
Windows tabletler neden popüler olamadı?
iPpad ve Android tabletlere kıyasen Windows tabletler ne durumda
Windows tabletler başarıyı yakalayamadı. Öte yandan Windows dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olarak yerini korumaya devam ediyor. Windows son 20 yıl içerisindeki tüm hamlelerine rağmen mobil sektörde başarıyı yakalayamadı. 2017’de mobil telefon pazarından çıktı ve sadece tablet bilgisayarlarla yola devam ediyor. Günümüzde hibrit modeller ön planda
Windows tabletler Android ve Apple’ın Pazarından çıkışı
Microsoft’un büyük yatırımlarına rağmen Windows, mobilde gerekli popülariteye ulaşamadı. Windows sistemli bir çok cihazları 2017 civarında son olarak windows 10’a da terfi etmişti. Ancak bu son güncelleme sadece son güncellemeydi. Windows tabletler ve telefonlar, mobil cihaz piyasasında uzun zamandır satışta. Oysaki kullanıcılar Android ve IOS işletim sistemli cihazları tercih etti. Talep görmeyen Windows 2019’da Windows telefonlara güncelleme desteğini kapattı.
Windows’un, yıllardır en çok tercih edilen bilgisayar işletim sistemi olması bir avantajdı. Ancak Microsoft bu avantajı mobil piyasada bir avantaja dönüştüremedi.
İlk bakışta son derece renkli, canlı ve modern göründüğü konusunda çoğu kişi hem fikir. Bende öyle olduğunu düşünüyorum. Uygulamalar arası geçişlerde son derece başarılı. Alt segment cihazlarda bile iyi performans sergiliyordu. Üst segment telefonlarda ise çok hızlı bir deneyim sunuyorlardı. Dokunsal tepkimeler son derece iyiydi.
Windows tabletler uygulamalarda mı yetersizdi?
Uygulama marketinde Android ve iPhone uygulama marketlerindeki kadar çok uygulama yoktu, her aradığınızı bulamayabiliyordunuz. Temel iş ve iletişim yazılımları ise yeterli denecek kadar mevcuttu. Android’de bir uygulama ararken binlerce opsiyon bulabilirken, bu durum Windows telefon ve tabletlerde böyle değil. Uygulamalarda seçenekleriniz çok daha sınırlıydı. Bazen Windows uygulama mağazasında mutlaka vardır dediğiniz bazı isim yapmış uygulamalar bile yoktu. Instagram resmi uygulaması bile son 2 yıllık süreçte geldi. Ancak nisan 2019 itibarıyla Instagram Windows uygulama mağazasından kalktı bile. Uygulama bolluğu bir yana Windows işletim sistemli tablet ve telefonlar, hiçte fena cihazlar değiller aslında.
Windows tabletlerin metro ve ardından Windows 10 ara yüzü yetersiz miydi?
Mobil teknolojilere ilgi duyan biri olarak tam olarak ne olduğu konusunda kafam bir hayli karıştı. Ancak bazı kişisel varsayımlarım var. Windows cihazların metro ve sonrasındaki Windows 10 ara yüzünün neredeyse birbirinden hiç farkı yok. Aşırı şık ve fazla haraketli. İyi bir şey söylemiş gibi olabilirim ama bu şıklık ve hareketlilik rağbet görmedi. Native bir kullanıcı deneyimi sunmuyor gibi. Tasarım itibariyle kullanıcının kontrolünde olmadığı hissiyatını vermesi de cabası. Uygulama yükleme ise yer yer kabus. (Güncel bir tablet alıp incelemedim açıkçası ama elimdeki alt segment windows tablet ile deneyimim bu)
Windows mobil arayüzü
Windows tablet ara yüzünün şıklığının altını bir kez daha çizmek istiyorum. Ama metro arayüz ile neredeyse aynı olan Windows 10 arayüzünün, kullanıcının beklediği samimiyeti oluşturamadı. Android ve iPhone cihazlarda uygulamalar ile işletim sistemi sanki bir bütün gibidir. Windows cihazlarda uygulamalar ve işletim sistemi apayrı bir kullanım sunuyor gibi. Ayrıca, ara yüzünün köşeli ve keskin hatlar sunan genel ve tek düze tasarımı fazla kişiselleştirilemiyor. Görsel anlamda çok değişiklik sunmak pek mümkün değil. Kullanıcının kendini sınırlı hissetmesini sağlıyordu!
