Tumblr nedir? Klasik bir sosyal medya platformu mu yoksa bir web sitesi mi? Hem evet hem hayır. Sosyal medya dünyasında geride kalmış olsa da kemik ve inatçı kullanıcı kitlesiyle halen yoğun talep görüyor. Özellikle WordPress olarak bildiğimiz Automattic (WordPress) şirketinin 2019’da satın aldığı Tumblr, yapılan son güncelleme ile artık çok daha etkileşimli ve tasarımsal anlamda çok daha güçlü bir kullanıcı ara yüzüne kavuştu. Tumblr yakın zamanda başlattığı guruplar özelliğini kapattı. Aynı şekilde Twitter da fleets özelliğini kapatmıştı.
Tumblr Nedir? Web sitesi kurucumu? yoksa sosyal medya uygulması mı?
Sosyal medyada hem bir profil hem de bir web sitesi karması
1- Basitçe hesap oluşturabileceğiniz ve sosyal medya kanallarından biri gibi kullanabileceğiniz sıradan bir sosyalleşme uygulaması.
2- Basitçe oluşturduğunuz standart üyelikle, görsel açıdan büyüleyici bir web sitesi yapacak kadar geniş ölçekte olanaklara sahipsiniz.
3- Kendi alan adınız Tumblr’da gayet iyi gider. Kimseye Tumblr kullanıcısı olduğunuzu göstermeden sitenizi yayınlayabilirsiniz. Altta Tumblr’ın yeni ara yüzüne bakın.
Tumblr, bir micro blog sitesidir. 2015 itibariyle Tumblr ile yaklaşık 217 milyondan fazla blog sitesi mevcuttu. bu rakam 2018 de 220 milyona, 2021 itibariyle de 300 milyona yaklaşmış olabilirler. Tumblr daha çok foto blog servisi olarak bir alt yapı sunuyor. Az yazı, bol resim diyorsanız Tumblr servisini kullanmak sizin için en doğru karar olacaktır. Varsayılan olarak Tumblr’da blogunuzun adı www.sitenizinadı.tumblr.com şeklinde çalışıyor. Ancak dilerseniz kendinize ait herhangi bir alan adını da yönlendirmenize olanak sağlıyor. Muhteşem bir görsellik sunan alt yapı arıyorsanız kendinize özel alan adıyla, Tumblr kullandığınızı kimse bilmek zorunda değil. Ücretli ve ücretsiz temalarla Tumblr’ın sınırlarını zorlamak mümkün. Ancak bunun için biraz HTML kodlardan anlamak gerekiyor.
Tumblr’da binlerce ücretsiz tema var. Ancak daha iyilerini isterseniz, satılan binlerce hazır tema arasından kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. 40- 50 dolar civarında bir ücretle, çok şık görsellere sahip bir web siteniz olur. Tumblr kullanıcı paneli, satın aldığınız veya size ücretsiz sunduğu temaları değiştirmenize imkan sağlıyor. Lakin sınırlarınız servisin sizlere sunduğu imkanlarla kısıtlı. Yani küçük bir dezavantaj. Ancak hedef kitleniz veya paylaşacağınız içeriğin ne olduğuna göre Tumblr sizin için avantajlı da . Keza paylaşabileceğiniz içerik türünde neredeyse sınır yok. Ancak örneğin 100 mb den büyük bir video paylaşamıyorsunuz. Youtube veya vimeo gibi video servislerine yüklemenizi öneriyor. Şunu da göz önünde bulundurun fenomen olmak için çok uygun bir platform değil 🙂
Hiç bir profesyonel içerik üreticisinin Tumblr’da bir site kurup büyüdüğünü göremezsiniz. Çünkü Tumblr bir microblog sitesidir. İnstagram veya Pinterest gibi görsel tüketimi ve hızlı akış için iyidir. Bir okuyucu ve ziyaretçi kitlesine erişmek için Tumblr doğru karar olmayacaktır. İçeriklerinizin tüm sayfalarının herkese açık internette olmasını isterseniz Tumblr bu noktada sınırlıdır. Herhangi bir sayfanızı ziyaret eden kullanıcıya oturum açmasını şart koşar. İyi bir içerik üreticisi için Tumblr vazgeçilmezler arasındadır. Ancak Tumblr çoğunlukla ana sitede üretilen içeriklerin paylaşımı içindir. İçerik üreticilerin bir ana Tumblr bir de ara Tumblr hesapları vardır.
