
Instagram fenomeni olmak istediğiniz için bu yazıyı bulduysanız hiç bir yere ayrılmayın. Ve sonuna kadar okuyun. Bu yazıda hiç bir yerde görmediğiniz bilgiler paylaşacağım. Akıl almaz tüyolar diye başlık atmamın sebebi bu. Evet hiç bir yerde paylaşılmamışlar buna emin olabilirsiniz. Elbette, en önemli şey yaptığınız işin hakkını vermek olacaktır. Instagram’da fenomen olmak aslında büyük bir avantaj ve bir şekilde size kazanç sağlayabiliyor. Bir işletmeniz veya sattığınız bir ürün varsa fenomen olmadan, satış yaparak da para kazanabilirsiniz. Hem ürün satıyor hem de fenomenseniz o zaman kazandığınız parayı sayacak vaktiniz yoktur. 🙂 Abartmış olabilirim 🙂
Ancak nasıl Instagram fenomeni olunur öncelikle buna bir cevap bulmanız gerekiyor. Yani yüz binlerce takipçinizin olması kolay bir mesele değil. İnsanlar sizi neden takip etsin? Onlara sizi takip etmeleri için ne veriyorsunuz? Bu yazıda çok dişe dokunur tüyolar bulacağınıza eminim. Özellikle bir tanesi çok iyi bir bilgi. Ancak hemen belirteyim. Siz yeterince iyiyseniz buradaki bilgilere çok ihtiyacınız yok onu da peşinen söylemek isterim.. Ama aslında buradaki bilgiye en çok ihtiyacı olan kişiler de yeterince iyi olan kişiler. Kafanız karışmasın her şeyi netliğe kavuşturacağız. Nette bil de her şey netlikle açıklanır 🙂
Çok takipçisi olan bir sayfa Instagram fenomeni midir?
Nasıl takipçi kazanacağınız meselesi tartışmalı bir konu. Ancak siz, Instagram fenomeni olmak için gerçekten iyi bir şeyler yapmaktansa, iki poz verim de takipçi gelsin diye takipçi sayısına odaklanarak davranırsanız, o zaman istediğiniz şey fenomen olmak değil, çok takipçili bir sayfa sahibi olmaktır. Çok takipçili bir sayfa sahibi olmakla, fenomen olmak farklı şeylerdir. Kendisini alenen göstermeden çok fazla takipçisi olan bir çok Instagram hesabı var. Ancak bu durumda hesabın sahibi değil, hesabın kendisi fenomendir. Bir hesap çok takipçili olduğu için fenomen diye adlandırılabilir mi? Tartışabiliriz elbette. Çok takipçisi olan bir hesabınız varsa, mutlaka, insanların dikkatini çeken iyi paylaşımlarınız vardır diye düşünüyorum.
Takipçi sayısından bahsetmişken fenomenlik ve kazanç çerçevesinde örneklendirmeyle ilerleyelim. 100 bin ful aktif takipçiniz olduğunu farz edelim. Eğer böyle bir hesabınız varsa potansiyel reklamcı oluyorsunuz. Instagram’da aktif sayfalar reklam verenlerin ilgi odağıdır. Size ürünlerinin tanıtımı için para ödemekten memnun olacaklardır. Diğer yandan takipçi sayısı 200 bin olup çoğu aktif olmayan veya etkileşimi düşük sayfalarda var. Bu tarz sayfalar tahmin ettiğiniz üzere reklam alma konusunda pek başarılı olamıyor.
Tribüne oynamak ve rolü iyi seçmek
Instagram fenomeni olmak, çok fazla takipçisi olan bir sayfaya dönüşmek öyle sanıldığı kadar kolay değil. İçerik üretmek veya insanların dikkatini çekecek şeylerle uğraşamam diyorsanız bunu unutun. İnstagram hesabınızı ölene dek kullanmaya devam edebilirsiniz. İyi içerik üretirim, vakit ayırır başarılı olurum diyor musunuz? E bir de kırılmaz bir motivasyona sahipseniz o zaman yıldızınız parlayabilir. Şansınızı denemekten hiç zarar gelmez. Bu arada instagram’ın kullanıcı sayısının 1 milyar olduğunu göz önünde bulundurunca şansınız o kadar da düşük değil. (Etkin olmayan hesaplarla birlikte 2 milyar belki daha fazla.) İçerik üretimi kısmında Tribüne oynayacaksınız bu doğru, ama rolünüzü iyi seçmeli, iyi oynamalısınız. Taklit yapan bazı fenomenler tribüne çok iyi oynamış ve içerik üretmek için çok uğraşarak büyümüştür.