Üçüncü parti uygulamaların bazıları ise yerine göre, emanet hissi uyandırıyordu. Çünkü bazı uygulamalar ana sayfa da Live tile ile bir bütün halinde görünmüyor, gözü tırmalıyordu. Marketteki uygulamalar ile telefonda veya tablette, Android’de olduğu gibi bütünsel görsel değişiklikler sağlanamıyor. Android’in bukalemun gibi uyum sağlayabilirliği yok. Görsel anlamda yeterlince şık olsa da basit ve okunaklı bir görsellik arayanlar için fazla cafcaflıydı.
Fazlası sıkıcı veya itici olabilir
Basit metin belgeleri bile Metro ara yüzün şıklığına uyum sağlamak için görselliğe boğulmuştu. Belgelerde okunaklılık sorun olmuyor ama tasarımdaki sadelik ve şıklığın karışımı, bir yerden sonra sıkıcı oluyor. E tabi bir de öğrenilmiş bir mobil kullanım deneyimimiz söz konusu.
Ana ekrandan uygulamalara erişmek için tüm uygulamalara girdiğinizde aşağıya doğru uzun bir liste geliyor karşınıza. Yine şık ama yeterli basitlikten uzak. Hatta ne, nerde karman çorman gibi. Tek tıkla karşınıza tüm uygulamaların net ve görünür olduğu bir ara yüz çıkmıyor. Arka plan görselini de değiştiremiyordunuz. Sadece ana renklerden seçim yapabiliyorsunuz. Zaten arka plan görselini tam olarak görmenize sağlayacak bir ana ekrana sahip değil. En azından ana ekrandan sağa doğru kayınca, açılan menünün arka planında değişiklikler yapılabilmesi sağlanabilirdi. E tabi yeni ve modern cihazlarda durum nedir bilgim yok! Örneğin alttaki görselde masa üstü bir Windows bilgisayarda programlar ara yüzünü görebilirsiniz. Bu benzerlik, Windows tabletlerde de neredeyse böyle.
Casper Nirvana N240 Hibrit windows tablet

Alttaki resimde ise, iş görür nitelikteki Casper Nirvana N240 model tablet bilgisayarımdan ekran görüntüsüne bakabilirsiniz. İlk görüntü tablet madunda iken alınan ekran görüntüsüdür. Yani genel olarak Windows tabletlerin varsayılan ana ekranının temsil ediyor diyebiliriz.

Alttaki ekran görüntüsü ise tablet arayüzünden tüm uygulamalara bakmak için girilen ekran görüntüsü. Uygulamaların dizlimi ve sunumu, görsel anlamda alışık olduğumuz bir mobil deneyime yakın değil. İyi kötü arası kıyaslamak zor! Zaten gördüğünüz tüm uygulamalar varsayılan sistem uygulamaları. Yeni uygulamalar yükledikçe kalabalık artıyor ve neyin nerde oldugunu bulmak zorlaşıyor.

Casper Nirvana N240 Tablet PC:Ayrılabilen klavye ve ekrana sahip giriş seviyesinde tablet ve mini bilgisayardır. Giriş seviyesinde olmasına rağmen web tabanlı çalışmalarınız için yeterli düzeydedir. Özellikleri






Yüksek karşıtlık hissi
Windows’un masa üstü bilgisayarlarda, tema ayarları bölümünde yüksek karşıtlık özellikleri mevcut. Ekran isteğinize göre siyah kırmızı, mavi kırmızı ve ya siyah beyaz vb renk kombinasyonlarında kullanılabiliyor. Ancak çok çok az insan bunu benimseyebilmiştir. Windows cihazlardaki renk temaları da aynı hissi uyandırıyor. Alışık olduğumuz klasik dosya pencerelerinden alakasız bir görünümü neden tercih ettiler anlamış değilim. Benim gibi anlamayanlardan ötürü olsa gerek ki, telefon piyasasında bir trend olamadı.