Siz diyelim ki websitenizi ve içeriğinizi Tumblr’da barındırmak istiyorsunuz. Bunun hiç bir sakıncası yok. İyi içeriğiniz varsa Tumblr altyapılı siteniz de tıpkı diğerlerinde olduğu gibi yayınlayabilirsiniz. Adsense’e başvurabilir ve onay bile alabilirsiniz. Yani Tumblr altyapılı blogunuzdan kazanç sağlayabilirsiniz. Adsense zaten çoğunlukla içeriğe bakıyor. Ancak Tumblr’ın mimarisi yüzünden bazı sayfalarınızda reklam gösterimi durdurulabilir. Bunu hiç denemediğim için tam olrak emin değilim. Yani özetle profesyonel bir blog hazırlamak için Tumblr yerinde bir karar değil. Elbette görünürlük için Tumblr’ı mutlaka kullanmanız gerekecektir.
Tumblr ile gönderi yayınlamak için tek yapmanız gereken kalem düğmesine basmak. Üstelik paylaşımlarınız için videolarda 100 mb dosya limiti hariç hosting derdi de yok 😉
E tabi yukarıdaki açıklamalar Tumblr nedir sorusunun cevabını anlamak için yetersiz ve standart kullanıcı için çok da önemli değil. Bu sizin nasıl bir kullanıcı olduğunuzla veya nasıl bir Tumblr sayfası sahibi olduğunuzla da alakalı. Tumblr’ı anlamanın en iyi yolu onun sıkı bir kullanıcısı olmaktır. Tumblr kimilerince çok önemli kimilerince az önemli, kimileri içinde önemsiz 🙂 Ancak Tumblr nedir ki deyip geçmeyin. Seo ile uğraşanlar çok iyi bilir ki Tumblr’dan alacağınız backlinkler çok değerlidir. E tabi hangi Tumblr sayfasından alacağınız link kendi içinde tartışılır. Tumblr, günümüzde bir çok dev mecranın bile bir hesaba sahip olduğu güçlü bir sosyal medya ağıdır, bunu da lütfen göz önünde bulundurun ve yazının devamında diğer dev isimlerin Tumblr’da neler yaptıklarına bir bakın
Dev sosyal medya mecralarının hepsinin, birbirlerinin sosyal medya mecralarında profilleri var ve bu profil adlarına sahip olmanın ardında bir prestij meselesi olabilir. Tumblr kitle açısından, sosyal medya mecraları arasında en güçlü profillere sahip. Bir bakalım…
Takipçi sayısının çok önemli olduğu Twitter’da Tumblr’ın tam 2.2 milyon takipçisi var bu rakam Tumblr’ın kendi kitlesinin kaymağı. Tumblr Twitter’dan daha çok kullanıcıya sahip değil ama azımsanamayacak kadar çok büyük bir kitlesi var… Tahmini rakamlara göre 400 milyon Tumblr kullanıcısı söz konusu. 2 yıl kadar önce 300 milyon olduğu bilgisi söz konusuydu.
Twitter’ın gücünü ve etkinliğini bilmeyen yoktur. Ancak Twitter bildiğiniz Twitter ve Tumblr’ın yukarıda bahsi geçen sunduklarından hiç birini sunmaz. Takipçi sayısının asla önemli olmadığı Tumblr’da, sizce Twitter isimli hesap neden halen boş? Facebook’un ve bazı diğer devlerin Tumblr’daki sayfalarıyla alakalı tüm detaylar yazının devamında.