Takipçi satın alarak Instagram’da sayfa büyütmek
Instagram’da sayfa büyütmek için en etkili yol takipçi satın almaktır. Gerli gereksiz herkes takipçi satın almıştır demek yanlış olmaz. Eğer şanslıysanız aldığınız takipçiler de gerçek takipçilerse, takibi bırakabilirler. Takibi bırakmaları aslında iyiye işarettir. Çünkü takipçi aldığınız firma size gerçek takipçi satmıştır. Bu faktöre dayanarak firmanın güvenilir olduğunu söylemek mümkün. Takipçi satın alma olayına olumsuz bakmayın çünkü büyük şirketler bile takipçi satın alırlar. Buradaki maksat sayfanın takipçi sayısının yüksek görünmesi eşittir prestij meselesi. Takipçi firmaları takipçileri satarken, gerçek takipçi, etkin, bot takipçi diye kendi içinde ayırarak fiyat biçerler. Eğer yaptığınız işin takibe değer olduğuna inanıyorsanız ve gerçek takipçi satın almışsanız, takibi bırakanların sayısı azalacaktır. Hepsi birden takibi bırakıyorsa bunun cevabını kendinizde arayın ve herkesin sayfanızdaki paylaşımlara ilgi duymasını beklemeyin. Bu durumda bot takipçiyi asla tercih etmeyin. Gerçek olsun ama gerekiyorsa takibi bıraksın mühim değil. Bot demek öyle biri yok demektir unutmayın.
Alternatif olarak diğer büyük ve etkin sayfalarda reklam yaptırın. Sizle ortalama aynı takipçi sayısında olan sayfalarla karşılıklı paylaşım yaparak bir birinizin kitlesinden yararlanabilirsiniz. Bu bir değiş tokuş taktiğidir. Takipçi satın almak veya başka sayfalarda reklam vermek Instagram’da sayfa büyütmek için en etkili yoldur. Ha bir de şu var, gerçekten iyi içerikleriniz varsa veya hasbelkader paylaşımlarınızın bazıları instagramda sürekli keşfet’e düşüyorsa bu da size çok olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Çünkü instagram’ın kendi kitlesi en sadık takipçi kitlesidir.
Sayfa büyütmek için instagram otomasyon programları
Instagram’da sayfa büyümek için (hiç tavsiye etmediğim) Instagram etkileşimini ve hatta gönderi paylaşımını otomatiğe bağlayabileceğiniz uygulamalar söz konusu. Şunu da mutlaka belirtmek gerek, İnstagram’da her şeyi manuel olarak yapmanız gerekiyor veya harici programlarla yaptıklarınızı da sayfanız kapanana kadar sürdürebiliyorsunuz. Örneğin instagram takipçi arttırma uygulaması Followers Chief isimli uygulamadan ayrıntılı olarak bahsettiğim yazıya bakabilirsiniz. Ancak Instagram bu uygulamanın yapabildiklerine izin vermiyor bunu biliniz! Bu uygulamayı kullanarak Instagram’ın politikalarını ihlal ediyorsunuz demektir. Ayrıca uygulamanın son durumu hakkında bilgi sahibi değilim. Linkteki yazıyı güncellersem, gücel bilgiyi buraya da eklerim. Uygulamanın kullanım detayları yazıda ekran görüntüsüyle belirtilmiştir.