Windows’un mobil pazardaki denemeleri
Nokia ile anlaşıp birbirlerini sektörde var etme çabaları elbette iyi bir stratejiydi. Ama yine de beklenen satışları elde edemediler. Özellikle HTC’nin ve diğer markaların farklı modelleriyle piyasaya sürdüğü ürünleri de beklenen başarıyı getiremedi
Örneğin şu linkteki modellerden belki haberiniz bile yoktu. Windows ile hayat bulan Nokia Lumia serisinin en üst segment telefonları Nokia Lumia 1520, Ve Lumia 1020 modelleri en popüler olanları arasındaydı. 2015 yıllarında piyasadan yavaş yavaş kaybolmaya başladı ve artık görmek pek mümkün değil. Bazı ikinci el cihaz satan telefoncularda karşılaşmak olası elbette. 2017 de mobil platforma veda eden Windows 2019’da windows telefonlarına güncellmeyi kapattı. Dilerseniz 1998 yılında dünya lideri olan Nokia ile alakalı şu Youtuber’ın videosunu izleyebilirsiniz. Nokia ve Windows ilişkisi ve neden başarısız sonuçlandığıyla alakalı bir hayli bilgi paylaşılıyor. https://www.youtube.com/embed/ur6SkmVUWfI
I-PAD ve Android tabletler karşısında Windows tabletler ne durumda?
Günümüzde yüksek mobileteye ihtiyaç duyanların tercihi tabletten yana. Mail kontrolleri, fotoğraf ve benzeri uygulamalar, dosya ve sunum veya gazete, e-kitap okumak ve benzeri belgelerle sürekli haşır neşir olan biri için tabletler kesinlikle ilk tercih. Yazının devamında standart Android ve iOS tabletler ve Windows tabletler arasındaki görece farklardan bahsetmek istiyorum. Aslında konu sade ama birazda dallı budaklı. Hepimiz yıllardır Windows bilgisayarlar kullanıyoruz. Dünya çapında bir çok kullanıcının tercihi de Windows olduğu ortada. Kimileri için, bilgisayarı bilgisayar yapan şey Windows işletim sisteminin ta kendisidir. Kimileri ise her dijital cihaza bilgisayar diyebilir. Mantıken öyle zaten… Her dijital cihaz bir bilgisayardır. Ancak asıl bilgisayar, ekran karşısına oturup mouse ve klavye ile alışık olduğumuz, Windows pencereleri ile donatılmış Windows’un masa üstü yüklü cihazlarıdır diye bir algı da var.
Özellikle son 20 yıldır yıldızı parlayan teknoloji, hayatımıza bir çok yenilik kattı bu yeniliklerin en görünen tarafı ellerimizden düşürmediğimiz telefonlar ve benzeri tabletler. Çoğumuz yapabildekleri şeyleri, yapmak istedikleri şeyleri veya pırıl pırıl ekranlarıyla bizleri cezbeden tablet ve telefonları seviyoruz. I-phone ile başlayan ‘rahat dokunmatik arayüz’ sektörü I-pad ile devam eden tablet sektörüne dönüştü. Rahat derken astım elle kullanılmaya musait olan cihazlar ve sonrasını kastetmektir. Keza ilk dokunmatik cihaz tabiki de I-phone değil..
Piyasada şu an onlarca markanın her fiyat aralığında tabletlerini bulmak mümkün. alınabilirlikleri ile birlikte daha sık görülmeye başlandı tabletler ve telefonlar. İnsanlar maillerini , Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ uygulamalarını tabletten sürdürüyorlar. Aslında tabletler ile yapabildiklerimiz bize sunduklarıyla sınırlı. Sınırı belirleyen ise uygulama marketleri demek çok yanlış olmaz. Aklınıza gelebilecek her türlü oyun, uygulama ve benzeri içeriklerin sunulduğu yüz-binlerce uygulama ne kadar yeterli oluyor? Elbette burada asıl karmaşa başlıyor. İhtiyaçlarım için tablet mi bilgisayar mı almalıyım ?
