
İçerik yönetim sistemi
İçerik yönetim sistemi (CMS: content management system) Yazı resim ve bütün multimedya içeriğinizi tutan alanı yöneten yazılımdır. Kullandığınız servise göre ücretli veya ücretsiz ve yayınladığınızda son kullanıcı tarafından tercihinize göre farklı görünen ara yüzdür.
Günümüzde blog yazmak kimileri için apayrı bir tutku.. Bazılarımız sadece blog yazar ve gayet sıradan ve varsayılan temalarla ilerler. Ve bazılarının çok sıradan bloglarının bile yüzlerce takipçisi ve okuyucusu vardır. Kimileri için de hem blog yazmak hem de yazdığı blogu yönetmek durumu söz konusu. Zaten işin içine blogu yönetmek girdiğinde içerik yönetim sistemlerini anlamak önemli olacaktır. Çoğu blogger, sadece platformların adını bilir. Fakat çoğunluk bunların birer içerik yönetim sistemi olduğunun farkında değildir. WordPress, Blogger, Drupal, Joomla manuel olarak kendi hostinginize kurabileceğiniz içerik yönetim sistemlerinin önde gelenlerindendir. Facebook, instagram, Twitter gibi platfromlar bile, kendi özel yazılımlarını kullanan birer içerik yönetim sistemidir.
Blog servisleri içerik yönetim servisleridir
Siz de blog yazmak veya internet dünyasında ticari veya keyfi sebeplerle yer almak isterseniz, bu içerik yönetim sistemlerinden birine ihtiyaç duyarsınız. En popüler olan Tumblr Worpress Blogger hakkında bilgi sahibi olmak ve seçim yapmak isterseniz bu yazıda fikir sahibi olabilirsiniz. Hangi blog servisi ? WordPress, Blogger, Tumblr.
İnternette, yazılarınızı videolarınızı resimlerinizi, yani genel anlamda içeriğinizi yönetmek ve barındırmak için onlarca içerik yönetim sistemi vardır. Çoğu son kullanıcı için bu popülaritenin önemi zaten yok. Önemli olan platformun istediğiniz özellikler ile ihtiyacınızı karşılıyor olması. İçerik yönetmek günümüzde çok geniş çaplı bir konu. Örneğin bu linkten içerik yönetim türleri ile alakalı, farklılıkları görebileceğiniz bu yazıya göz atabilirsiniz. https://www.vargonen.com/blog/cms-nedir-en-populer-icerik-yonetim-sistemleri/
Popüler içerik yönetim sistemleri
Aşağıdaki resimde WordPress ve diğer içerik yönetim sistemlerinin bazılarını görüyorsunuz. Bu hizmetler WordPress de dahil olmak üzere kendi hostunuzda barındırabileceğiniz hizmetlerdir. Lakin kendi hostunuzda barındırmadan da kullanabileceğiniz Blogger, Tumblr vs. gibi diğerleri de mevcut. Yukarıda da bahsettiğim gibi WordPress haricinde blogger veya Tumblr gibi platformlar birer içerik yönetim sistemleridir ancak alttaki resimde de gördüğünüz üzere kendi hostinginize kurabileceğiniz içerik yönetim sistemlerinden değillerdir.

Yüzlerce içerik yönetim sistemi vardır
Yukarıdaki resimde gördüğünüz içerik yönetim sistemleri, ve daha duymadığınız diğerleri de, aslında hep aynı şey denebilir de denemez de… Son kullanıcı açısından bakınca, ziyaretçi veya kullanıcı için hangisinin ne olduğunun bir anlamı, önemi yok. Zira bu zaten ziyaretçinin değil, sizin umurunuzda olacaktır. Bir projeye başlamak isteyen herkes amacına yönelik olarak en uygun olanı seçmelidir.
İçerik yönetim sisteminin ne olduğunu daha net anlamanız için şunu da eklemek sağlıklı olacaktır.; kendinize ait bir siteniz var mı ? Sitenizi bir yazılım firmasına mı yaptırdınız? Siteniz çoğunlukla işiniz ile alakalı içerikleri tuttuğunuz bir site mi ? işte o da bir içerik yönetim sistemidir. Yazılımcı değilseniz ve sürekli yeni özellikler istiyorsanız, sitenizi yaptırdığınız yerden sürekli destek almanız gerekiyor. Çünkü herkes, yazılımcı, tasarımcı, değildir ama İnternet’te var edecek bir proje isteyebilir.
İşte bu noktada kullanıcılara esnek çözümler sunmak isteyen (üstteki resim) içerik yönetim sistemleri devreye giriyor. Sürekli bir yazılım firmasına bağlı kalmak istemeyen yarı profesyonel, veya tamamen amatörler için, hazır, akıllı altyapılar vardır. Forum sitelerinden, sohbet ve arkadaşlık sitelerine, blog sitelerinden galeri, eğitim vb. her alana özgü geliştirilmiş birbirinden farklı İYS bulmak mümkün. Yukarıda da bahsettiğim gibi bunlardan en yaygın olanı WordPress. Ancak bu en iyisi WordPress’tir demek değildir. İçerik yönetim sistemlerini daha iyi anlamak ve deneyim kazanmak için boş bir hosting hesabınızı kullanabilirsiniz. Deneme yanılma yoluyla istediğiniz yönetim sistemini yükleyip ara yüzünü ve nasıl çalıştığını kendiniz test edebilirsiniz. Böylece tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu belki 3 5 ay içinde deneyerek kendiniz görebilirsiniz.
Yukarıda bahsi geçen tüm bilgi genellikle standart hostinglerin tümünde Cpanel ara yüzüyle ulaşabileceğiniz diğer uygulamalardır. Bunun dışında hostinglerin ücretli veya ücretsiz farklı yönetim panelleri de vardır. Zaten sunucu yöneten biriyseniz bu yazıyı okumuyorsunuzdur 🙂