Gizli eşcinsellik iki türlüdür.
Birincisi, kişinin bir çok faktör yüzünden eşcinselliğini sosyal çevresinden gizlemesi (saklaması)
İkincisi, kişinin eşcinselliğinin farkında olmaması veya kabul etmemesi. Bunlar biraz farklı ve detayları ruhsal bozukluklara kadar gidebilir.
Birinci durumda – Kişi eşcinseldir ve sorunu eşcinselliğini kendi içinde kabul edip etmemesi değil, bunu başkalarından saklamasıdır. Yani yeterince erkeksi bir eşcinsel veya bazen feminen tavırları olan bir eşcinsel de durumunu başkalarından saklamak isteyebilir. Kişinin hal ve hareketlerinden eşcinsel olduğu belli olsa dahi bunu itiraf etmemeyi tercih eder. Ve evet! Bu da gizliliktir! Yani, kişi, cinsel kimliğini başkasından gizli tutmayı ister veya anlaşılsa bile bunu dillendirmek istemez. Bu şekilde gizli olunca eşcinsel olunmuyor diye bir şey yok. Kişi eşcinseldir ama eşcinsel olduğunu toplum veya yakın çevresi bilsin istemez bu yüzden sözlü olarak bunun altını çizmez. Çünkü toplumsal açıdan kadın ve erkek dışındakiler normal değildir.
İkinci durumda – Kişi eşcinselliğinin farkında değildir, veya farkında olup bunu kabul etmez. Veya bu bilinçle veya kabul ile yaşamak istemez. Ancak içten içe kendine bile itiraf edemediği erkeklere ilgi duyma hissiyle karşı karşıyadır. Burada kast edilen gizlilik, psikolojik anlamda kişinin çevresel faktörlerden ve öğretilerden de kaynaklı olarak kendini kabul etmemesidir. Asında duygularının farkındadır ama kavrayamaz! Bu durumda olan bir çok erkek psikolojik destek almakta. Ancak bazıları psikologların dahi kapısını çalmaz. Kabul etmeyerek veya redderek de olsa eşcinselliği deneyimleyebilir ve genelde deneyim sonrası pişmanlık yaşayanlar bu kesimdendir.
Eşcinsel kimliğini benimseyen de benimsemeyen de eşcinsel ilişki yaşayabilir. Örneğin, orgazm sonrası huysuzlaşan veya psikolojisi değişen tipler görürseniz bunlar genelde kendini kabul etmeyenlerdir. Yaşadıklarından pişmanlık duyarlar. Öyle ki, orgazm öncesi çok ilgili alakalı bu kişiler orgazm sonrası anında ortamı terk etmek ister. Hatta bazıları tehlikeli bir hal dahi alır.
Bu paragraftaki başlığın anlaşılması için, gençlik dönemimde başımdan geçenleri anlatmak isterim. 20 25 arası yaşlarımdayken bazen, birlikte olduğum partnerlerin bazıları, özellikle orgazm olduktan sonra bana ‘niye bu işi yapıyorsun’ diye sorardı. Şaşırıp kalırdım. Ne açıklama yapacağımı bilemezdim. Sanki biraz önce benimle birlikte olan kişi o değildi! Neredeyse sevgili olabileceğimi düşündüğüm kişinin orgazm sonrası homofobik davranmasına anlam veremez ve korkardım. Korkmalıydım da zaten! Eğer alttan almazsam beni dövecek birine dönüşmek için fırsat kolladığını fark ederdim. Çünkü büyük ihtimalle yaşadığı eşcinsel ilişkiden suçluluk duyuyor ve buna benim sebep olduğumu düşünüyor kendince. İşte gizli eşcinselliğe verilebilecek en net örnek budur. Bunu sadece ben değil bir çok eşcinsel yaşamıştır buna eminim.
Ve hatta öyleki; Kendilerini kabul etmeyen bazıları, ilk deneyimlerinde, pasif olmaya çalışır ve orgazmdan sonra, ‘ sen beni mi yaptın lan’ falan diye ağır abi kesilir. Pasiflik yaşamak istiyor ama orgazmdan sonra ali kıran baş kesen oluyor. Bu kişilerin kendileri ve arzuları arasında nasıl sıkışmış olduklarını bir hayal edin. Eşcinsel kimliğinizi bulmuş ve rahatlıkla yaşıyorsanız şanslısınız.