Tablet mi almalıyım ? Bilgisayar mı almalıyım ?
Tabletlerin alışık olduğumuz bilgisayarımız gibi bir arayüzü yok. Tabletler daha çok dokunmatik uygulamalar için tasarlanmış makinelerdir. Öncelikle şunu bilmekte fayda var. Cihazlar ihtiyaçlarınız doğrultusunda ‘efektif’ veya ‘efektif değil’ diye sınıflandırılabilir. Onun dışında elbette ki son model bir tablet çok eğlenceli ve işimizi fazlasıyla görmeye yeterli. Ayrıca tüm tabletlere bir mouse ve klavye yardımı ile bilgisayar havası vermek de mümkün. Ancak bir tablet hiç bir zaman alışık olduğumuz masa üstü veya diz üstü bilgisayarlarda olduğu gibi Windows görünümünde çalışmaz. Çünkü ya Android işletim sistemi ile çalışıyordur yada iOS işletim sistemi, ancak Windows işletim sistemi ile değil. Bunun yanı sıra Android ve iOS, her ikisi de tablet sektöründe Windows’u geride bırakan işletim sistemleridir. Tablet ve Bilgisayar arasındaki fark nedir?
Basit pratiklik bekleniyordu
Bu bağlamda piyasada 3 en popüler tablet işletim sistemi IOS, Android ve son olrak başarıyı yakalayamamış Windows. Bu üç işletim sisteminden Android ve IOS uygulama marketlerindeki binlerce uygulama ile Windows tabletlere büyük fark atmış durumda. Bu bağlamda Windows uygulamalar açısından çok yeterli değil. Ama işinizi görecek çoğu uygulamaya erişebiliriz diye yazının başlarında da belirtmiştik. Bir zamanlar Android ve IOS ta da çok fazla uygulama yoktu e tabi çoğumuz o dönemleri hatırlamıyor. Tablet ve mobil cihazlar ile uygulama marketi mantığı çok stratejik ve akıllıca bir mantık. Küçük küçük programcıklarla dokunmatik arayüze entegre edilebilen basit binlerce uygulama bizleri eğlendiriyor, işlerimizi yoluna sokuyor ve en önemlisi de, iletişimde kalmamızı sağlıyor. Ancak Windows nedense bir türlü talep görmedi ve halen Android tabletler ve iPad karşısında çok geride.
Windows tabletler özellikle son 3 4 yılda tablet + bilgisayara dönüştü
Dünya çapında bilgisayarların neredeyse yüzde 60 kadar bi bölümüne hakim olan Windows işletim sistemi, telefonlarında değil ama bir çok tablet modelinde yüzlerce milyon insanın alışık olduğu, klasik Windows masa üstü görüntüsüne de sahip. Yani öyle yada böyle bir tabletten yapabilmesini bekleyemeyeceğimiz ve bir şekilde ihtiyaç duyabileceğimiz klasik bilgisayarlarımız artık Windows tabletlerle daha da mobil hale geldi. Bu açıdan bakınca Windows tabletler iOS ve Android işletim sistemine karşı son derece güçlü bir rakip ve daha üst bir konumda da diyebiliriz, çünkü Windows tabletler sadece tablet değil ayrıca birer bilgisayar.
Tek dokunuşla masa üstü veya tablet olma arasında geçiş yapan bu yeni nesil Windows tabletler, tablet olma işinde iPAD veya Android ile yarışacak kadar iyiler, ama yeterince uygulama olmamasından veya belki de farklı ara yüzünden ötürü tablet olarak kullanımı çok terci edilmiyor. Bu bağlamda mobil piyasadan çekilen windows bütün gücünü kullanıp tablet sektöründe de var olmayı başaracak gibi. Zaten son zamanlarda piyasaya çıkan bir çok widows işletim sistemli cihaz tablet arayüzüne de sahip olabilen bilgisayar demek daha doğru olur.
