

Trans veya gay olmak sosyal statüyle mi ilişkilendiriliyor ? Statu ne ki ?
Bu yazıda, toplumun genel olarak lgbt kesime, özellikle erkeksi gaylere ve translara karşı nasıl bir tutum sergilediğini bir nebze de olsa anlatmaya çalıştım.
Cinsiyet ayrımının yanı sıra; sosyal statü ile ilişkilendirilen transseksüalite veya gay ve travesti oluş şekli, sosyal statü ile mi ilişkilendirilmiş durumda? yada öyle bir ayrım yok da biz mi öyle sanıyoruz…!!
Maalesef böyle bir ayrım var ve bütün LGBT bireyler bundan nasibini almıştır!!!. Lafı fazla uzatmadan konuya girelim. Bu şu demek mi oluyor ? Travestiysen doktor olamazsın! Avukat olamazsın, öğretmen olamazsın! veya travesti isen olunamayan şey her neyse o olmazsın işte. Travesti, kelimesini ayrıca, karmaşa karışıklık anlamına geldiği için özellikle tercih ettim. Genel anlamda Transseksüalite olgusuna vurgu yapıyorum. Neyse konu dağılmasın. Kısaca travestilik olgusuna karşı ilginç bir ön yargı olduğu biliniyor
Ancak Gay isen… ”biz herkesin özel hayatına saygı duyarız” diye pozitif ayrımcılığa uğrarsın ama genel olarak gay olmak daha çok tolere ediliyor…Bişiler olmanın bürünülmüş bir şekli olmak zorunda mı ? Ne yaptığının bir önemi yok mu ?
Acaba konu birazda görünüşle alakalı olabilir mi ? Hani gerçekten kız gibiysen… o zaman sorun olmuyor mu travesti olmak? Veya, yasalarca belli başlı ameliyatlardan geçip cinsiyet değiştirdiği halde, kız gibi görünemeyen translar ne olacak? ”Travesti” kelimesi tıbben,tam olarak bir cinsiyeti veya yönelimi tanımlayan bir açıklamaya sahip olmadığı halde, insanların kafasında çok bilinen kötü bir tanımla anlam kazanmıştır; `Dönme’. Transseksüel kelimesinin en fazla anlam kazandığı kesim, çoğunlukta LGBT bireylerden, özellikle de trans bireylerden olup, kazanılan bu anlam algısı da hiyerarşik sınıflandırma şeklinden öteye gidememiş… Ne demek istediğimizi merak ediyorsanız Travesti Hiyerarşisi, Kim Daha Üstün? isimli yazımıza bakıp tekrar BURAYA dönebilirsiniz 🙂 (biraz abartmış olabiliriz ama istisnalar kaideyi bozmaz elbette…ve neyseki dünya istisnai kurallarla yönetilmiyor )
Toplumların oluşum şemalarına bir örnek:
Toplumlar azınlığı yok eder.. daha net bir ifadeyle toplum; davranış şekillerine aykırı olan her bireyi sindirir. Nede olsa toplum olmak çok olup, söz sahibi olmak gibi basit bir kelimeyle de tanımlanabilir… Toplum olmak konusunu bi yana bırakıp devam edelim. Doğal olarak kitleler haline gelmek bir şekilde belli bir davranış öğretisini de beraberinde getiriyor.. Bu, dünyanın her coğrafyasında böyle olup, kitlesel davranış şekilleri coğrafyaya göre farklılıklar, kendi içinde de istisnalar hariç, belirgin benzer özellikler barındırır. Biz dünyanın her coğrafyasındaki benzer davranış sergileyen kitlelerin istisna olanlarıyız çünkü biz; Travesti, gay, transeksüeliz… yani; diğer kadın erkek arası standart öğretilerin sonucu olan cinsiyetlerin, davranış veya görünüş biçimlerine aykırıyız…Biz marjinaliz.. aykırı davranıyoruz… O yüzden bazı makamlarda yerimiz yok.. Makam derken bunu olabildiğince geniş algılayın lütfen..(sıradan bir yerlerde eleman olmaktan politik pozisyonlara kadar hepsini birden kastediyorum) Toplumun her kesiminde LGBT bireyler olsa keşke… Avukat, doktor, öğretmen, terzi, manav..bakkal…:) Hani zaten var da alenen olsa diyorum işte… Ne bilim rahatlık olsa belki travesti doktor, travesti avukat, travesti manav, travesti terzi de görmek mümkün olurdu…Biraz fazla ütopik oldu belki ama maalesef o dediklerimiz olamıyor. Hemen bu noktada şu hatırlatmayı yapayım: Gay veya trans olmak olmak biraz pahalıdır (being gay is expensive)Ve tamda bu noktada denebilir ki; yeterli eğitim anlayışının olmayışından ötürü trans bireylerin çoğunluğu seks işçiliği yapıyor.
