
Telefon klavyeleri Android ve Apple uygulama mağazalarında artık başlıca bir sektör. Renkli arayüz ve özellikleriyle ücretli veya ücretsiz birbirinden işlevsel klavye uygulamaları bulmak mümkün. Yerli bir türk telefon klavye uyguaması var mı diye düşündüyseniz ‘Tambu‘ klavyenin reklamları televizyonlarda dahi gösterilmişti. Bu klavyeler benzer özellikler sunsa da, yazımın ilerleyen bölümlerinde kullanımı gerçekten farklı bir klavyeden bahsedeceğim. Ancak öncelikle, klavyelerdeki, günümüzde yüzde 70- 90 oranında iyileştirilmiş bir eksikliğin altını çizmek istiyorum. Türkçe klavye kullananlar bu klavye uygulamalarındaki Türkçe çekim eksikliklerini fark etmemiş olabilir.
Türkçe şahıs ve fiil çekimlerindeki hatalar
Hızımızı, verimliliğimizi arttıran telefon klavyeleri, 2010 yıllarında Türkçe isim ve fiil çekimini layıkıyla düzeltemiyordu. Bu durum 2020 – 2021 itibariyle büyük oranda düzeltilmiş. Fakat klavyelerin büyük çoğunluğunun Türkçe çekimlerinde halen hata verdiğinden haberdar mıydınız? Klavyeler, Türkçedeki ‘benim senin’ kelime çekimlerinde doğru kelimeleri önermiyor. Ancak yapay zeka yazılım desteğiyle günümüzde daha akıllı ve makine öğrenme prensibiyle daha az hatayla çalışıyor. Bu yüzden hataları öncesine kıyasen daha az görüyoruz. Bu hatalar çok kritik hatalar değil elbette. Ama söz konusu çok hızlı yazmak ve otomatik düzeltme ise tam doğruluk henüz yok. Bu yazıyı 2016 civarında yazmıştım. Aradan yeterince zaman geçti ve yeniden düzenlemek ve yeni ekran görüntüleri eklemek istedim.
Üst segment telefon klavyeleri
Üst segment telefonlar kullanıp da keyif almayan yoktur. Yazma fonksiyonları ve dokunmatik klavyeleri bir telefonun hayat kaynağıdır. Ve üst segment telefon klavyeleri hatalı da olsa daha hızlı çalışıyorlar. Ancak orta segment cihazların dahili olarak gelen dokunmatik klavyeleri bazen kelime dağarcığı açısından yeterli olmuyor. Bunun için alternatif olarak uygulama marketlerinde farklı ücretsiz veya ücretli opsiyonlar bulmak mümkün. Tabi bazı kullanıcılar farklı bir klavye yüklenebildiğinden bihaber. Ayrıca ücretsiz ve iyi olan telefon klavyelerinin çoğunluğu reklam gösterimiyle çalışıyor.
Daha hızlı yazmak için
Telefon klavyeleri hızlı yazmamızdan kaynaklı hatalı girişleri tespit edip asıl yazmak istediğimiz kelimeyi öncelikli sunuyor. Hatalı yazımlarda klavyenin yazılımı, harflerin kombinasyonuna göre olası sonuçları seçip, diğer olasılıkları, sağlı sollu sıralıyor. Veya yine ayarlarınız yapılmışsa, siz hata bile düzeltmiyorsunuz. Klavye, önerdiği kelimelerden doğru tahmini seçip otomatik olarak ekleyebiliyor da. Böylece çok daha hızlı yazabiliyorsunuz. Yani siz sadece yazıyorsunuz ve klavye sürekli düzeltiyor. Yada otomatik seçim kapalıysa sağlı sollu size sunulan opsiyonlardan bir tanesini de seçebiliyorsunuz. Bu şekilde amaç çok daha hızlı ve verimli yazmak. Aşağıda Samsung klavye ayarları ara yüzüne bakınız.
Samsung telefon klavyesi varsayılan ara yüz

