
Moda sektöründe, özellikle yaratıcı uç tarzıyla önde olan modacılar için cinsiyet akışkan bir olgu… Sınır değil!

Solda gördüğünüz Kahverengi Off-white Sneaker etiketli bu ayakkabı 13.750 TL fiyat etiketiyle bir hayli pahalı. İlk bakışta ayakkabıdaki feminen çizgiyi görmek mümkün. Bunu giyse giyse gay bir erkek giyer diye düşünüyorum. Bizim toplumda daha bir norm olan eli tespihli bıyıklı bir erkek bunu giyer mi? Pek sanmam. Böyle erkeklere sivri burunlu babalarımızın eskiden giydiği normal erkek ayakkabısı lazım. Çünkü biz babalarımızdan ve toplumumuzdan böyle gördük. Soldaki ayakkabı Ünlü bir Türk markasının modellerinden biri. Tabi bu yazının konusu o marka değil. Ayakkabıdaki kadınsı çizgiler.
Moda sektöründe yaratıcılık kumaşla buluşuyor. İnsanın kendini ifade etmek için yaratıcılığı en üst düzeyden uygulayabildiği renklerin ve kumaşların dünyası. Bir ressamınki gibi aslında! Sektör öylesine talep gören ve öylesine geniş bir sektör ki; Semt pazarından 5 liralık bir tşört de, lüks markalardan aldığınız 5000 Liralık bir tşört de aynı sektörde. Yiyecek içecek pazarından sonra moda en popüler ve en çok talep gören sektör. Ve en büyük pazarlardan biri. Nasıl ki yiyecek içecek sektörü hep olacaksa; Moda sektörü de zamanı yansıtan çizgilerle var olmaya devam edecek.
Moda sektöründe modacılar genelde eşcinsel mi?
Hayır modacılar genelde eşcinsel değil. Olabilir de elbette. Ancak ne zaman ki moda sektöründen bahsedilse akla gelen ve bilinen en ünlü modacıların eşcinsel olduğu gerçeğidir. Bu hem ülkemizde hem de diğer bir çok ülkede böylesi bir algıyla var. Hani hepsi eşcinseldir demiyorum tabiki. Ancak aklınıza gelen dünyanın en büyük markalarının modacıları eşcinsel. Hem Türkiye’de hem de dünyada bunun çok fazla örneği söz konusu. Artık modacılar eşcinsel değillerse bile, eşcinselmiş gibi bir imaj yaratmaya mı çalışıyorlar? Moda sektöründe en iyilerin eşcinsel olması, eşcinselliği moda sektöründe aranan bir kritermiş gibi algılamamızı mı sağlıyor? Sektörde eşcinsel olmak en iyi olmak mı demek?
Sadece eşcinsel erkeklerin giyeceği türde mi?
Gerek Instagram gerek Tumblr veya Pinterest hesaplarımızdan da bildiğimiz için, hatta hemen şimdi girin kendiniz #lgbtfashion #gayfashion etiketlerini aratın ve karşınıza çıkanlara bir bakın. Evet bunlar sanki özellikle eşcinseller için yapıldıklarını lanse eder gibi. Ama bildiğiniz erkek kıyafetleri. Hani bir erkek bunları giyer mi, giyse giyse full feminen biri giyer diye düşünebilirsiniz. Ancak bu tam olarak, böyle değil. Moda sektöründe çok erkeksi ve atletik kişilerin de aşırı feminen hatları olan erkek kıyafetlerini taşıdıklarını görebiliyoruz. En iyilerin eşcinsel modacılardan çıktığı, belki ispatı olmayan bir söylemdir. Ama moda, cinsiyet algısının bertaraf edildiği bir sektör. Elbette kadın ve erkek giyim birbirinden ayrı iki ayrı çizgide ilerler bu başka bişi. Ama bu iki cinsiyeti ortak çizgilerde buluşturan şeyin moda olması ilginç değil mi ? Bu birleşim ister istemez eşcinsel bir hayal gücünün bunda parmağı var dedirtebilir. Ama öyle olmak zorunda değil. Keza kadın modacılarda feminen erkek kıyafetleri tasarlayabiliyor. Ayrıca moda sektöründe erkekte kadınsılık cinsiyet teması değildir. Çünkü kadında erkeksi temalar da moda sektöründe bir hayli var. Bu yaratıcılığın sınırlarıyla alakalı. Sanatçı tam olarak cinsiyeti vurgulamaz!
Aslında Moda deyince cinsiyet algısı diye bir şey zaten yok. Elbette klasik moda anlayışı başka bir mesele ve kadın erkek modası başlıca sektörlerdir. Ancak Premium markaların bu ve benzeri sektörlerde, artık sanat ve tasarım da aşmış olmanın örnekleri de diyebileceğimiz başyapıt ve cinsiyetsiz kreasyonlarını görebiliriz. Yani en azından ben Modayı azda olsa takip ediyor ve tasarımcıların yaptıklarına gıpta ile bakmakla yetinmiyorum 🙂 AngelsTurkiye Pinterest hesabımızdaki Lgbt moda panosunda pinliyorum…. Altta panoyu ekledim. Şöyle kısaca bir bakın ve şaşırın.
Pinterest Lgbt Moda panomuza bir bakın
En ünlü eşcinsel modacılar
İstanbul’da Beyoğlundaki bir çok mağazada, Eyüp’te Laleli’de, Adanada mısır çarsısında ve Tekstil’e dair ürünler satan her mağazada taklit bir ürün bulmak mümkün. Hepimiz dünyanın en ünlü modacılarının taklit ürünlerini giymişizdir. Ben, Versace’nin sağ bacağında baştan aşağı gri sued kaplama Versace markasının yazılı olduğu pantolu giymiştim. Ama efsane modeldir yani. Resmini baktım ama bulamadım. Bulursam mutlaka eklerim. Tabiki onu giydiğim dönemlerde markanın farkında değildim. Şimdi giymeye utanırım 🙂