Regran Pro repost uygulaması artık yeterince pro değil
Çoğu kişinin bildiği Regran isimli bir re-post uygulaması var. Bu uygulama temel özellikleriyle tamamen ücretsiz ve hiç sıkıntı olmadan kullanabilirsiniz. Ancak bu uygulamanın pro sürümünün harika bir özelliği var. Regran Pro sürümüyle, repost edeceğiniz içerikleri sıraya koyabiliyordunuz. Yani gece yatmadan 5 tane paylaşımı istediğiniz saatte paylaşılması üzere ayarlıyorsunuz, siz okuldayken veya işteyken Regran Pro bunları ayarladığınız saatlerde otomatik paylaşıyordu. Ancak bu otomasyon durumu da, sayfanızın kapanması olarak sonuçlanabiliyor ve benimkiler hep kapandı. Bu arada Regran pro uygulamasını yapan yazılım şirketiyle iletişime geçip uygulamanın instagram politikalarıyla uyumlu olup olmadığını sordum. Ve cevap olarak, uygulamanın artık belirlenen saatte otomatik paylaşım yapmadığını, alternatif olarak belirlenen saatte size bildirim gönderdiğini ve paylaşımı manuel yapmanız gerektiğini ilettiler. Bu hiç yoktan iyidir. Resimleri ve videoları metni kopyala yapıştır vs uğraşmadan içerikleri kendi hesabınıza çekebiliyorsunuz bunun bir sakıncası yok. Yazılım firmasıyla yazışmamın ekran görüntüsü altta

Benim otomatik Regran pro kullandığım zamanlarda tüm sayfalarım kapandı bunu da belirteyim 😉Uygulamayı son olarak 2019 da kullandım. Sürekli değişen Instagram politikaları bu ve benzeri otomasyon için herhangi bir politika değişikliğine gitti mi belli değil. Bu arada Instagram 2021 itibariyle yaptığı güncelleme ile işletme hesaplarının otomatik içerik paylaşmasına izin verdi. Bu da otomasyon programlarının tekrardan gündem olmasını sağladı. Bu otomasyon programlarına direkt olarak ihtiyacınız yok. Ama hem manuel hem de otomatik olarak içerik paylaşmak bir avantaj. Sayfa büyütmek için bu taktikler veya riskli uygulamalar size göre değilse okumaya devam ediniz. En önemli tüyoyu daha vermedim.
Sayfa büyütmek için sıradanlıktan uzak olmak
Instagram’da sayfa büyütmek istiyorsanız, sıradan bir kullanıcının ötesinde olmanız ve bunu hep yapmanız gerekir. Kendi selfilerinizden onlarcasını paylaşmaya devam edebilir veya insanların sizi takip etmeleri için ilgi çekici içerikler de paylaşabilirsiniz. Eğer takip edilmeye değer bir güzelliğiniz olduğunu düşünüyorsanız ve ilgi çekici pozlarınız varsa sırf bu yüzden bile fenomen olabilirsiniz. İçerikleriniz insanlar tarafından ilgiyle karşılanıyorsa da fenomen olabilirsiniz. Ancak asıl mesele şu; kendi resimleriniz veya paylaştığınız herhangi bir içerik türü, takipçilerinizin beğenisini kazanmışsa bunu hiç durmadan sürdürebiliyor musunuz? Çünkü bu tür sosyal medya işlerinde istiktar önemi ve yüksek takipçi sayısına ulaşınca gelir elde etme durumu da büyük oranda doğru. Fenomen olma durumu aslında, ayrıca, İnternet’ten para kazanma yöntemlerinden sadece biri. Ancak en kestirme yollardan birisi de Instagram’da fenomen olmaktır 🙂 Instagram’da fenomen olmak bir yana, neden çok takipçili bir sayfanız olmasın? Potansiyel bir reklamcı olmak istemez misiniz? Mutlaka istersiniz.
Nasıl sayfa büyütebileceğinizin cevabını kısmen de olsa vermeye çalıştım ancak halen nasıl fenomen olunur sorusunun cevabını arıyorsanız, siz henüz fenomen olmamış ve bunun için bir cevap arıyorsunuz demektir. O halde okumaya devam etmeyin, çünkü, bu yazıda bunun direkt bir cevabı yok fakat çıkarımlar yapabileceğiniz bilgiler söz konusu. Keza bu sorunun cevabını hiç bir yazıda net olarak bulamazsınız. Instagram takipçisi satan sitelerden takipçi satın almak gibi bilgileri yazının yukarısında ayrıntılı olarak anlattım. Başka ne diyim ki zaten? E bu yazıyı da yazdığıma göre, o fenomen ben değilim! O fenomen ben olsam bu yazıyı kim yazacaktı? 🙂 O zaman bu sorunun bana değil Gerçek bir fenomene sorulması gerekiyor. Ama siz ona değil de bu yazıya ulaştınız değil mi ? O halde sırf bu sebep için okumaya devam edin. Çünkü çok işinize yarayacak bir bilgi daha var. Özellikle en önemli bilginin hangisi olduğunu, okuğunuz an, işte burası diyeceksiniz.
Instagram fenomeni olmak için kaç takipçiniz olması gerekir?