Dünyanın en büyüğü Microsoft’un Tumblr’da çok şık bir web sitesi bulunuyor. Microsoft bu! Site denen olguyu İnternet denizinde yutar. Çünkü dünyanın en büyüklerinden Microsoft, prestijinin Tumblr’da sarsılmasına izin vermez. Ve doğal olarak Tumblr’da adını kirletme riskini alamaz. Sırf Tumblr hesabı ve Tumblr kimlikleri için bile bir ekipleri olduğunu düşünüyorum 🙂 Söz konusu büyük isimler ve ‘Tumblr nedir’ ilişkisi olduğunda, hakkında anlatacaklarım uzar da gider. Facebook Instagram, Pinterest derken, sosyal medya platformlarının birbirlerinin kendi pazarlarında da ilginç bir düellosu var diyebiliriz. Tumblr İnternet’te Kabuktaki hayalet misali gizli kalabileceğiniz muhteşem bir ortam sunuyor, bunun altını çizmeden geçmek istemem. Şimdi, kısaca hangi sosyal medya devi Tumblr’da ne yapıyor meselesine ve aynı durumun tam tersine bakalım!
Tumblr’ın Twitter’daki hesabı https://twitter.com/tumblr Twitter da 2.2 milyon takipçi saysıyla Tumblr, Twitter’ın kendinde bile fenomen olmuş. Tumblr’ın muhteşem görsel dünyasından seçmelerle Twitter’da önce çıkmış.
Twitter’ın Tumblrdaki hesabı https://twitter.tumblr.com/ Tumblr’ın Twitter’daki fenomenliği göze çarparken, Twitter’ın Tumblr’da varlığı neredeyse yok. Tumblr’ın boş duran Twitter sayfası. Sadece adını korumak için açılmış gibi. Takipçi sayısını göstermiyorsan içerik yok der gibi. Tumblr’da takipçi sayısı varsayılan olarak gösterilmiyor.
https://microsoft.tumblr.com/ Zaten sosyal medya hesabı değil ama dünya devi. Ve yakışır bir varsayılan Tumblr uzantısıyla varlığını sürdürüyor. Üstelik kendine özgü bir temayla. Temanın header bölümündeki içerik yıllardır değişmiyor.
http://google.tumblr.com/ Google sosyal medya hesabı olmayı başaramadı ama bugün internet deyince aklan ilk olgu olan Google sunduklarıyla her şeyin çok ötesinde. Google tek başına Microsofta rakip başka bir şey… Ve tabiki boş bir varsayılan Tumblr sayfası ve ‘I love Tumblr’ notuyla hiç içerik içerik olmayan bir sayafaya sahip 🙂 Google’dan daha fazlasını beklerdim ama Google internette bir karadelik olduğu için bunu pek sorgulamaya gerek yok. Yani iyi anlamda kara delik. 🙂
https://facebook.tumblr.com/ Facebook? O da ayrı, hemde apayrı bir hikaye ve artık kim kimden daha dev bilinmiyor. Söz konusu Facebook olunca yine bir durucan gibi bişiler… 🙂 Çünkü Facebook da çok ayrı bir hikaye ve bununla ilgili blogumda dev bir yazı var… En popüler sosyal medya platformu başlığı altında bir çok açıdan Facebook’u inceledik. Facebook’un Tumblr sayfası var ama ziyaret ettiyseniz içerik yok
https://instagram.tumblr.com/ Bu adres belki çok çok az insanın bildiği, İnstagram’ın Tumblr Hesabı. Bilin bakalım nasıl kullanılıyor? Tıkladığınızda İnstagram’ın alt alan adı https://about.instagram.com/ yönlendirilmiş durumda. 🙂 Samimiyetle söylüyorum Her iki adrese de girip bakabilirsiniz. Tumblr uzantılı adresin about.instagram alt alan adına yönlendiğini göreceksiniz. Yani bu hiç olmayacak bir durum ama olmuş işte. Tumblr Alt alan adını İnstagram’a satmış olabilir mi? Tumblr’da kendi alan adınızı kullanabiliyorsunuz. Ancak içerik yönetim olarak Tumblr arayüzünü kullanıyor olmanız gerekli. Tahminime göre bu alan adı Tumblr’dan direk İnstagramın kendi alan adına manuel olarak yönlendirilmiş. Kısacası İnstagram’ın Tumblr’da varlığı yok
Tumblr’ın gerçek anlamda en büyük rakibi Pinterest diyebiliriz. Nasıl mı ona rakip oluyor? Pinterest resimlerin show dünyası başlıklı yazıya bak lütfen veya devam et…
https://apple.tumblr.com/ Apple’ın Tumblrda bir sayfası var. Ancak bunu masa üstü veya mobil arayüzden görmek mümkün değil. Sadece uygulamada ve sadece @apple kullanıcı adıyla erişebiliyorsunuz. Çünkü bu url herkese açık değil.
