
Wi-Fi'nizi Kimin Kullandığını Nasıl Anlarsınız?
Genellikle bir Wi-Fi ağı yavaşsa, bunun nedeni ağa bağlı çok fazla cihaz olmasıdır. Ancak, evinizde kablosuz internet ağını kullanan çok fazla cihaz yoksa ve buna rağmen akıllı telefonunuzun örneğin YouTube’daki bir videoyu yüklemesi uzun sürüyorsa, dışarıdan birinin kullanıyor olması muhtemeldir.
Burada Wi-Fi ağınızı kimlerin kullandığını nasıl öğreneceğinizi, ağa sızanları ağdan nasıl atacağınızı ve yeni akıllıların bağlanmaya çalışıp internet bağlantınızı aşırı yüklemediğinden nasıl emin olacağınızı öğreneceksiniz.
İlgili: Sosyal medya otomasyon uygulaması Crowdfire tavsiyedir
Wi-Fi’nizi Kimin Kullandığını Nasıl Öğrenebilirsiniz?
Wi-Fi ağına hangi cihazların bağlı olduğunu öğrenmenin en basit yolu, tüm büyük platformlar için mevcut olan analiz yazılımını kullanmaktır. Bunlarla, kullanıcının elinde tüm bağlı cihazların bir listesi olacak ve daha sonra bunları engellemek için en önemli adım olan bunları kolayca tanımlayabilecektir.
IP Araçları
iOS ve Android için mevcut olan WiFi Analyser’ın çeşitli seçenekleri var, ancak temel bilgilere odaklanıyor. Bir ağın tam bir analizini yapabilir ve bağlı tüm cihazları üretici de dahil olmak üzere tanımlayabilir. Bu verilerle kullanıcı uyarılar gönderebilir ve hatta alıcıdan yanıt beklemek için bir Ping gerçekleştirebilir.
Bu tür özellikler, kendi cihazlarınızı, uygulamanın komutlarını alıp almadıkları kişisel olarak doğrulanamayan yabancıların cihazlarından ayırmak için gereklidir. Ortaya çıkarılan her cihazın IP adresi ve MAC adresi gibi tam bilgilerini ortaya çıkarır, ikincisi çok önemlidir. Uygulama ücretsizdir.
2. Fing
Fing, Android için özel bir uygulamadır ve diğerleri kadar etkilidir. Gelişmiş izleme ve teşhis araçlarına ve meslekten olmayanların kullanabileceği çok sezgisel bir arayüze sahiptir. Bununla birlikte, Wi-fi ağını tamamen taramak ve hangi cihazların kullandığını ve mümkün olduğunda üretici ve modele göre tanımlandığını ortaya çıkarmak mümkündür. Kullanıcı, kendi cihazını diğerlerinden ayırmak için uyarılar gönderebilir ve cihazı izlemek için Ping atabilir.
3. Network Analyser
iPhone ve iPad kullanıcıları için Network Analyser basit ama kapsamlı bir uygulamadır. Performans ve teknik özellikler gibi ağla ilgili bir dizi sorunu gidermenize olanak tanır ve kimin bağlı olduğu hakkında doğru bilgi sağlar. Ağdaki aygıtların MAC adreslerini belirleyebilir ve bunları tanımlamak için bir Ping gerçekleştirerek hangilerinin sizin aygıtlarınız olduğunu ve hangilerinin olmadığını bilmenizi sağlar. Uygulama ücretsizdir.
4. Angry IP Scanner
Masaüstünüzü kullanarak da delicileri ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için Angry IP Scanner programı mükemmel bir seçimdir. Açık kaynak projelerinde yaygın bir özellik olan basit ve hatta oldukça sade bir arayüze sahiptir, ancak ağı hızlı bir şekilde tarayabilir ve bağlı tüm cihazları tanımlayabilir, bunları aktif ve inaktif olarak ayırabilir, ayrıca Ping atmanıza ve tanımlamanıza izin verir.