Bu soruyu sorduğunuz için teşekkürler 😉 Şimdi de, bu sorunun dinamiklerini inceleyelim. Bildiğiniz üzere Instagram’da fenomen veya çok takipçisi olan binlerce sayfa var. Ve siz bu sayfaların hepsini takip ediyor musunuz? Tabii ki hayır. Yani bir milyondan fazla takipçisi olan bir milyon hesabın hepsinde haberdar olmanız da, bunların hepsini takibe almanızda imkansız. Ayrıca, siz takip etmiyorsanız, 5 milyon takipçisi olan bir sayfa sizin için nasıl önemli olsun ki? Sizin haberiniz bile yok. Yani orda var mı? Var! Ama siz bakana kadar orada yok. Tıpkı kuantum fiziğinde olduğu gibi 🙂 Ancak siz bakana kadar orada olmayan bir sayfa siz bakınca bir gören göz daha kazanıyor ve işin kuantum fiziğinden ayrılan tek yanı da bu gerçek: Bakmasanız da var! Ütopik detaylara girmeyelim ve somut şeyleri konuşalım. Instagram’da fenomen olmak için kaç takipçiniz olması gerekir?
5 bin takipçiniz varsa ve kendi kimliğinizle bunu başarmışsanız, siz bir instagram fenomeni sayılırsınız. Ve yakın zamanda okuduğum bir habere göre, işletmeler artık bu tarz küçük ölçekli fenomen hesapları hedef alıyorlar. Yani 5 bin 10 bin ve üstü takipçiniz varsa ve gönderilerle kullanıcılar arası etkileşimleriniz iyiyse, fenomen olduğunuz söylenebilir. Ancak bu durumda kendinizi 5 milyon takipçisi olan bir sayfayla kıyaslamak doğru bir yaklaşım olmaz. Sizin markalaşmış her kurumsal şirketten nasıl haberiniz yoksa, sizin sayfanızdan da haberi olmayan insanların olması çok normal. Ama bir avantajınız var. 5 milyon takipçili bir fenomen olmasanız da 5 bin takipçili bir fenomensiniz. Dikkat: Fenomenliğin bir mesleğe dönüştüğü gerçeği yadsınamaz ancak fenomenlik bir meslek değildir. İsteyerek veya istemeden olunan sonuçtur. Süreç ise… zaten süreçten bahsettik… Konuyu bir tık değiştirip işin felsefesini anlamaya çalışalım mı ne dersiniz ? Phd yapalım yani 🙂
Influencer kelimesi ne demek

Influencer ve fenomen kelimelerinin her ikisi de İngilizce kökenli iki yabancı kelimedir.
Phenomenon: olağanüstülük, olağanüstülük durumuyla ilgili, olağanüstü olan şey vs. gibi anlamlara gelip Türkçeye, neyse ki biraz Türkçeleşip, fenomen olarak girmiş bir kelimedir.
influencer: Etki eden anlamına gelip ancak ne yazık ki direkt İngilizce olarak dilimize yerleşen bir kelimedir. Influence: etki, etkilemek kelimesinden türemiştir (hatta influenza dedikleri grip benzeri şeyde de bu kelimeye bağlı olabilir) Türkçede bu iki kelimenin karşılığı veya yerine geçecek kelimeler henüz bulunmamıştır.
Influencer olmak bunu gerektirir
Bir ara Cihangir sokaklarında yürürken, yolda fotoğraf çeken iki genç gördüm. Muhtemelen fenomen olmak isteyen gençler olsa gerek ki; bir birleriyle konuşurken bir tanesinin, ‘influencer olmak bunu gerektirir’ dediğini duydum. Nasıl yani? Ne gerektiriyor? Falan oldum… N’apıyorlardı veya Neye istinaden dediler bilmiyorum ama muhakkak bir açıklamaları vardır. Ayrıca o cümle inanılmaz hoşuma gitti. Çünkü doğru söylüyordu ve bunu söyleyecek cesareti ve motivasyonu vardı ve ne yapması gerektiğinin farkındaydı… Haklıydı da . Bir influencer olmak onu gerektirir di!
Influencer nedir?