Ön görücü, otomatik düzeltme, noktalama işaretleri ve tüm ayarlara klavyenizin ayarlar Ara yüzünden ulaşabilirsiniz.
Sürekli mesaj yazan ve klavyenizin metin editörü özelliklerini sık sık kullanan biriyseniz eksikliğin ne olduğu size göre başka bir şeyde olabilir. Ancak yukarıdaki ayarlara istinaden alttaki resimlerde, sunulan kelimelerden bazılarının sıralamada olmaması veya beklenmedik şekilde önerilmesi, sizin de dikkatinizi çekmiş olabilir. Ekran görüntülerine bakarak tam olarak ne demek istediğimi daha net anlayabilirsiniz.
Telefon klavyeleri Türkçe kelime hataları

Bu örnekte, hızlı yazarken hatalı yazım sonucu ‘kalemkerim’ olarak yazılan kelimeye bakın. Önerilen kelimeler arasında asıl istediğimiz ‘kalemlerim’ kelimesi yok!

Resimde hatalı yazım sonucu ‘yazilimim’ kelimesi için önerilmesini beklediğimiz ‘yazılımım’ kelimesi yine önerilenler arasında yok. Üstelik yapay zeka, doğru olmasına karar verdiği kelimeyi bold olarak belirtmiş. Önerilmesi gereken kelime ‘yazılımım’ olması gerekirdi.

Burada da ilginç bir durum söz konusu. Doğru kelimeyi yazmış olmama rağmen yapay zeka halen bize doğru kelimeyi ilk sırada sunmuyor. Sunulan doğru kelime ‘klavyelerim’ ortada olması gerekiyor solda değil.

Bu da çok bariz bir şekilde beklediğimizden farklı bir öneri
Düzeltme kusursuz değil
Telefon klavyelerinin yeteri kadarını deneyimlemiş bulunuyorum. Ancak temel problemlerden bir tanesi de klavyelerin ”ben – sen” şahıs çekimindeki kelimeleri halen hatalı sunması. Bu her kelimede karşımıza çıkan bir problem değil. Ama gerçekten hızlı ve verimli yazmaya ihtiyaç duyduğunuzda sıkıntı yaratacak derecede sık karşılaşıyorsunuz. Yani yukarıdaki ekran görüntülerinde de gördüğünüz üzere düzeltme konusunda henüz kusursuz değiller. Bu hatalar bazen çoğul kelime çekimlerinde bazen de tekil kelime çekimlerinde karşımıza çıkıyor. Tabi sonuçları merak ediyorsanız hemen elinizin altındaki telefon ile bunu test edebilirsiniz. Belki başka eksikliklerde vardır. ”Kalemlerim”, ”kağıtlarım”, ”yastıklarım” gibi rastgele denemeler yapabilirsiniz
Ekran resimlerinde, hatalı önerilerin bazılarını göstermek mümkün ama daha yüzlercesi var. Aslında marka veya yazılım firmalarının bu alanda uzman özel bir ar-ge ekibinin olduğunu ve ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını düşünüyorum. Ve ayarlarda bize bunları daha verimli nasıl kullanabileceğimizi bireysel olarak keşfetmemiz için çeşitli seçenekler de sunmuşlar. Keza bu düzeltmeler yapay zekalar tarafından kontrol ediliyor ve yazı yazarken olasılıklar çok çok fazla olduğu için yapay zekaların klavye yazılımlarında olasılıkları önerirken davranışları normal.
Ayrıca buraya kadar okuduğunuz yazıda bahsi geçen yazı hataları genel olarak Türkçe’de karşılaştığımız sorunlar ve İngilizce dilinde kullanıldığında bu kadar çok hatayla karşılaşmıyorsunuz. Yakın zamanda, çok daha kusursuz yazma öngörüsü için Türk yazılım mühendislerinin el duruma el atması beklentilerim arasında
Sanal telefon klavyeleri
Sanal telefon klavyeleri sürekli güncellenerek yeniden programlanıyor. Her defasında daha iyi olmaya çalışıyorlar. Otomatik olarak öğrenebilen ve kelime eklemeleri yapabileceğiniz bu klavyeler, eğer sunduğu azami özellikleri de kullanıyorsanız, yazı yazarken son derece hızlı olmanızı sağlıyorlar. Uygulama marketlerinde ücretsiz olup ücretli olanlara taş çıkaracak uygulamalarda mevcut.
Uygulama marketlerindeki popüler telefon klavyeleri
Gboard Klavye
Yazılım dünyasında, özellikle yapay zeka teknolojilerinin sürekli olarak gelişmesiyle, telefon klavyeleri de karşımıza yeni özelliklerle çıkıyor. Google uygulama marketindeki en popüler telefon klavyesi uygulaması ise Google Gboard telefon klavyesi. Bu uygulamayla ilgili tüm detayları ve ayrıca konuşmadan metne özelliğini de test ettiğim ilgili yazı alttaki linkte. https://stories.angelsturkiye.com/google-gboard-klavye-ile-sesli-yazdirma/
.
Microsoft Swiftkey

