Google web stories Google’ın yeni hikayeler eklentisi. Tıpkı Instagram Facebook ve diğerlerinde olduğu gibi. Ancak bu yeni özellik web siteleri için. Yani bir web siteniz varsa ve kodlardan anlıyorsanız, websitenize hikayeler özelliğini entege edebilirsiniz. Ancak wordpress kullanıyorsanız muhtelemen kodlarla uğraşmıyorsunuz. Google web stories WordPress eklentisini hemen indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
WordPress kullanıcıysanız ve sadece mobilden hikaye eklemek istiyorsanız Google web stories eklentisine ihtiyacınız yok. Tüm wordpress uygulamalarının varsayılan mobil sürümünde yeni bir gönderi oluşturmak isterseniz öykü yayını seçeneğini göreceksiniz. GoogleWeb stories eklentisi ise hem masa üstü hem de mobilde yaratıcılığını sergilemek isteyenler için. WordPress’in dahili hikayeler özelliği alttaki gibi çalışıyor mesela.
Şu sıralar web ortamında mobilde veya masa üstünde, sosyal medya platformları hikayeler modüllerini etkinleştirdi. Önce Instagram’da başladı daha sonra Facebook’da. Çok zaman geçmeden bunu Youtube ve bazı diğer bilinen büyük sosyal medya mecraları da etkinleştirdi. Yakında pinterest de bu işe el atar mı bilmiyorum. Pinterest ayrı bir hikaye zaten.
Hikayeler popülerleşti, çünkü kullanıcıların günümüzde davranışları değişti. Bu konu hakkında iyi öngörüleri olan dev isimler bunu hemen sistemlerine entegre ettiler. Kullanıcılar, hikayelerle neredeyse videolar kadar haşır neşir oluyor. İçeriği hızlı tüketmeyi seven insan seli için hikayeler çok etkili. İnsanlar, takip ettikleri kişilerin fotoğraflarını görmek için zaman tünellerinde aşağıya inip, bir bakıp like atardı. Ancak, artık fotoğraflara bakmaktan çok hikayelere bakmayı tercih ediyoruz. Çünkü hikayeler olan bitenden haberdar olmanın daha etkili ama özellikle de daha güncel bir yolu. Bu durumda da hikayeler özelliği çok popüler bir modüle dönüştü. Twitter fleets özelliğini başlatmıştı ama tam olarak bilinmeyen bir sebepten ötürü iptal ettiler. Twitter’ın hikayeler özelliğini kapatmasını aslında çoğu kullanıcı istemiyordu.
Web siteleri için hikayeler özelliği haksızlık olmasın diye mi geldi? Google, WordPress kullanıcıları için hikayeler özelliğini rekabeti artırmak için getirmiş olabilir. Google’ın web stories eklentisini buradan Web Stories indirebilirsiniz. Bu eklenti sayesinde web sitenizde barınan muhteşem hikayeler oluşturmak an meselesi. E tabi yine bomba görseller gerekeceğini unutmayın. Hikayeler özelliği daha fazla ziyaretçi ve kitle artışı sağlayabilir.
Hikayeleri dilerseniz saklayıp belli bir zaman sonra silebilirsiniz. Ama bin bir emekle oluşturulan bu hikayelerinizi neden silesiniz ki? 🙂 Ayrıca, görsellerle bir galeri yapmak wordpress ortamında daha kolayken hikayeler özelliğine ne gerek var? Böylesi bir içerik paylaşımı zaten wordpress’in doğasına da aykırı. Yani sadece görsellerden oluşan basit bir galeri yapmış oluyorsunuz. Asıl olay şu k; Google discover’da görünebilme ihtimalinin artacağı söylentisini okuduğumu hatırlıyorum. Hikayeler, ziyaretçi tarafından daha fazla görüntüleme ve etkileşim demektir. Ve dolayısıyla kazanç artışı beklentiler arasında.
Hikaye demek görsel demek, görsel demek alan kaplamak demek. Sosyal medyadaki gibi sınırsız bir alanınız veya süper güçlü sunucularınız yoksa hikayelerin yoğunluğu sitenizi yavaşlatır. Ayrıca yüksek çözünürlüklü görseller de çok yer kaplar. Sosyal medyada hikayelerin genellikle kaybolmasına alışığız. Tabi sahibi öne çıkanlarda tutmuyorsa! Hikayelerle dolduracak bir site istiyorsanız iyi bir sunucuya ihtiyacınız olacak. WordPress kıyaslama yazısına bakabilirsiniz. Yada direkt wordpres.com üstünde site barındırın.
Hikayeler deneyiminin websitesi ortamında çok tutacağına emin değilim. Daha doğrusu işlevselliği hakkında kuşkularım var. Çünkü bir site sosyal medya deneyimi vermek için değildir. E tabi içerik yönetim sistemine ne açıdan baktığınız önemli. Zaten galeri oluşturmak gibi seçeneklerimiz de varken hikayeler ne yani? Alternatif olarak yazılar arasına entegre etmek daha faydalı gibi. Bu daha iyi bir deneyim.
Hikayelere tıpkı Instagram’da olduğu gibi link eklemek mümkün ancak takipçi sınırlaması diye bir şey yok. Ki bu güzel bir haber. Örneğin blogunuzdaki herhangi bir içeriğinizin veya makalenizin Google’da ilk sayfada çıkmak için yeterli verisi yoksa veya rakiplerinin gerisinde kalıyorsa, hikayeleriniz sayesinde ilk sayfadaymış gibi ziyaretçi elde etmek mümkün gibi. Sanırım hikayeler trafik ve seo açısından biraz torpilli. Çünkü Google discover tarafından bulunma ihtimali yüksek. Ancak bu avantaj sadece Google’ın web stories eklentisiyle yapılan hikayeler için mi geçerli net değil. Olasılık bile olsa güzel. Hikayelerinize linkler ekleyebilirsiniz..
Genel olarak basit ve sürükle bırak tarzında çalışan hikayeler ile kullanıcıların etkileşime geçebileceği inanılmaz hikayeler oluşturmak mümkün. Web stories halen yeni ve ilk başlarda Google keşfet bölümünde görünürlük sunumu sınırlı bölgelerde geçerliydi. Yani, standart Google aramasında, nasıl ki videolarda ve resimlerde arama varsa, aynı şekilde hikayelerde ara gibi ekstra bir arama opsiyonunu şeklinde sunuluyor.. Bu sunum şeklide şimdilik sadece Amerika’da uygulamada. Türkiye’de hikayeler özelliğiyle üretilen içerikler, eğer link paylaşılmışsa Amerika’daki veya dünyanın herhangi bir yerindeki kullanıcı tarafından görüntülenebilir. Ancak Google’ın keşfet sekmesinde görünüp görünmeyeceği şimdilik net olmamakla birlikte buna hazır olmak yarar sağlayabilir. İşte konunun resmi videosu
Şimdiden bu işten para kazanmak isteyen kullanıcılar paçayı sıvadılar bile. Aracı uygulama geliştiren bir web sitesi hikaye üretme ve ekleme işini kolaylaştıran bişiler yapmış. Yakında bunun gibi daha fazlasını görmeyi bekleyin https://inappstory.com/ Şu linki biraz inceleyeceğim…