş bir kameraya sahip. Orta üst düzey Gece kamerası ve oyun canavarı demek yakışır. Redmi Note 11 pro ise gece olayında çok yeterli değil. Yani ikisinde de 108 MP kamera var ama birisi amiral gemisi katili niteliğinde olduğu için 1 sene daha eski olmasına rağmen daha iyi sonuçlar alıyorsunuz. Ayrıca 10T Pro modelinin optik görüntü sabitleyicisi de cabası. Bu özelliğin (OİS) alacağınız telefonda olmasını mutlaka isteyin…
Hani talebe göre, optik yakınlaştırma bile optik görüntü sabitleme özelliğinin yanında gereksiz. Lakin zoom önemli diyorsanız telephoto özelliği olan cihazlar ise genelde sadece en üst segment telefonlarda var. Fiyat performans ürünü olan orta segment ve orta üstü cihazlarda, en üst segment cihazlardaki deneyimi beklememek gerekiyor keza bunu en iyi kullanan bilir.
200 megapiksel telefon sensörlerinin bile alıcıya göre ve bir satış stratejisi var
Her markanın kitlelere yönelik modeller çıkardığını biliyoruz. Örneğin 30 bin üstü bazı modellere gücü yetmeyenler, aynı modelin alt serisini ve dolayısıyla birçok özelliğinin kırpılmış olduğu cihazları alıyor. Bu durumda örneğin 108 MP kameralı bir telefonun gece çekim yapan kalitede olmaması da kırpılan bu özellikler arasında. Veya optik sabitleyicinin olmaması da olabilir. Markalar genelde üst model cihazlardan doğru bir şekilde kırparak keserek hep cazip şeylerle karşımıza çıkıyorlar bu da doğru.
Orta segment telefonlar bile kendi içinde amiral modellerini her sene güncelliyor. Çünkü orta segment cihazların çoğu da kullanıcısını memnun bırakacak düzeyde özelliklere sahip. Ve bu bütçe aralığının kullanıcıları da hali hazırda alışık olduğu serilerin daha fazla neler verdiğini görmek için hep daha yeni modellere yöneliyor. Teknoloji bağımlısı olduğumuz gerçeğini de göz ardı etmeyin. Yani hep daha yüksek modeller ve daha yüksek donanımlı cihazları aslında gerçekten seviyoruz. En üst segment veya orta segment kullanıcıları için de durum aynı. Kullanıcı hangi degmentin müşterisi ise ona özgü cihazlar piyasada mutlaka var. Sonuç olarak Markalar her türlü karda.
Süper ay modları en üst segment modellerde
Ben şu an en üst segment model bir telefon kullanıyorum. Yani 2021 de en üst segment modeldi ve Dxomark sitesinde zirveden giriş yaptı. Ancak Dxomark’ta hep zirvede kalmak diye bir şey yok. Bir sonraki sezonda çıkacak olan üst segment bir model bir şekilde bir puan farkla bile zirveye oturuyor. Xiaomi Mi 11 Ultra ise 2021 de çıkmış olmasına rağmen halen 11’inci sırada ve müthiş fotoğraflar çekiyor. Hem ekran hem de diğer teknik özellikler açısından halen daha üstteki telefonlardan bile daha gelişmiş özelliklere sahip. Ancak bu puanlama zaten sadece kamera için. Puanlama listesinde direkt buradan gidebilirsiniz. Dxomark denen bu site dünyadaki bütün profesyonel kameraları ve telefon kameralarını değerlendiren profesyonel bir site. sensörler ile alakalı araştırma yapacaksanız o siteyi incelemenizi tavsiye ederim. 200 megapiksel kameralar şimdilik alttaki şu cihazlarda: Samsung S23 ultra, Xiaomi 12 t pro, Redmi Note 12 Pro+ 5G, Honor 90, Motorola Edge 30 ultra
108 megapiksel Xiaomi 10T pro vs Xiaomi mi 11 ultra
Xiaomi mi 11 ultra modelinde de doğal olarak süper ay modu var. Hani yukarıda da bahsetmiştim ya. Profesyonel bir makine ile ay fotoğrafı çekmek için ayarları yapmak gerçekten zor. Herhangi bir kullanıcı prof maknelerle ay fotoğrafı çekemez. İşte telefonlar bu yüzden yazılımsal ve otomatik destek ile tüm koşulları otomatik olarak ayarlıyor ve size sadece en iyi açıyı çekmek kalıyor. Bu arada en iyi kamera olacak diye illede 200 megapiksel telefonlar almanıza gerek yok. 200 megepiksel sadece çözünürlük meselesidir ama netlik açısından bir kriter değil. Çektiğiniz fotoğrafın detayları daha fazla ama bu daha net fotoğraflar elde etmek demek değil. Çünkü bazı modeller 200 megapiksel olup 50 megapiksellik bir telefondan daha iyi fotoğraf çekmez. Yine de bu noktada cihazdaki sensör markası ve teknolojisi önem arz ediyor. Altta, Xiaomi orta segment en üst modeli 108 megapiksellik mi 10T pro ve en üst segment 50 megapikselli mi 11 ultra modelleri ile gece ve gündüz fotolarını farklı galeriler olarak ekledim.
Alttaki fotoğrafları Xiaomi mi 11 ultra ile süper ay (super moon) modunda farklı zamanlarda çektim. Görsellerin boyutunda herhngi bir sıkıştırma veya filterlerde değişiklik yapılmamıştır. Tripod kullanılmadan elle çekildi. Muhtemelen tripod kullanarak daha sonuçlar elde edebilidim. Galeride en iyi sonuç için cihazınızı yatay veya dikey tutarak tam ekran görüntüleyebilirsiniz. Bütün görseller filtresiz ve ham boyutlu dosyalardır. Sunucuda fazladan yer kapladığını belirteyim.

