Şimdi tek sorun aykırı görünmek mi? Yani, toplum normları açısından, olabildiğince normal kadın veya erkek gibi görünmek, uyum sağlamış olmak mı oluyor? Ya herkesin alnında ne olduğu yazıyor olsa ne olurdu ? konu yine aynı yere geliyor.. kız gibi görünen bir trans ise sorun yok.. operasyon geçirmiş transseksüel bir kadın ama translığı çok belli sorun var.. burayı da geçtik…
Toplumlar nasıl değişir?
Toplum olmak neyse ki çok olmak kadar kolay bir şey. Toplum olmak demek bir bakımdan bir diğer toplum tarafından da tanınmak ise; o halde bizde varız sayı itibariyle. Hatta yazarlarımızdan birinin Kaos GL dergisinin web sitesindeki şu yazısınıda okumanızı öneririz. http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=14329
Toplumların beklendiği üzere, değişen toplumlaşma süreçleri bu basit tanıma sığmaz elbette, bazen bir savaş bazende politikayla şekil almış insanlar. Ama sonuç olarak toplumlar, kitleler değişir elbette. Bu değişim sürecinde LGBT bireyler de değişir, değişmeli de! Şimdi konunun tam içine yani, gay ve travesti olmanın statuyle neden bağdaştırıldığına yada bağdaştırılmadığına, Şekil A ve Şekil B tanımlarıyla dikkati çekmek istiyorum.
Şekil A
Toplumda gay bireyler, şirketlerde, okullarda, veya kamu veya özel kuruluşlarda az çok feminen olanlar veya olmayanlar da dahil olmak üzere; çok dikkat çekmedikleri sürece belli başlı bazı pozisyonlarda iş güç sahibi olabiliyorlar. E tabi tolere ediliş şekli x bir yerden diğer bir x yere göre değişebilir)
Şekil B
Şekil a daki örneklendirme toplumun tolere edebileceği maksimum seviye olabilir mi ? Yani yukarıdaki pozisyonlar gay olduğunuz sürece elde edebildiğiniz ancak travesti iseniz elde edemeyeceğiniz pozisyonlar mı ?
Bunu daha iyi anlamak için yarı çıkmaz bir açıklama yapacağım: Tabiri caiz ise ‘gay’ görünümden Travesti olmaya.. yani transseksüel sürece girmek pahalı bir süreçtir..Standart bir maaş ile sürdürülebilecek bir durum kesinlikle değildir. Çok iyi maaşların ödendiği pozisyonlarda da transları barındırmazlar gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu pozisyonlarda olan translar var ise muhtemelen son derece avantajlı kriterlerin sahibidir. Yani hem kimsenin anlayamayacağı kadar başarılı bir cinsiyet görünümü hemde bir yüksek tahsil sahibidir. Çünkü bazı pozisyonlara gelmek cinsel yönelim baz alınarak değil diplomanız baz alınarak gelişen bir süreç olabilir . Bunun yanı sıra İstisnai eğlence, moda ve benzeri görsel sektörler bu durumdan zaten çok muzdarip değil.Yani bir şirkette üst düzey trans bir yönetici olmak, ‘heleki translığı aşırı belli ise’ neredeyse imkansız. Ya da avukat veya öğretmen… E tabi kendinize ait bir şirket veya eğitim yeri sahibi olmanız sorun olmaz herhalde. Artık bilemeyeceğim. E hal böyle iken trans bireyler için fuhuş kaçınılmaz bir opsiyon olunca durumda kaçınılmaz oluyor.
Travestileri fuhuşa iten şey birazda eğitim sistemiyle de alakalı olabilir demeye çalışıyorum ama burayı çabucak geçiyorum.. ve konun görünen yüzüne değinmek istiyorum. Dünyadaki travestilerin çoğunun sex işçisi olduğu bilinen bir gerçek. Kimin nasıl para kazandığını sorgulamıyoruz elbette. Burası AngelsTurkiye LGBT platformu olup tek amacımız bilinçlendirmektir.
(it might take thousands to achieve… but it might worth for millions)
Translar daha çok fuhuş sektöründe… doğal olarak toplumun bakış açısının, belli başlı özel, kamu veya politik sektörlerinde bir trans bireyi yönetici konumunda düşünmesi, veya onu o statü ile bağdaştırması elbette kolay değil. Tamda bu noktada, Alanında uzman bir sürü, doktor, psikolog, psikiyatr veya sosyoloğun söz konusu bu çıkmaz sokak için, eminiz ki çok daha kayda değer söyleyecekleri vardır. Yani konu ve konunun algısı uzman destği gerektiriyor
Yazımızın sonu pek güzel bitmedi farkındayız lakin bizleri anladığınızı umuyoruz.
Herhangi bir yanlış anlaşılmaya fark etmeden sebebiyet verdiysek , sürçü lisan ettiysek affınıza sığınıyoruz..Havada kalan açıklık getirilmeyen kısımlar olduğunu düşünüyorsanız…Yorumlarınızı gönderebilirsiniz