gay sohbetgay arkadaşlık siteleriLgbt farkındalıkTrans farkındalık
DOLAR
19,0368
EURO
20,5139
ALTIN
1.188,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Followers Chief Instagram takipçi arttırma uygulaması otomasyon İnstagram takipçi arttırma uygulaması şu sıralar çok rövanşta çünkü herkes çok takipçiye sahip olmak istiyor. Çok takipçiye sahip olma isteği ise zaten günümüzün konusu değil. Instagram patladığından beri Instagram’da fenomen olmak isteyen herkes bu platformlarda. Özellikle 2015’ten bu yana bu takipçi isteğinden kar...
04.03.2021 13:47
537
Facebook en popüler sosyal medya mı? Facebook en popüler sosyal medya kanalı mı? insanların iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan Facebook günümüzde komplo teorilerinin de konusu oluyor. Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından, Harvard öğrencileri için kurulmuştu Donanım sektörünü mü şekillendiriyor? Facebook, Instagram gibi...
24.08.2021 21:45
963
Bilgisayarlar birçok iş için vazgeçilmezdir. Ama aynı zamanda hobiler, ev yönetimi ve çok çeşitli aktiviteler için de pek çok insan her gün bir bilgisayar kullanıyor. Yine de, çoğu zaman insanlar bilgisayarınızı mahvetme riski taşıyan alışkanlıklara sahiptir. Daha fazla dikkat etmek bilgisayarınızın ömrünü uzatabilir ve daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Bilgisayarınızı Bozacak...
07.02.2023 09:48
306
5G teknolojisi nedir? 5G, mevcut 4G LTE’yi geride bırakmaya hazırlanan mobil ağ teknolojisidir. Şu anda ağın hala kararsız olduğu bazı şehirlerde deneysel aşamadadır. Peki 5g teknolojisi nasıl çalışıyor ve gelecekte ne gibi artı ve eksileri olabilir? 5G teknolojisiyle ilgili temel korku sağlıkla ilgili ve hatta bunun koronavirüsün yayılmasıyla ilgili olabileceğini...
01.02.2023 12:34
442

Sunucu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sunucu Nedir ve Ne İşe Yarar?
28.02.2023 14:25
207
A+
A-

Sunucu, bilgileri depolamak ve uzak istemci cihazlarda erişim sağlamak için tasarlanmış güçlü bilgisayardırdır. Bir sunucuda depolanan verilerin türüne ve amacına bağlıdır.

Basit Kelimelerle Sunucu Nedir?

Bu soruyu yanıtlamak için sunucu kelimesinin nereden geldiğini anlamanız gerekir. “Hizmet etmek” anlamına gelen İngilizce to serve fiiline dayanmaktadır. Dolayısıyla sunucu, basit bir ifadeyle, belirli bir bilgi ağının (örneğin yerel bir ağ) tam olarak çalışabilmesini sağlamaya yarayan özel bilgisayardır.

“Sunucu” terimi ayrılmaz bir şekilde başka bir terimle bağlantılıdır “istemci”. Sunucu ile aynı ağ üzerinde bulunan, ona belirli istekleri gönderen ve ondan gerekli bilgileri alan kişisel bilgisayar, mobil veya başka bir cihaza verilen isimdir. Bir sunucunun varlığı, ona bağlı istemci cihazlar olmadan hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

Sunucu Ne İçindir?

Türüne ve amacına bağlı olarak, bu sunucu çeşitli yararlı işlevleri yerine getirebilir:

  • Bir veya daha fazla web sitesinden bilgi depolar. Barındırma hizmeti veren internet sağlayıcılarının sunucuları bu şekilde çalışır.
  • Aynı ağ üzerindeki birçok bilgisayarın etkileşimini koordine eder. örneğin oyun sunucularıdır.
  • Kurumsal verileri depolamak ve çalışanların bunlara erişimini sağlamak için kullanılabilir. Örnek verecek olursak, şirketin merkezinde bulunan ve muhasebe veritabanını depolayan ve düzenli olarak güncelleyen sunucudur.