Yaptıklarıyla, söyledikleriyle, giydikleriyle, yüz binleri, hatta milyonları etkileyen, yönlendiren kişilere influencer denir. Bu kişiler genel olarak sosyal medyada fenomen diye tabir ettiğimiz kişilerdir. Fenomen kelimesiyle, influencer kelimeleri, yapılan iş bazından aynı olup influencer kelimesi kulağa daha nitelikli olanları temsil ediyormuş gibi gelebilir. Kişiler tabii ki nitelikli de olabilir şansları yaver gitmiş bir hiç bir şey de olabilirler. Ayrıca aslında, sanatçılar ve bazı ünlüler de infleuncer sayılabilirler.
Instagram fenomeni olmak: IN Twitter’da fenomen olmak: OUT
Farkında mısınız bilmem ama artık fenomen olmak deyince insanların aklına ilk önce Instagram platformu geliyor. Eskiden Twitter fenomeni olmak önemliyken şimdi devir Instagram devri. Sırf bu takipçi sayısı yüzünden takipçi satan onlarca site bundan para kazandı. Bir şekilde bu kadar popüler olan bir sosyal medya platformunun da ister istemez bir çok kısıtlaması söz konusu olabiliyor. Üstelik bu kısıtlamalar hem kullanıcı hem de 3üncü parti uygulamalar için geçerli. Yetişkin içeriklere, veya cinsellik içeren topluluk paylaşımları veya kişisel paylaşımlara tam olarak izin verip vermediği veya neye göre izin verdiği konusuyla alakalı net bir bilgim yok. Ancak neye istinaden bilgim olduğunu lütfen izah etmeme izin verin.
Web paylaşımlarında veya 3üncü parti otomasyon uygulaması kullanımlarında kısıtlı
Örneğin bir blogunuz varsa veya örneğin WordPress içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, yazı veya içeriklerinizin sosyal medya platformlarında otomatik paylaşılmasını isteyebilirsiniz. WordPress her şeye adapte olabilen ve bir çok diğer sosyal medya platformunun kendine adapte olabilmesini sağlayan bir içerik yönetim sistemidir. WordPress eklentiler yardımıyla bir çok önemli sosyal mecrada aynı anda paylaşım yapmanıza olanak tanıyor ve dilerseniz yine eklentiler yardımıyla tüm paylaşımlarınızı sosyal medya kanallarınızda otomatiğe bağlayabilirsiniz. Söz konusu otomatik post atan eklenti ile alakalı yazı bu linkte. Ancak göreceğiniz üzere eklentiyle de Instagrama otomatik paylaşım söz konusu değil . Yani instagram’da otomatik olarak hiç bir şey paylaşamıyorsunuz. WordPress blogunuzda yazdığınız bir yazı, Tumblr, Twitter Facebook platformunda aynı anda yayınlanabiliyorken Instagram için bu geçerli değil. Ancak Instagram’dan paylaştıklarınızı Twitter veya Tumblr’a gönderebiliyorsunuz. Yukarıda eklediğim güncellemeyi burada da hatırlatmak isterim. 2021 itibariyle instagram işletme hesaplarını otomasyona bağlayabiliyorsunuz.
Instagram fenomeni olmak için dev tüyo – otomasyon
Instagram’da fenomen olmak isteyen birinin genellikle diğer sosyal ağlarla veya WordPress vs. gibi ortamlarda pek işi olmayabilir. Ancak yine de paylaşımlarınızın çok daha fazla geniş kitlelere ulaşmasını istiyorsanız sizinle paylaşacağım bu bilgiye çok dikkat: IFTTT isimli bir platform inanılmaz güçlü bir otomasyon sistemi sunuyor. Ancak sizin tüm servislerinizi IFTTT ile bağlayıp kendinize otomatik bir sistem kurmanız gerekiyor. Youtube fenomeni Barış özcan’da Vloglarından bir tanesinde IFTTT uygulamasında bahsetmişti. Videoyu bulamadım ama bulduğum an ekleyeceğim.
IFTTT ile Çok daha karmaşık şeyler yapmak da mümkün. Ancak bunu kendiniz keşfedebilirsiniz. IFTTT nedir nasıl kullanılır başlıklı yazımda tüm detaylara göz atabilirsiniz. Bu arada yıllardır ücretsiz hizmet veren IFTTT artık ücretli oluyor ve ücretsiz kullanım ile 3 tarif oluşturmanıza olanak tanıyor. Anlatacaklarım için sadece bir tanesi yeterli merak etmeyin. Bu sistem işe yarasa da yaramasa da görünürlüğünüz üstünde etkisi olacaktır. Unutmayın, 1 milyon takipçiniz varsa bile henüz sizi takip etmeyenlerin sizden haberi yok. Şimdi gelelim onları haberdar etme potansiyeline.