Marketteki bir diğer popüler klavye uygulaması Microsoft Swift key. Aslında bu klavyenin adı sadece Swiftkey idi ve uygulamanın ücretli versiyonunu da dilerseniz satın alabiliyordunuz. Ancak 2016’da Microsoft tarafından, satın alınan uygulama 2020 yılına kadar hiç bir isim değişikliğine gitmeden uygulama marketlerinde popülaritesini korudu. En çok tercih edilen klavye uygulamalarının biri olan ve gerçekten yazı tanıma ve öngörme konusuna çok iddialı. Swiftkey biraz kalabalık ama kullandıkça alışacağınız güçlü bir arayüze sahip. Microsoft Swiftkey, söylenenlere göre bunu güçlü veritabanına borçlu. Microsoft bu uygulamayı 250 milyon dolar karşılığında satın almış. Bu haberle ilgileniyorsanız detaylar burada. Microsoft Swiftkey uygulamasını hemen indirip denemek isterseniz burada:
Minuum Keyboard (En ilginç telefon klavyeleri arasında)

Bahsettiğimiz tüm telefon klavyesi uygulamaları, her ne kadar değişik tema ve renklerle kullanabilseniz de bilindik arayüzlerle karşımıza çıkıyor. Ancak hiç birisi Minuum telefon klavyesi kadar sıra dışı bir deneyim sunmuyor. 2013 yılında marketlerde yerini alan Minuum klavye büyük parmaklar için küçük klavye sloganıyla bir çıkış yaptı.
Özellikle ekranın yatay veya dikey kullanımınıza bağlı olarak tümünü veya yarısını işgal etmesi telefon klavyelerinin çok da önemli olmayan bir dezavantajı. Ancak bunu düşünen birileri Minuum Keyboard diye bir klavye uygulaması yapmış. Uygulama o kadar farklı ki, hem küçük tuşlardan yazma sıkıntısı çekenler için hem de ekranın çoğunu kaplamasından şikayetçi olanlar için devrim niteliğinde. Enine doğru kısa ama parmakların rahatlıkla denk düşeceği kadar büyük ve şerit şeklinde bir klavye. Üstelik şekil değiştiren bu klavye diğerleri gibi normal kullanım arayüzüne de geçebiliyor. Klavyeyi ilk 1 ay ücretsiz sonrasında ise ücretli sürüme yükselterek kullanabiliyorsunuz. Klavye ücreti 8.45 TL. Klavyenin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız alttaki videoyu izleyin.. Google play uygulama marketindeki klavyeye ulaşmak için tıklayın: Ücretsiz deneme burada Minuum Keyboard Ücretli burada Minuum Keyboard https://www.youtube.com/watch?v=dZh8r-xErGE
Büyük parmaklar için küçük klavye konsepti en çok burada kendini gösteriyor… Şuna bir bakın