Bunlar, sunucuları kullanmanın yaygın yollarından sadece bazılarıdır.

Sunucu Nelerden Oluşur?

Türü ve amacı ne olursa olsun her sunucu bir bilgisayardır. Bu nedenle üzerinde klasik bilgisayar bileşenleri bulunmaktadır:

  • Sistemin omurgası olarak görev yapan anakart
  • Bir veya daha fazla merkezi işlemci
  • Belirli bir RAM miktarı
  • Bir veya başka türdeki sürücülerden oluşan veri depolama sistemi.

Sunucu donanımının ana görevlerinin depolama, yoğun işleme ve büyük miktarda verinin hızlı aktarımı olmasıyla ilgilidir. Bu görevleri başarıyla yerine getirmek için sunucular bunları içermektedir:

  • Yüksek performanslı çok çekirdekli işlemciler
  • Daha büyük miktarlarda hata kontrollü RAM
  • Yüksek kapasiteli ve hızlı sabit sürücüler ve Solid-state drive, SSD sürücüler.

Bir kişi sunucu ile çok az bir süre etkileşime girer. sadece kurulum, bakım ve onarım aşamalarında. Monitörde yüksek kaliteli 3D grafikler görüntülemeye gerek yoktur ve bu, sunucuların başka bir donanım özelliğiyle ilgilidir.

Yoğun veri işleme, sunucu bileşenlerinin ısınmasına neden olur. Bu olumsuz etkiyi nötralize etmek için sunucular güçlü soğutma sistemleri içerir.

Sunucunun doğrudan aldıkları veriyi almak ve iletmektedirler. Üreticiler ve montajcılar bunu göz önünde bulundurarak sunucu makinelerini yüksek performanslı ağ kartlarıyla donatılmıştır. World Wide Web’e erişimi olan bir sunucu söz konusu olduğunda, şirketler ve veri merkezleri geniş bant internet bağlantısı sağlar.

Geçmişte sunucular genellikle bilgisayarlar için kullanılanlara benzer dikey bir şekilde monte edilirdi. Daha sonra, rafa monte tasarım standart hale geldi. Modern sunucu bileşenleri geniş düz bloklara monte edilir ve bunlar da kabine yatay olarak monte edilir. Bu tasarım, ekipmanın sınırlı alana en kompakt şekilde yerleştirilmesine olanak tanır.

Tüm ağın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için sunucuya sürekli güç sağlamak gerekir. Kesintisiz güç kaynakları çoğunlukla bu amaç için kullanılır.

Sunucuları büyük sıcaklık ve nem dalgalanmalarından, sel, yangın ve diğer durumlarından korumak önemlidir. Bu amaçla, veri merkezleri ve büyük şirketler özel olarak tasarlanmış sunucu sistemleri geliştirmiştir.

Söz konusu donanımı çalıştıran sunucu yazılımına özellikle dikkat edilmelidir. Muhtemelen herkes tarafından bilinen Windows gibi işletim sistemleri için çok uygun değildir, hatta hiç uygun değildir. Hem Microsoft tarafından geliştirilen hem de Linux ailesine ait olan işletim sistemlerinin sunucu sürümleri kullanılmaktadır. Bu arada, sunucu kararlılığı, veri güvenliği ve yapılandırma esnekliği sağladıkları için en yaygın kullanılanlar ikincileridir. Linux ailesinden bir sunucu işletim sistemi (örneğin Ubuntu Server) ile çalışmak özel bilgi gerektirir, bu nedenle veri merkezleri ve şirketler nitelikli BT uzmanlarını işe alır.