Bir erkeğin başka bir erkekle birlikte olması, yani homoseksüel ilişki, her iki tarafın karşılıklı isteğiyle gerçekleşmiş ise bu standart bilinen eşcinselliktir. Tarafların kadınsı veya erkeksi davranması önem arz etmez. Bir erkek bir diğeri erkeği arzuladığı sürece kişi eşcinseldir. Ve kendini gizlemesi eşcinsel olmadığı anlamına gelmez. Bu sadece genel eşcinselliği daha rahat anlamanız için verdiğim bir örnektir. Öte yandan eşcinsel ilişkiyi deneyimlemiş her erkek için eşcinseldir diyemeyiz ve bu ayrı bir tartışma konusudur.
Sokakta gördüğünüz, makyajlı veya aşırı efemine kişiler, istisnalar kaideyi bozmaz ama kesinlikle belli olan eşcinsellerdir. Bu iyi veya kötüdür demiyor, olması veya olmaması gerekenin altını da çizmiyorum çok dikkat. Herkes istediği gibi yaşayacak elbette. Kişilerin yaşayış ve kendini ifade etme şeklini tartışmıyoruz. Ama sonuç olarak onlar kendilerini belli etmeyen gizli eşcinseller tarafından bile bazen dışlanabilen yer yer sevilmeyen ve genel olarak toplumdaki klasik eşcinsel anlayışını karşılayan bildiğimiz ‘belli eşcinsellerdir’. En azından sosyal medyada eşcinsel kimliğiyle öne çıkmış bir çok fenomeni görmüşsünüzdür. İstanbul’un özellikle taksim şişli vs. gibi bölgelerinde bu şekilde belirgin eşcinsellerle karşılaşmak mümkün. Özetle belirgin eşcinselden kastımın ne olduğu sanırım netleşmiştir. (bu tür belirgin guruptaki eşcinsellerin bazılarının gelecekte transseksüel olduklarını fark etmeleri de söz konusu)
Ataerkil yapımız eşcinsel erkeklerin eşcinsel olduklarını itiraf etmelerinin önündeki engellerden biri. Hatta öyle ilginç detaylar söz konusu ki, bazı eşcinseller sadece aktif olduklarının altını çizerken aslında eşcinsel olmadıkları izlenimini vermek ister. ‘Ben eşcinsel değilim’ demeye çalışır. Bu davranış insanın derin psikolojisinde yatan ve yine kesinlikle bir psikolog ile tartışmanız gereken, bireylerin sürü psikolojisi veya seyirci efekti gibi benzer sebeplerden ötürü iki yüzlü bir tutum sergilemesiyle alakalı.
Yani bu öyle bir toplumsal tabu haline gelmiş ki, bireyleri tek tek alıp konuştuğunuz zaman sorun yok, geniş görüşlü tolere eden bireyler gibi davranırlar. Ancak kalabalık olduklarında norm algıları değişir. Çünkü yanlış bilinen bir doğrunun savunucusu olmak istemezler. Yani toplum gözünde eşcinsellik yanlıştır. İşte bu tablonun yoğunluk gösterdiği bir toplum yapısındaki eşcinsel erkeklerin kendi eşcinselliklerini kabul etmek bir yana, inkar etmelerinin altında yatan sebep de bu. Travestilerle birlikte olan erkekler genelde bu kesimde olan erkeklerdir dersek yanlış olur mu? Bilimsel olarak hayır. Ama sosyolojik açıdan küçük bir evet’i hak eden bir yaklaşım değil mi ?
Araştırırsanız gizli eşcinsellik hakkında farklı websitelerinde psikologlarca yazılan bir çok farklı makaleyi görürsünüz. Psikologların birer insan olduğunu ve kişisel görüşlerinin olduğunu da göz önünde bulundurun. Dikkatle okursanız taraflı tarafsız mı yazdığını anlarsınız. Ancak taraflı yazılmış ve eşcinsellikle ilgili değişik ütopik sebeplerin olabileceğini savunanları da görürsünüz.
11 nisan 2023 güncelleme eklendi
Güncelleme olarak bu paragrafı da eklemeyi özellikle isterim. Şimdi Türk toplumunda eşcinsellik maalesef hetero gözünden bakınca bir nebze istenmeyen bir durum. Kişiler bu yüzden bazen gay oldukları anlaşılsa bile itiraf etmezler. Bir diğer ilginç olay ise, gizli bir eşcinsel erkeğin, bir diğer eşcinsel erkeğin eşcinselliğini ifşa etmekle tehdit etmesi. Bir çok gay uygulamasında aşırı gizli davranan erkeklerin bunun gibi korkuları olduğu gözlenmiştir. Yani bir başka eşcinselin kendisini ifşa etmesinden korkanların sayısı artıyor. Eşcinsellik sorunsalları başlıklı tazıda bunun detaylarına değiniliyor. Mutlaka bakınız