
Haber siteleri ve Teknoloji bloglarının en gereksiz detayları bile önemli bir şeymiş gibi dikkat çekici başlıklarla haber haber yapmasına sinir oluyorum. Ama haber mi haber o başka bir konu ama haberi de berbat ediyorlar. Örneğin dikkatinizi çeken bir başlığa tıklıyorsunuz ve haberin başlığında geçen cevabı okumayı bekliyorsunuz. Ama bir bakıyorsunuz başlıkta yazan şeyin aynısını ilk paragrafta ufacık değişiklikle bir daha yazıyorlar.
Aynı şeyi defalarca yazarak ve bunu okumaya mecbur bırakarak, yazının bilmem neresinde sadece 1 cümleyle cevap verip sözde haber yapıyorlar. Sırf daha çok tıklanmak için haberin de içine ediyorlar… Koskoca haber sitelerinin insanları salak yerine koyması çok ayıp. Örneğin Whatsapp ile alakalı en ufak gelişmeleri de çok tıklandığı için bu şekilde haber yapıyorlar. Hiç tıklamayın çünkü minicik, bir cümlelik gelişmeyi söylemek için aynı şeyleri kırk kere evirip çevirip yazmaları onu haber yapmaz. Direkt haberi verin gereksiz detayları sonrasına bırakın isteyen okusun. Ama bunlar maalesef öyle yapmıyor. Gereksiz olduklarını biliyorlar ve en önemli tek ve asıl cevabı yazının son paragrafına bir yerlerde ekliyorlar.
Okuyucuyu sitede tutma çabası
Böyle bir habercilik anlayışı mı olur ya? Başlıkta haberin başlığını veriyorsun, aynı başlığı giriş gelişme sonuç konusu olarak yeniden harmanlayıp halen haberi vermiyorsun ve üstüne üstlük haberin detayları yazımızda diyorsun ve sırf bir cümle için kullanıcıyı bir yerlere tıklatıyorsun. Bu alenen rezillik. Mantık şu; Kullanıcı sitede ne kadar kalırsa o kadar iyi. Ne yaparsan yap kullanıcıyı sitede tut. Komedi bence. Altı üstü bir cümlelik haber vereceksiniz kırk takla attırılmış aynı cümlelerle insanları aptal yerine koymak ne demek?
Bilmem kimin son hali sevenlerini üzdü saçmalıkları
İnsanların bu tür haberleri merak ettiğini biliyorlar. Ünlü birinin adını kullanıp sözde onun son halinin resmini gösterecekler. Ama haberin başlığındaki kişiyi asla göremiyorsunuz! Çünkü onu görme umuduyla kırk kere bir sayfadan bir diğer sayfaya gitmekten artık bıkıyor ve direkt çıkıyorsunuz. E bazıları sabredip son resme kadar gidebiliyor. 40 tane resim var ama başlıkta geçen kişi taa en sonda falan veya 38inci resim de 🙂 E tabi bu sırada bir çok ünlünün öncesi ve sonrasına bakarak ilerlediğiniz için pek de gocunmadan bakıyoruz ama bir türlü asıl isim gelmiyor. Bu mantık haber sitelerinin en küçük, tek cümlelik haberleri için dahi geçerli. Hadi resimlere baktığınız öncesi sonrası haberlerini bir nebze anlıyorum en azından görselleri sunuyorsunuz. Ama haber sitelerinin 1 cümlelik haberi 200 kelimelik metnin en gözle görülmeyen bir noktasına gömülmesi habercilik değil kullanıcı tutma çabasıdır.