Çok fazla özellik ve bilgi işlem gücü gerektirmeyen küçük sunuculardan bahsediyorsanız, normal bir işletim sistemi iyi olabilir. Örneğin, Windows FTP’yi kurmak ve sınırlı sayıda kişinin erişebileceği dosya sunucusunun çalışmasını düzenlemek için fazlasıyla yeterli özelliğe sahiptir.

Sunucu Türleri ve Çeşitleri

Sunuculara verilen görevlerin çeşitliliği, bu sistemlerin çok sayıda tür ve tipte olmasına yol açmıştır. BT uzmanı mevcut sunucu türleri konusunda bilgi sahibi olmalı ve her birinin amacını ve özelliklerini bilmelidir.

Web sunucusu

Bu belki de her İnternet kullanıcısının karşılaştığı en yaygın türdür. Web sunucuları, web sitelerini oluşturan metin, grafik, video ve diğer içerikleri depolar. Bir ziyaretçi, istemci görevi gören kişisel bilgisayarın veya mobil cihazın tarayıcısını kullanarak istek gönderir. Web sunucusu HTTP formatında yanıt verir ve verileri istemciye gönderir. Sonuç olarak, ziyaretçi ilgilendiği web sitesini ekranda görür, sayfalar arasında gezinir, formlar aracılığıyla veri gönderir kısacası web sunucusuyla etkileşime girer.

Oyun sunucusu

Bu sunucu türü, tek oyunu veya çok oyunculu modda çalıştıran aynı anda sanal dünyada bulunan oyuncular arasında etkileşim sağlar. Oyuncular World of Tanks, Counter Strike, DotA, World of Warcraft ve diğerleri gibi oyunların farkındadır. Her durumda, oyun sunucularından bahsediyoruz ve iyi bilinen oyunlar söz konusu olduğunda, çok hızlıdırlar.

Video sunucusu

Adından da anlaşılacağı gibi, videoları (filmler, klipler ve diğerleri) depolamak için kullanılır. Bir kullanıcı cihazından video sunucusuna eriştiğinde, videoları indirmeden ve kendi disk alanını kullanmadan izleyebilir. Video sunucuları denildiğinde akla ilk gelen herkesin bildiği YouTube’dir.

Posta sunucusu

E-posta depolamak, e-posta göndermek, spam filtrelemek, e-postaları kategorilere ayırmak ve e-posta kullanımıyla ilgili diğer görevleri çözmek için kullanılır. Posta sunucularını kullanmanıza izin veren en önemli hizmetler arasında Mail, Yandex, Gmail ve diğerleri bulunmaktadır. Bu seçenek, kullanıcıların kişisel alan adlarında e-posta hesapları oluşturan barındırma sağlayıcıları tarafından da kullanılabilir.

FTP sunucusu

Dosyaları depolamak ve FTP (Dosya Aktarım Protokolü) aracılığıyla uzaktan erişmek için kullanılır. Sunucunun amacına ve ölçeğine bağlı olarak, erişim İnternet veya yerel bir ağ üzerinden sağlanabilir. Bir web sunucusu söz konusu olduğunda, kullanıcılar tarayıcılarda çalışıyorsa, Filezilla gibi özel dosya aktarım yazılımı kullanmak en uygunudur.

DNS sunucusu

DNS sunucusu, IP adresini kullanarak web site açabilir, dosya indirebilir ve sunucuya erişimle ilgili diğer işlemleri yerine getirir. IP adresleri ve alan adları arasındaki bağlantı DNS sunucuları tarafından sağlanır.

VPN sunucusu

VPN sunucusu, kullanıcıların kişisel verilerinin şifrelenmesini ve korunmasını sağlayan sanal ağın çalışmasını sağlar.

Proxy sunucusu

Proxy sunucusu, İnternet’ten alınan bilgileri önbelleğe alarak, tekrar erişildiğinde, proxy sunucusu depolanan verileri kullanıcıya göndererek internete erişimi açık hale getirir ve internet bağlantısından tasarruf sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.