Diğer mobil uygulamalar gibi, bağlı cihazların IP ve MAC adreslerini listeler ve ücretsiz bir yazılım olduğu için Angry IP Scanner Windows, macOS ve Linux için kullanılabilir ve ücretsizdir.
Wi-Fi Ağınızı Kimin Kullandığını Nasıl Tespit Edebilirsiniz?
Hangi uygulamayı kullandığınızdan bağımsız olarak, analiz etmek istediğiniz ağın arama menülerine erişin ve tanımlanan tüm cihazların bir listesini döndürmelidir; bazıları aktif ve kullanımda, diğerleri ise zaten bağlanmış ve şu anda ağınızı kullanmıyor.
Bunlardan herhangi birine tıklayarak, yazılıma bağlı olarak, size ait olup olmadığını bilmek için gerekli bir dizi alarm, Ping ve bildirim gönderebilirsiniz. Değilse, MAC adres numarasını not edin. Sonra ihtiyacın olacak.
İzinsiz Giren Cihazları Wi-Fi Ağınızdan Nasıl Yasaklarsınız?
Wi-Fi ağınıza izinsiz girenleri engellemek için yapılacak ilk ve en basit şey yönlendirici şifrenizi değiştirmektir. Ardından, garip olarak tanımladığınız tüm cihazların MAC adreslerine sahip olarak, bunları doğrudan Wi-Fi yönlendiricinizde engellemenin zamanı geldi (yeni şifreyi keşfetmeleri veya silinmemiş olmaları durumunda).
Bunu yapmak için ağ cihazınızın ayarlar sayfasına gidin (varsayılan adres http://192.168.1.1’dur, ancak değişebilir) ve ayarlarda MAC adresi filtresine benzeyen bir güvenlik aracı bulun.
Yönlendirici menülerinin organizasyonu üreticiye bağlı olarak değişir, ancak genel olarak hepsinde bu seçenek vardır; içine, uygulamalar tarafından listelenen ancak sizin cihazınız olarak tanımadığınız tüm MAC’leri eklemelisiniz; bu şekilde, yönlendirici tarafından engellenecek ve ağ adınızı ve şifrenizi bilseler bile veri ağınızı kullanmalarına artık izin verilmeyecektir.
Wi-Fi Ağınızın Güvenliğini Nasıl Sağlarsınız?
Wi-Fi yönlendiricinizde asla fabrika ayarlı şifreyi kullanmayın. Kolayca tanımlayabileceğiniz ve hatırlayabileceğiniz terimlerle daha güçlü bir terimle değiştirin. Göründüğü kadar güvenli olmayan ve hatırlaması zor olan aşırı karmaşık parolalardan kaçının.
Şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklamak, unutmanızı önlemek ve kolayca geri alabilmek için elinizin altında bir araç bulundurun; şifre yöneticileri (neden kullanmanız gerektiğini anlayın) şifre kasası görevi gören iyi bir uygulama seçimidir.
B planı olarak şifrelerinizin fiziksel bir kaydını çevrimdışı bir ortamda tutmak da iyi olacaktır. Başka bir deyişle, eski güzel not defteri olmadan yapmayın.
Unutmayın: Wi-Fi ağınızdan geçen tüm verilerin sorumluluğu size aittir, bu nedenle akıllı bir adam yasadışı eylemlerde bulunmak veya hatta yasadışı dosyaları indirmek için kullanırsa, cezai yaptırımlar da dahil olmak üzere size de bildirimde bulunulabilir ve bulunulacaktır.
Bu nedenle, ağınızı her zaman davetsiz misafirlere karşı korumalı tutun, şifrenizi (hatta adını) periyodik olarak değiştirin, asla genel kullanıma açık bırakmayın (yasal nedenlerle bile olsa) ve bağlantınızla ilgili verileri kimseye vermeyin.