
Hangi blog servisi daha ideal WordPress Blogger veya Tumblr?
Hangi blog servisi ilke başlamak gerek? ‘WordPress mi Blogger mı’ soru çiftinin blog sitelerinde herzaman bir kıyaslama konusu olacağından şüphem yok. Çünkü platfromlar sürekli gelişiyor ve bu süreçte avantaj ve dezavantajlar değişiklik gösteriyor. Bu avantaj ve dezavantajlarda beklentilerinize göre değişiklik gösterecektir. Ancak çok daha fazla güncelleme alan WordPress platfromu ile olasılıklar çok fazla. Ayriyeten çoğu blog açmak isteyen blogger, İnternet’ten para kazanma konusuna çok takmış durumda. Bu süreç aslında dile kolay gelse de bir hayli zaman ve emek gerektiren bir süreçtir.

Blogger WordPress veya Tumblr Emin değil misiniz?
Hangi blog servisi seçmeniz gerektiğinden emin olmamanız çok normal. Çünkü 2021 itibariyle blog altyapısı sunan çok fazla servis var. Ancak Blogger ve WordPress Halen en popüler blog çifti.
Blog yazmak, son derece rahatlatıcı ve kişisel gelişime de katkı sağlayan multimedya bir deneyimdir. Araştırmacı kişiliğinizi geliştirmek, deneyimlerinizi paylaşmak, veya sebebi her ne olursa olsun bir blog yazmak isteyebilirsiniz. İşte bu yazıda asıl konu bu. Sadece yazmak veya içerik üretmek mi? Yoksa geliştirmek mi ?
Blog fikriniz için, Blogger veya WordPress arasında karar veremiyor musunuz? İkinisi de yeterince tanımıyor musunuz? O halde bu yazı tarafsız gözlemiyle işinize yarayacak. Hatta belki daha da çok kafanız karışacak! Ama kafa karışıklığı bazen iyidir. Çünkü kafanızın karışacağı kadar bilgi edinmişsiniz demektir. Dert etmeyin! 🙂 Ayrıca kararsız olmakta haklısınız! Zira, hepsinin birbirinden farklı ara yüzleri ve özellikleri var.
Bazıları için bu servislerden biri ”bazı özelliklerinden ötürü” bir diğerinden daha iyi. Elbette bu durum yine ne yapmak istediğinize göre değişir. Hangi blog servisi sizin için daha uygun? Seçim yapmanıza yardımcı olmak için, Blogger ve WordPress servislerine yüzeysel olarak değinmek istedim.
Öncelikle kısaca Tumblr

Ayrıntılara geçmeden önce Tumblr ile alakalı şunu bilmekte de fayda var; Tumblr, web ara yüzü olan bir blog sitesi gibi kullanılabilir. Ayrıca çok güçlü bir sosyal medya platformudur. Profesyonel amaçlara hitap eden WordPress ve Blogger’ın, Google play ve Apple Store’daki uygulamaları, insanların daha aşina olduğu Facebook, Twitter veya İnstagram gibi kullanıcı dostu değil. Worpdress ve Blogger’ın uygulama marketlerindeki uygulamaları karşısında Tumblr, kullanıcı sayısı ve kullanıcı dostu ara yüzüyle açık ara önde olup Facebook, Twitter ve İnstagram sınıfı sosyal medya mecrasıdır. Yani Tumblr aslında yazının devamındaki iki blog sistemiyle kıyaslanabilse de kulvarı farklı. Tumblr bu altyapılarla kıyaslanması tam olarak doğru olmayacaktır. Tumblr hakkında haricen bahsetmek istediklerim olduğu için bununla alakalı ayrı bir yazı yazdım.
Burada: https://stories.angelsturkiye.com/tumblr-nedir-tumblr-ve-diger-sosyal-medya-devleri/
Şimdi önce blogger ile ufaktan başlayalım.