Son olarak, Tumblr’ın kendi içinde Tumblr uzantılı bir sayfası var mı diye merak ederseniz, evet o da var işte burada https://tumblr.tumblr.com/ ama ilginç bir şekilde Bu Tumblr’da da hiç içerik yok 😉
Tumblr’ı asıl özel yapan ve segmentini çatırdatabildiğiniz asıl önemli farkı, yukarıda bahsi geçen sosyal medya sitelerinin hepsinin sunduklarını neredeyse aynen sunan ve aslında profesyonellerin özellikle tercih ettiği WordPress, Blogger ve benzerlerinin sağladığı bloglar dünyasında bile parmağı olabilecek kadar güçlü olmasıdır.
Öte yandan Blogger ve WordPress ise, Instagram, Twitter, Pinterest, Tumblr veya Facebook gibi bir sosyal medya ağı değil ve bu pratikliği sunamıyorlar. Çünkü buna uygun bir kullanıcı ara yüzleri yok. Temelde mantık aynı ama işlevler farklı. Blogger ve WordPress sadece birer websitesidir ve her türden olağanüstü siteler yaratmak söz konusuysa en profesyonel seçenek WordPress, Blogger ve sırasıyla diğerleri gelecektir. Twitter, Facebook, ve İnstagram, onlar nasıl isterse öyle kullandığınız, sosyal medya hesaplarıdır ve websitesine dönüştürülemezler. Tumblr ise bunların hepsinden farklı olarak hem bir site hem de bir sosyal ağ platformudur.
‘Tumblr nedir’ Sorusunun asıl ve en teknik cevabı şudur: Tumblr hem WordPress hem Blogger gibi bir web sitesi, hem de Twitter ve Facebook veya Pinterest gibi çalışan bir sosyal medya hesabı olarak kullanılabileceğiniz bir blog altyapısıdır. Denebilir ki Tumblr Tüm sosyal medya hesaplarının çok ilginç bir karması. İnternet dünyasındaki en uyum sağlayabilen platform hangisidir diye sorarsanız şüphesiz tek cevap Tumblr olacaktır.
Tumblr; Yukarıda bahsi geçen tüm sosyal ağların ve blog sitesi altyapılarının karması harika bir platform. Basit düzeyden karmaşık düzeye kadar kullanılabilen bu değişken floranın sahibi Tumblr 2019 yılında WordPress tarafından satın alındı ve 2020 de uzun zamandan sonra bir güncelleme aldı. Son olarak da 2021’de yeni güncellemeler almaya devam etti. WordPress tarafından alınması Tumblr’ın geleceğini ve varlığını kurtardı çünkü WordPress firmasından önce Yahoo tarafından satın alınan ve bir türlü sağlıklı bir şekilde Yahoo hesabıyla entegre edilemeyen Tumblr bitişin eşiğindeydi.
Tumblr’ın enlerini görmek isterseniz buna bir bakın… https://creatrs.tumblr.com/
Kendiniz için hangi içerik yönetim sistemini kullanmanız gerektiğine henüz karar vermediyseniz ve yazı yazmayı gerçekten seviyor ve bir an önce başlamak istiyorsanız alttaki yazı mutlaka işinize görecek türde bilgiler içeriyor.
Hangi blog platformu sizin için daha uygun? Bununla alakalı ayrıntılar burada https://stories.angelsturkiye.com/hangi-blog-servisi-size-daha-cok-uyar/