
Yapılacaklar listesi uygulaması Any.do planlı yaşayanlar veya planlı yaşamayı sevenler için uygulama mağazalarındaki en iyilerden. Yazı sonunda uygulamanın direkt linkine ulaşabilirsiniz. Ancak öncelikle yapılacaklar listesi oluşturmak ne demektir buna kısaca bir değinmek istiyorum. Yapılacaklar listesinin basit tanımı, bir şeyi hatırlamak için not almaktır. Veya kurumsal bazda binlerce kişinin yapacağını düzenlemek için not almaktır. Yapacak şey çok değil mi? Alışveriş, taksit ödemeleri, köpeği dışarı çıkarmak, ilaçları zamanında almak vs gibi.
Ajandalar bu bağlamda en basit en alışık olduğumuz basılı çözümlerdir. Ancak ajandalar sağlıklı bir yönetim oluşturmanız için yeterli değil. Çünkü profesyonel açıdan baktığımızda hatıra defterinden farkı yoktur. Siz girip baktıkça hatırlayacağınız değil, size bunları hatırlatacak bir ajandaya ihtiyaç duyarsınız. Ajandalar halen günümüzde çok popüler. Ancak yapılacaklar listesi uygulamaları çok daha verimli olmanızı sağlar. Bu amaç için geliştirilen uygulamalar basılı ajandaların dijital versiyonudur ve yönetimi hızlandırır ve düzene sokar.
Veresiye defteri yapılacaklar listesi gibi bir ajandaydı ve alacakları yazardı
Bir zamanlar, bakkalların neden veresiye defterleri vardı? Çünkü onların görevleri, alacaklarını not etmekti. Yani kolu komşu, civardaki esnaf veya tanıdıklar çocuklarını gönderir di bazen; ‘Ahmet amca 2 yumurta, 1 kilo domates! babam sonra verecekmiş’ denilirdi ya… Bu kültürün halen devam ettiği ve halen veresiye defteri olan bakkallar olduğuna da eminim. Bakkal amcaların bu alacaklarını unutmamak için not aldığı veresiye defteri bir tür, yapılacaklar listesi uygulamasının manuel haliydi. Deftere, bazen tarihe göre veya rastgele, isim ve altına veresiyeyi verenin eklemek istedikleri. Ayrıntılara göre veresiye verilen ürünler ve toplamı veya bazıları da ürünleri yazmadan sadece toplam alacağı yazar. Bakkal amcamızın defteri sadece basit bir örnek.
Kurumsal ölçekte yapılacaklar listesi uygulaması ve dev yazılımlar
Bu, işlerin artık yapılacaklar listesi programlarıyla veya basit defterlerle çözebileceğinizin ötesinde olan boyutudur. Zamanın modern çözümlerini tercih eden ve bir birinden farklı görevleri yerine getirmekle sorumlu olan çalışanlar, şartlara göre farklı yönetim sistemleri kullanırlar. Bunların bazıları çok profesyonel olup, daha çok müşteri yönetim programları olarak bilinirler. Çünkü günümüzde multi tasking olmak, yani çoklu görevleri yönetmek bir meseledir. Bu görevleri önem sırasına göre düzenli bir halde tutmak, unutmamak, ayrıntıları eklemek vs gibi çoklu seçenekleri bu programlar aracılığıyla yönetmek mümkündür. Ve çoğu büyük şirketin benzeri müşteri yönetim programları vardır.
Doğal olarak, bu şirketlerin çalışanları için bu programlar da birer rutindir. Bu programlar uygulama marketlerindeki en gelişmiş uygulamalardan bile çok daha ayrıntılı olup fazla sayıda müşterileri olan küçük veya dev ölçekli şirketlerin çözüm odaklı kullandıkları dev yazılımlardır. Ama özünde yapılacaklar listesi uygulamasıdır. Sadece çok fazla parametre olduğu için daha spesifik ara yüzler ve kullanım gerektirir. Bu yönetim programları zamanla milyon dolarlar değerinde olan veri tabanları oluştururlar.
Daha kişisel bir yönetim
Kağıt kalemden vazgeçmemek nostaljik bir çözüm olsa da, dijital ortamdaki verimlilik araçları çok faydalı. Bu seçenekleri değerlendirmek elbette çağımızın planlı yaşayanları için biçilmiş kaftan. Kişisel veya işle alakalı projeleriniz için, profesyonellik seviyenize veya iş hacminize göre neye ihtiyacınız olduğu konusu ayrı bir konu. Ancak bunlardan birine mutlaka ihtiyaç duyarsınız.