Blogger sade, temiz, hızlı bir çözüm arayanlar için

Teknoloji devi Google’un 90’lı yıllarda satın aldığı blog servisidir. Eğer bir gmail hesabınız varsa (yani google kimliğiniz) potansiyel olarak Blogger da dahil olmak üzere bütün Google ücretsiz servisleri ve sunduğu diğer avantajlara zaten sahipsiniz demektir. Geriye kalan tek şey Blogger hesabınıza girip bir domain seçmek. Bu arada 2020 itibariyle Blogger güncellemesi ve ardından Google Domains servisinin Türkiye’de aktif olması Blogger’ın gücüne güç katacak hatta karar değiştirecek türden bir blog altyapısı sunmasını sağladı. Google’n sunduğu sade ama güçlü bir blog servisi olan Blogger resimlerden çok yazılarınıza yer vermek istiyorsanız gerekli bütün kaynakları sunuyor. Gücünü Google ve sunduğu diğer servislerden alıyor.
Blogger ile alan yönlendirme
Blogger sitenizinadı.blogspot uzantısıyla kullanılıyor veya Tumblr da olduğu gibi alan adınızı yönlendirmenize olanak sağlıyor. Ancak kendi hosting paketinizde barındırmak gibi bir seçeneğiniz yok. Zaten Blogger ile özel bir hostinge ihtiyaç duymuyorsunuz. Çünkü dünyanın neredeyse en güçlü hosting çözümünün ta kendisinde bu hizmeti kullanıyorsunuz. Kullanıcılar zaten Blogger’ı hosting sorunuyla uğraşmamak için tercih ediyorlar.
Google’ın ücretsiz servisleri Drive, Fotoğraflar, Keep, Meet ve daha diğer bir sürü servisi var. Tek bir Gmail hesabı ile hepsi kullanımınıza açık ve Blogger servisiyle tam bütünlük içinde çalışıyor. Drive’da sakladığınız video, resim, yazılı belgelerinize basit bir iki tıklama ile ulaşmak mümkün. Gmail kullanıyorsanız ve resimden çok yazılarınızla ön planda olmak istiyorsanız, Blogger sizin için doğru seçim. Başlamadan önce Blogger içerik politikası hakkında bilgi almak isterseniz buradan resmi sayfaya gidebilirsiniz
Çok iyi Blogger temaları var
Blogger için satılan muhteşem hazır temalar bulmanız mümkün, zira ücretsiz sunulan temaları maalesef belli bir zamandan sonra pek yeterli gelmeyebilir. Benim için içerik daha önemli diyorsanız sade temalarla da blog yazmaya devam edebilirsiniz. Zaten ücretli temalarla sitenizin görsellik tarafını sonradan halletmeniz mümkün.
WordPress gibi özellik açısından ve bazı diğer değişiklikler için sınırsız düzeyde modifikasyon mümkün değil. Çünkü WordPress’teki eklenti yükleme olayı yok. Ya kodlama konusunda iyi olmalı, yada zaten hali hazırdaki birbirinden güzel ve tek tıkla yüklenebilecek binlerce temadan birini satın alabilirsiniz. Blogger için, temalar WordPress temalara göre çok ucuz. Blogger’da Tumblr’da olduğu gibi sınırlarınız yine servisin sunduklarıyla kısıtlı. Ayrıca Google’ın alt yapısına doğal olarak uygun ve diğer Google ürünleriyle bütünleşik çalıştığı için Blogger size hem seo açısından hem de hosting ve içerik erişiminde kolaylıklar gibi avantajlar da sunuyor. Şimdi Biraz da WordPress hakkında konuşalım sonra konuyu bağlayacağım.
Hangi blog servisi WordPress kadar sınırsız? Sınır ne oluyor?

Dünyada en çok tercih edilen profesyonel blog servisi WordPress 70 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Limitsiz işlevselliği bu kadar çok kişinin WordPress’i tercih etmesinin en temel sebebi. WordPress diğerleri gibi alan adınızı yönlendirebileceğiniz hizmeti ücretli olarak veriyor. Ancak WordPress, Blogger ve Tumblr gibi sadece alan adı yönlendirerek kullanabileceğinizden fazlasıdır. WordPress başlı başına web sitesi hizmeti sunan bir altyapıdır. Blogger’dan farklı olarak WordPress 3 Türlü çalışır.