Instagram fenomeni olmak için sıfır maliyetli otomasyon
Aşağıdaki işlemleri yaparken bir VPN sağlayıcı kullanmak çok çok önemli bir ayrıntı. Ancak yapacağınız hiç bir şey kural ihlali sayılmayacağı için çok önemli değil. VPN kullanmanın asıl önemli olan kısmını maalesef bu yazıya ekleyemem çünkü o bilgiyi paylaşmak yasal olmayabilir. VPN kullanmanın neden önemli olduğunu başka kaynaklardan öğrenebilir veya yorumlardan sorabilirsiniz. Özel olarak paylaşmam da mahsur yoksa iletirim. Ve yapacağınız işlemlerin tüm sorumluluğunun size ait olduğunun altını ısrarla çiziyorum.
1- Ücretsiz bir WordPress hesabı oluşturun: Bu sizin ana hesabınız olacak. Nedeni ise WordPress’in her şeye entegre olabilen olağanüstü esnekliği. Ve tabi daha çok detay var ama şu aşamada o detaylar gereksiz. Sitenizi oluştururken içeriklerinizin türüyle alakalı bir alan adı seçmeye özen gösterin.
2- İçeriklerinizin türünü çağrıştıran aynı alan adı veya hedef kitleniz olabilecek diğer olasılıkları değerlendirip her biri farklı bir mail hesabında olan Tumblr hesapları oluşturun. Hesapları Gmail ile oluşturun çünkü Google hesabıyla giriş sağlayacağınız Pinterest hesaplarına da ihtiyacınız olacak. 10 farklı Gmail hesabı yeterli olabilir.
3- Yine aynı şekilde içeriklerinizin türüyle alakalı veya benzer hedef kitleye hitap eden Twitter hesapları oluşturun. Bu hesapların hepsini oluşturduğunuz farklı maillerle açmanız gerekir. E tabi twitter filtrelerine ve sınırlandırmalarına dikkat. Gerekirse tek bir hesapla idare edin.
4- Her bir Gmail hesabı farklı Google hesapları olacağı için, bu Google hesaplarıyla farklı Pinterest hesapları oluşturun. Pinterest hesapları oluştururken hesap ismine, yani odak anahtar kelime seçimine çok dikkat. Sayfanızla alakalı veya benzer kitlenin dikkatini çekecek türde olsun. Her Google hesabıyla oluşturduğunuz Pinterest hesablarınıza, Tumblr hesaplarınızı tek tek bağlayın. Pinterest, bağladığınız herhangi bir siteden içerikleri, Pinterest panolarda otomatik paylaşır ve bu özelliği son 1-2 yıldır hizmete sundu.
Hesaplarla entegre olma kısmı
Öncelikle, Oluşturduğunuz Tüm Tumblr ve Twitter hesaplarını tek tek oluşturduğunuz ana WordPress hesabınıza bağlayın. Her bir Tumblr hesabınızı da Pinterest hesaplarınıza bağladınız mı ? Bu iş tamamdır. Şimdi geldik en önemli meseleye. WordPress’te bir yazı ve bir görsel paylaştığınızda bu paylaşım aynı anda 10 farklı Tumblr, 10 farklı Twitter ve 10 farklı Pinterest hesabında paylaşılacak. Instagram’daki paylaşımınızın, WordPress ortamında paylaşılması işini ise IFTTT platformu üstlenecek. Ancak Instagram hesabınızı ve şifrenizi bu platformda paylaşmak için çekinceleriniz varsa bunu manuel olarak ta yapabilirsiniz. Ancak IFTTT büyük bir platform ve çekinecek bir şey yok. Her paylaşımdan sonra aynı içeriği WordPress uygulamasıyla da manuel olarak paylaşırım diyorsanız tercih sizin. Eğer bu sistemi iyi bir strateji ile kurduysanız, iyi alan adı seçimleri ve hesap isimleri vs gibi, 3 5 ay sürmez Google’dan trafik almaya, dolayısıyla takipçi artırmaya başlarsınız. Umarım bu taktik işinize yarar. Analaşılmayan ve sormak istedikleriniz varsa lütfen yorumlarda belirtin.