Yapılacaklar listesi programları
En basitinden akıllı cihazlarınızdaki takvimler bile ‘yapılacaklar listesi’ özelliğini de içinde barındıran dijital bir çözümdür. Hatta bazı cihazlarda hali hazırda varsayılan olarak yüklü benzeri uygulamalar olabilir. Ancak uygulama mağazalarında sadece yapılacaklar listesi oluşturmak ve bunları profesyonelce yönetmenize olanak sağlayan, bir birinden yararlı uygulamaları bulmak mümkün. Keza bu uygulamalar yeni görevler oluşturmanızı, bunları hızlıca not almanızı ve hızlıca sıralamanızı sağlarlar. Takvim uygulamaları bu uygulamalara göre biraz fazla uğraştırıcıdır. ‘Yapılacaklar listesi’ İngilizcede ‘to do list’ şeklindedir. Uygulama mağazalarında ‘yapılacaklar listesi uygulamaları’ araması yapabileceğiniz gibi ‘to do list apps’ veya ‘to do apps’ gibi İngilizce karşılığıyla aratmak da faydalı çözümler sunacaktır.
Alttaki görselde Google Play üstündeki yüzlerce to do list (yapılacaklar listesi) uygulamalarının ön izlemesine bakınız. Doğal olarak yüzlerce uygulama söz konusu. Microsoft’un to do list uygulamasını ve Todoist isimli yapılacaklar listesi uygulamalarını ve içlerinden en popüler olan bir kaç tanesini denedim.

Çoğunu 1 yıldan daha öncesi bir zamanda denemişliğim var ve en az 15 20 gün kullanmışımdır. Bazılarında en önemli ve kullanıcıyı en verimli olmaya yöneltecek şeyler eksik. Bunu kullanırken farkettim ve mutlaka bu eksiklerinde olabileceği başka uygulamalar vardır diyerek diğerlerini sırayla denedim. 2018’in sonlarında olduğumuz şu dönemde çok iyi güncellemeler gelmiş olabilir keza tekrar dönmedim. Son bir yıldır Any do kullanıyorum. Porgram cok verimli ve motive edici, üstelik kararında bir kullanıcı deneyimi sunup kesinklikle kullanıcıyı sıkmıyor. Bazıları kendilerini gereksizce gözünüze sokarken bazıları alacağınız notun veya görevin ayrıntıları üstünde yeteri kadar hakimiyet sağlamanız açısından yeterli değil.
Any.do yapılacaklar listesi uygulaması
Anydo yapılacaklar listesi programları arasında en iyilerden! Keza editörün seçimi olan çoğu uygulama kendi alanında en iyilerdendir zaten. Any do sayesinde yüzlerce görev oluşturabilir, bunları basitçe veya profesyonelce yönetebilir ve çok hızlıca zamanlayabilir fikriniz değişirse yine hızlıca öteleyebilirsiniz de. Görevlere alt görevler ekleyebilir güncel tutabilir, tamamlandı olarak işaretleyebilirsiniz. Başka kullanıcılar ekleyebilir görevleri onlara atayabilir görev listesi bölüşümü oluşturabilirsiniz. Bütün ayrıntıları keşfetmek isteyeceğiniz etkili bir uygulama. İyi olan bir çok uygulama gibi buda ücretli. Ancak ücretli pro sürümüne ihtiyaç duymadan da profesyonelce organize olabilirsiniz. (telefonumda ilk 6 ay ücretsiz pro sürümünü kullanma opsiyonunu değerlendirmiştim)

Maksat daha verimli olmaksa bu uygulamalardan birini veya Anydo uygulamasını mutlaka denemenizde fayda var. Özellikle tek başına çalışan girişimciler için muhteşem bir dijital asistan olan Anydo, plan program işlerini saniyeler içinde hallediyor. Sanırım programa yüklü olan basit yapay zeka sayesinde motivasyonunuz kaybolduğunda veya ilgisizleştiğinizde kafasına göre kendisini hatırlatmayı bırakıyor 😉 Cihazımızda kafasına göre karşımıza çıkan uygulamalardan hoşlanmayız değil mi 🙂 Kendiniz için en iyi Ajanda programını kendiniz deneyimleyerek bulabilirsiniz. Bu uygulamaların hayatımızı ve dolayısıyla işlerimizi kolaylaştırmak için tasarlandıklarını unutmamak gerek.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anydo&hl=tr