1- WordPress.com ücretsiz sınırlı hesap
Ücretsiz ve sitenizinadı.wordpress.com uzantısıyla kullanabileceğiniz ve 3GB depolama sınırı ile çalışan bu paket başlangıç ve çalışma prensibini anlamanız için yeterli. Tumblr ve Blogger’da olduğu gibi alan adınızın ücretini ödeyerek yönlendirme yapamıyorsunuz. Bunun için ücretli olan en temel pakete yükseltmeniz gerekiyor. Yani WordPress’in ücretsiz başlangıç paketi bu aşamada Tumblr ve Blogger’dan geride kalan bir hizmet ve geliştirme araçlarına erişim yok. Bu açıdan baktığınızda Blogger depolama alanı açısından da neredeyse sınırsız ve tamamen ücretsiz olduğu için WordPress’in ücretsiz paketine göre önde. Ancak wordpress’in bu paketinde yıllık belli başlı farklar ödeyerek sitenizin yapabileceklerini geliştirebilirsiniz. Ücretli paketlere ihtiyacınız olduğunu zaten kullandıkça anlayacaksınız.
2- Hangi blog servisi WordPress.com gibi profesyonel paketler sunuyor
Ücretli paketlerde, alan adınızı yönlendirebileceğiniz ve depolama sınırını artırabileceğiniz en temel paket ve sınırlarını daha fazla geliştirebileceğiniz özellikleri olan üst paketler var. Yani her şeyi yapabileceğiniz ve kendi hosting hizmetinizde barındırıyormuş gibi eklentiler dahil sınırsız kullanım özellikleri olan bir paketi tercih ederseniz yıllık alan adı hariç 1000 TL civarında ve ekstralarıyla birlikte artan bir maliyet söz konusu olacaktır. Allta hangi paketin neler sunduğuna bakabilir veya wordpress.com hesabınızdan paket yükseltme bölümünden daha detaylı görebilirsiniz.

WordPress’in ücretli paketindeki tüm özellikleri kendi hosting hizmetinizde barındırdığınız WordPress uygulamasıyla çok daha ucuza mal etmek mümkün. O halde WordPress.com paketleri neden daha pahalı?
3- Kendi hostinginizde ücretsiz ve profesyonel geliştirme
WordPress.com hesabınızdan farklı olarak eğer bir hosting hizmetiniz varsa buraya WordPress içerik yönetim uygulamasını kurabilir ve alan adınızı bu kurulum ile kullanabilirsiniz. E tabi asıl angarya buradan sonra başlıyor.
WordPress’in yönetim panelini kendi hostinginde barındıranlar için veya yukarıda da bahsettiğim yıllık ücretli modellerini kullananlar için bir eklenti mağazası mevcut. Siteniz için gerekli binlerce eklentiyi neredeyse hiç kodlama bilgisi olmadan kullanabilmenize olanak sağlıyor. WordPress kullanabilmek için kod bilgisine gerek yok ve ihtiyacınız olan bir çok eklenti mağazada mevcut ancak, Tumblr ve Blogger ile kıyaslayınca çok daha karmaşık ve zor. Kodlama bilmenize gerek yok ancak WordPress içerik yönetim sistemi ve arayüzüne hakim olmak zaman alacaktır.
Tumblr ve Blogger da olduğu gibi sadece alan adı yönlendirip servisin size sunduklarıyla kısıtlı değilsiniz. Söz konusu bütün sınırlar WordPress’in kendi servisi aracılığıyla sunduğu binlerce eklenti ile giderilebiliyor ve geliştirmeye açık. Bütün bu güçlü özellikleriyle WordPress proje geliştirmeyi hedefleyenlerin ilk tercihi. Sosyal medya uygulamasından topluluk sitelerine veya kullanıcıların kayıt olabileceği herhangi bir şeye dönüştürmek, ödeme sistemleri entegre etmek ve eklneti marketine girdiğinizde sitenizin yapabileceklerini değiştirmenize olanak sağlayan binlerce eklenti var. E tabi bu eklentilerin yüzde 70’i ücretli ama ücretsiz versiyonları da iş görür türden. Yıllık örneğin 300 liralık bir hosting ve 100 liralık bir alan adıyla 400 TL’ye muhteşem bir site kurabilirsiniz. Ancak, bilmeniz gerekenler daha bitmedi.