Xiaomi mi 10 T Pro 108 MP akşam üzeri ve gece çekimleri




Xiaomi ile 108 MP akşam üzeri çekimleri Adnan menderes bulvarı













Mi 10 T Pro ile 20 megapiksel çözünürlükte hava kararmaya yakın


Mi 10 T Pro 16 MP




Alttaki videoyu teknik anlamda wordpress desteklemediği için youtube’a ekleyerek burada yayınlayabiliyoruz
10 T Pro ile 4K 60 FPS Video (wordpress 4 k destekliyor ne şugarlık 🙂
Xiaomi 10 T Pro ile 4K 60 FPS Video
Nikon Coolpix p1000 profsyonel fotoğraf makinesi ve Samsung S23 Ultra kıyaslaması
Alttaki videonun öncelikle adil bir kıyaslama olmadığının altını çizmek isterim. Çünkü Nikon fotoğraf makinesi gerçekten profesyonel ve sadece fotoğraf makinesi olmak üzere üretilmiş yazılımsal değil donanımsal anlamda gerçekten dev lenslere sahip olan mütjiş bir fotoğraf makinası. Ama şunu düşünün; Biz bugün bu prof fotoğraf makinası ile bir telefonu kıyaslıyoruz. Nikon 1400 dolar civarında bir cihaz. Çok daha iyi olan makinalar olduğunu unutmayın. Ve bu cihazların standart çekimlerini kıyasladığınızda zoom yapmadan baktığınızda yazılımsal destek ile mobil cihazlar prof makinelerden yerine göre daha iyi sonuçlar çıkarır gibi. Videoyu izlerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. E tabi gerçek bir Ay fotoğrafı çekme deneyimini de gözünüz doyacak. Çünkü prof makinelerle şimdilik hiç bir telefon boy ölçüşemez. Prof makinalarla ilgili söylemem gerekenleri zaten başta söyledim değil mi 🙂
Xiaomi mi 11 Ultra ile çektiğim fotoğraf ve video içerikleri kısa süre içinde ekleyeceğim.
Yazının devamı var… To be continued