Tercihiniz ne olmalı?
Hemen şunu ekleyerek devam etmek isterim. Günümüzde tüm cihazlar ve işletim sistemleri müthiş gelişti. Özellikle mobil telefon piyasasından çekilen Windows’un tablet de olabilen bilgisayarlara ağırlık vermesi, aslında rekabeti iyice kızıştırdı. Çünkü yeni nesil Windows tabletler yukarıda da belirttiğimiz gibi aslında daha da mobil hale gelen tablet bilgisayarlara, yani, tablet olma konusunda görece yetersiz kalsa da, hem Windows tablet hem de bilgisayar olarak karşımıza çıkmaya başladı. Windows tabletlerin, her şeye rağmen bir çok Windows uygulamasını çalıştırabiliyor olması bence çok büyük bir avantaj. Yani I pad veya Android kullanan cihazlar klavye ve mouse yardımıyla tablet olmaktan çıkmıyor. Yine tablet olarak kullanıyorsunuz. Çünkü Windows tabletler gibi hem tablet hemde masa üstü arayüzleri yok
Elbette tablet ve bilgisayar olabilen bir model almak istiyorsanız üst segment bir cihaz seçmenizde fayda var. Keza ikisi bir arada olan modeller bi hayli pahalı. Tek başına tablet olan bir şeylere ihtiyaç duyuyorsanız. Standart Adnroid ve Apple tabletleri de gözden geçirebilirsiniz. Standart olarak en bilinen sosyal medya uygulamaları iletişim uygulamaları vs. neredeyse herşey için basit bir Android telefon veya tablet yeterli. Ancak bir geliştirici iseniz durumlar değişir. Bu seçim birazda ihtiyaçlarınızın ne olduguna bağlı!
Windowsların verimliliği ayrı bir mesele
Kendi açımdan konuşup Windows tabletlerin benim için neden daha verimli olabileceğini anlatmak istiyorum. Örneğin kullandığım bazı özel programlar sadece Windows’ta çalışabiliyor. Sadece Windows versiyonu olan bir çok program söz konusu! Onun dışında İnternet siteleri veya bloglar yönetiyorsanız, örneğin WordPress kullanıcısı olduğunuzu farz edelim, standart web arayüzüyle çalışan bir WordPress arayüzünü kesinlikle tercih edersiniz. WordPress’in Android ve IOS sürümlerini kesinlikle yeterli bulmuyorum. Çünkü onlarca eklenti ve benzeri kodlama vesaire gibi değişiklikler yapmak gerektiğinde tek ihtiyacınız Windowslu bir bilgisayar olacaktır.
Çoklu işlevsellik ve pratiklik
Benim için bu iki özellik neden Windows seçmeyelim sorusuna sadece basit bir cevaptır. WordPress vb site uygulamalarının çoğu, tabletlerdeki tarayıcı arayüzünde biraz zayıf kalabiliyor. Varsayılan uygulamalar son derece yeterli, ancak tasarıma müdahale etmek isterseniz kesinlikle basit bir Android veya Apple uygulaması yeterli olmayacaktır. Keza Windows’u tercih etmek için çok daha farklı veya gerekli sebepleri olanlar da var.
Bir birinden şık Power Point uygulamaları, ağır ve yüksek donanım gerekli oyunlar ve programlar ve daha yüz binlerce program Windows için kodlanmış. Yani Tablet ve mobil sektöründe Android ve Apple nasılki yüzbinlerce uygulamaya sahip, aynı şekilde Windows işletim sistemi de kendisi için tasarlanan yüz binlerce programa sahip. Daha 7-8 yıl öncesine kadar en iyi tabletleri bile güncellemek için bir Windows bilgisayara ihtiyaç duyulduğunu hatırlatmak isterim. E tabi artık kendi kendilerini güncelleyebilecek kadar geliştiler. Yakın zamanda bir tablet almayı planlıyorsanız, tercihiniz ne olursa olsun hayırlı olsun Şu yazıda tablet ve bilgisayar farkına değindik ilginizi çekerse bakabilirsiniz.
Windows 11 geliyor