Kendi sunucunuzda WordPress Barındırma
Bir site yönetiminin en ciddi ve en sorunlu tarafı (özellikle sürekli uğraşanlar için) hosting tarafıdır. Hangi en iyi olduğunu iddia eden hosting veya WordPress hosting paketini kullanırsanız kullanın hiç birinden yukarıdaki ücretli wordpress paketlerinde oldugu gibi performans ve verim alamazsınız. Güvenlik meselesini de kendiniz çözmeniz gerekecektir. Bir çok WordPress kullanıcısı zamanla eklenti yükledikçe sitesinin şiştiğini, yavaşladığını fark eder. Bu zamanla indirilip kaldırılan eklentilerden kaynaklıdır. Ve çoğunlukla sunucu tarafında sorunlar oluşmaya başlar. Hosting firmalarının vereceği destek ise sınırlıdır. Elbette öğrenmenin en iyi yolu deneme yanılmadır.
Ne yapmayı planlıyorsunuz?
Bir blog sitesinin veya haber sitesinin en önemnli kaynağı ve hatta gelir kaynağı içeriktir. Sizin içerik üretmekten başka bir planınız varsa bu konuda çok net olmalısınız. Yani ne yapmayı planladığınızı konusunu kendinize sormanız gerekmekte. Her gün onlarca içerik girecekseniz ve tam bir içerik canavarıyım diyorsanız standart ücretsiz wordpress işinizi görmez. Ama blogger ile binlerce içeriği gosting veya yavaşlık derdi olmadan kullanabileceğinizin altını bir kere daha çizmek isterim. Veya aynı sorunsuz deneyimi size WordPress’in ücretli paketleri sunacaktır.
Tavsiye: Alan adı ve hosting ücretini ödeme yerine giriş paketini deneyin çünkü ilk yıl alımda alan adı ücretsiz ve hosting ile uğraşmazsınız. Fikriniz netleşince de üst paketlere hiç bir kaybınız olmadan geçebilirsiniz. Blogger ile başlayıp WordPress ile devam etmek’de alternatifler arasında ancak bu durumdada bir kaç aylık trafik azalması yaşayabilirsiniz.
Blogger’da eklenti kurulumu yok ama Widgetler var
Hedefiniz sürekli yazmak, ve kendi özgün içeriğinizi üretmek ve belli bir ziyaretçi kitlesine ulaşmak ise blog sistemlerinin çoğu buna hizmet etmektedir. Blogger’da ihtiyacınız olan bütün bileşenleri fazlasıyla bulabilirsiniz. Ancak WordPress’te olduğu gibi Blogger’da herhangi bir eklenti kurulumu diye bir durum söz konusu değil. WordPress’in ücretsiz servisiyle de herhangi bir eklenti kurulumu mümkün değil. Ayrıca instagram Facebook veya diğer sosyal medya platformlarını kullanırken eklenti vs diye bir şey düşünüyor musunuz? Tabiki hayır 🙂 Yani boşu boşuna instagramda içerik üretmektense kendi blogunuzda içerik üretin her türlü avantajlısınız.
Ama öne çıkmak ve ticari yaklaşımlarınıza destek olacak ücretli eklentilere de ihtiyacınız olabilecek bir projeniz varsa (bir sosyal ağ, veya üyelik gerektiren herhangi bir proje veya herhangi bir ödeme sistemi entegre etmek gibi) WordPress yine daha profesyonel çözümler sunan tek seçenek.
Blogger blog servisi neden ve kimler için doğru seçenek
Blogspot.com, WordPress.com ile kıyaslanınca özellikle başlangıç aşamasında bazı açılardan çok daha güçlü ve tamamen ücretsiz çözümler sunuyor.
Bildiğiniz üzere, Blogger, Google’ın kendi öz ürünü. Ve bunun için blog sahiplerine aslında çok daha güçlü bir platform sunuyor. Tabiki İnternet’te ne yapmak istediğinize göre sınırsız opsiyonlar var elbette. Ancak kurmak istediğiniz, basit sıradan bir blog veya milyonların ziyaret ettiği bir blog sitesi de olsa, bu işte en düşük maliyetle başlamanın hatta hep ve devamlı olarak sürdürmenin en hesaplı yolu blogger diyebiliriz. Ama neden?
Şimdi şunu netleştirmek gerekir. Siz bir websitesiyle ne yapmak istiyorsunuz? Gerçekten geliştirmek istediğiniz veya sonunu gördüğünüz bir projeniz var mı ? Yani demem o ki etraflıca düşünmeden hosting alan adı eklentiler vs derken WordPress ile işler sarpa sarabilir. Bu yüzden buna dikkatlice karar vermeniz gerekir. Buna yukarıda zaten değindik.
Hangi blog servisi barındırma ve limitlere takılmaz
Blogspot.com uzantılı bir blog ile hosting derdiniz yok ama WordPresste 3GB ile sınırlısınız. 3 GB zaten doldurması zaman alan bir miktar. E tabi başlar başlamaz onlarca video doldurmayacaksanız ve wordpress.com uzantısından da rahatsız değilseniz yıllarca kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca wordpress.com ücretsiz hesapta masaüstünden video yükleyemİyorsunuz. Ancak mobil uygulama ile şu aşamada video yüklenebiliyor. Fakat bununla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı belli değil. WordPress’in ücretsiz hesapta video yükleme özelliğini sınırlandırması çok gereksiz. Madem 3 GB alan veriyorsunuz istediğimiz gibi kullanılmasına izin vermelisiniz. Bu arada Blogger’da mobil uygulamada video yükleme seçeneği yok.
Öte yandan blogger ile çözünürlüğü çok büyük fotoğraflar ekleyecekseniz15 gb limitiniz var aynı şekilde yüksek çözünürlüklü videolar için de 15 GB alanla sınırlısınız. Bunun dışında teorik olarak sınırsızsınız. Detaylar burada https://support.google.com/blogger/answer/41641?hl=tr
Yani Blogger ile videolar için bu limitten yemek zorunda değilsiniz. Zaten Google baba’nın kendi çocukları olduğu için Youtube ve Blogger tam entegre çalışıyor. Yotube hesabınıza yükleyeceğiniz videolar sanal alanınızdan kaybettirmiyor. Zaten çok daha fazlası lazım olduğunda da kesinlikle WordPress kadar pahalı olmayacak türden seçenekler mevcut. (Google Suit gibi)
ALAN ADI (DOMAIN)
Blogspot uzantılı blogunuz için, daha prestijli olur. Herhangi bir alan adı yönlendirmesi yapabilirsiniz. Bu güçlü içerik yönetim sistemini hiç bir ücret ödemeden kendi alan adınızla kullanabilirsiniz. Ancak WordPress.com ücretsiz hesap ile bu mümkün değil. WordPress ile daha fazla şey yapmak isterseniz yukarıdaki ücretli paketlerden birini değerlendirmeniz gerek. Bu yüzden, özellikle de başlangıç aşamasında maliyeti düşünenler için daha çözüm odaklı olan Blogger. Sadece haber yazı resim vb içeriklerinizi paylaşacağınız bir blogunuz olsun istiyorsanız blogger çok daha güçlü.
YÖNETİM PANELİ (ADMİN PANEL)
Blogger içerik yönetim sistemi ile çalışmak wordpress ile çalışmaktan daha az maliyetlidir. Ayrıca blogger yönetim paneli ile çalışmak kesinlikle çok daha hızlı bir deneyimdir ve bu açıdan bakınca wordpress ile burun farkı ile değil baş farkıyla önde. İçerik üreten taraf olarak vaktinizin büyük bir çoğunluğunu admin panelinde geçireceğinizi düşünürsek WordPress’in hantal yönetici ara yüzü Blogger’ın yine gerisinde. WordPress yönetici arayüzü de zaten görece daha karmaışıktır. Blogger yönetici arayüzü ise standart bir web sayfasını açar gibi çok hızlı çalışır.
Hangi blog servisi size uyar özet
Bu yazımda tamamen maliyetsiz veya çok daha az maliyetle ve görece ihtiyaçlar doğrultusunda ve fiyat performans bazında, Blogger servisinin WordPress platformuna kıyasen neden tercihiniz olması gerektiğini özetlemeye çalıştım. Elbette WordPress kesinlikle çok spesifik bir fikrinizi bile işleyebileceğiniz ve neredeyse sınırsız olduğunuz muhteşem bir platfrom. Fakat işin maliyet boyutunun olacağını göz önünde bulundurun. Blogger ile alan adını bile değiştirmeden de sonsuza dek güvende ve güçlü bir blog oluşturabilirsiniz. Ancak hangi blog servi ile başlayacağınızdan emin değilseniz Alttaki yazıdan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.