
Gençlik iksiri eğer yapılabilseydi eminim ülkeler arasında savaş çıkardı 😂 şimdi bizim bildiğimiz klâsik pamuk prenses hikayesindeki cadı pamuk prensesin kalbini almak için bir kaç yol deniyor ve sonunda kendisi ölüyor falan… Ya o cadı ben olsam o kalbi her türlü alırdım 😂😂 Ama asıl mesele kalbin kendisinden daha güzel birinden alınması mıydı? Hikâyede ki olay sonsuza kadar genç kalması değil, her yaşlanmasında bir gencin kalbine ihtiyaç duymasıydı değil mi? Ve cadı kendinden daha güzel olan bu birini bulmak içinde Ayna ayna söyle bana var mı benden daha kadınsısı bu dünyada diyordu değil mi ? 🙂

Ayna ayna söyle bana hangisi benden daha lubunya?
Klâsik dilimize pelesenk olmuş ayna ayna söyle bana cümlesi 😂 İngilizcesi daha havalı… Mirror mirror of the wall whose the fairest of them all…
Şimdi bu cadı salak mı? Koskoca cadılığınla altı üstü kezban bir gacının kalbini alamıyorsun. Günümüzde, böylesi güçlü bir ihtimal için ülkeler bir birine girmeye hazırdır yani. Ama bu cadı ne yapıyor ne ediyorz 40 takla atıyor ve her yeniden çekilen hikayenin sonunda ölüyor.
Gençlik iksiri için savaşa hazırız
Gençlik bir başka bişi… Herkese tanınmış tek bir şans. Ve herkes bu şansı değerlendirirken yeterince şanslı olmayabiliyor. Nice hayatlar nice sultanlar geldi geçti bu dünyadan. En şanssızı olsak ne ki? Sultan Süleyman ölmedi mi? 🤭
E tabi şimdi gençlik iksiri deyince ister istemez insanın aklına, kişinin hep genç kalmasını sağlayacağı bir formül geliyor. Formül dediğim iksirin kendisi oluyor yani. Ve bu da dolayısıyla bize ölümsüzlük tanımını çağrıştırıyor. Yani gençlik iksiri aslında ölümsüzlük konusundan feyz alıyor. Ama her ikisi de aslında ayrı konular. Keza her canlı ölümü tadacaktır. Tanıdık geldi mi ?
Gençlik iksiri sayesinde ölümü daha geç tatmak düşüncesi
Hani eskiden bazı azizlerin veya bazı kutsal olduğuna inanılan bireylerin yüzlerce, hatta binlerce yıl yaşamış oldukları söylenir. Eskiden böyle şeyler olmuş olabilir tabiki bilemeyiz. Yani 70 80 ortalama bir ömür yerine 700 800 yıllık bir ömür de çok çok akıl almaz bir durum… Yani ölümü olabildiğince geç tatmak bile ölümsüzlüğe eşit gibi gelse de bence kesinlikle değil. Düşünün bir, ölümsüzlük denen şey 700 800 yıl yaşamak da değil… Sonsuza dek yaşamak… Böyle bir tanımı bile insan anlayamıyor.
Gençlik iksiriyle çok uzun bir zaman yaşamakla yetinmek
Hayatım ölümsüz de olmayı ver ne olcak. Nasıl olsa ölcen 😂 ne fark eder 200 yıl az veya çok yaşamışsın… Zaten bilim de bu işin peşini bırakmıyor… Hatta sırf bu gençliğe olan ilgi yüzünden özellikle son 50 100 yıllık dönemde anti aging (yaşlanma karşıtı) isminde devasa bir sektör oluştu. Ve bu sektöre yapılan ARGE için yapılan harcamalar herhalde tüm dünyadaki insan ırkını fakirlikten kurtarabilir mi? E o da muamma… Mesela, 8 milyar insan var hepsine bir den 8 milyar dolar versek ne olur? Milyarder olmanın tanımı değişir değil mi? Alım gücü falan derken pahalılık patlar veya anlaşılmaz rakamlardan azade bir şekilde hayat aslında hiç değişmez belki de… Yani 8 milyar kişinin 800 yıl yaşaması da teoride birşeyi değiştirmez o halde… Ama bu gibi detayları yaşamadan bilemediğimiz için bilim halen anti aging sektörüne yatırım yapmayı yeğliyor.
Yaşlanmayı tersine çeviren hap Gençlik iksiri olabilir mi?
Gençlik iksiri antik yıllardan beri aranır. Kimileri eskilerde gençlik iksiri bulundu der kimileri de bütün bunların binlerce yıl önce bulunup kaybolduğunu söyler. Örneğin lokman hekimin ölümsüzlüğü bulduğu hikayesini duymuşsunuzdur. Ancak bu haberde bahsi geçenler öyle eskilerde bahsi geçen masalsı şeylerden değil.
Günümüzde tıp ve teknoloji gelişiyor. Kozmetik sektöründe daha çok anti-aging diye geçen ve sektörünün üzerinde ısrarla durduğu gençlik iksiri meselesi uzunca bir süre tartışılmaya ve haber olmaya devam edecek nitelikte. Çünkü gençliğie ve ölümsüzlüğe dair her şey insanın ilgisi çekiyor. Elbette bilim de bunun için olası tüm yolları araştırıyor. Elimizde şimdilik gözle görülür elle turulur şeyler olmasa da ihtimalleri bilimle keşfedeceğimiz ortada. Alttaki haber 2013 2015 yıllarında, Amerikalı bir haber sitesinden tercüme edilmiştir. Kaynak eklenmiştir lakin
Yaşlanmayı tersine çeviren hap
Bilim adamları kasların güç ve kuvvetinin tekrardan nasıl kazandırılacağını keşfettikten sonra yaşlanma karşıtı hapı yaratmaya bir adım daha yaklaştı, iddiaya göre çığır açan bu keşif, insanların genç ve fit kalmalarını sağlayacak basit bir hapın buluşuna giden yol olabilir. Yani adı gençlik iksiri değilse bile gençlik hapı olacak gibi 😉
Uzmanlar kasların onarım sisteminin yaşlanmayla azalmasından sorumlu kilit bir protein saptadılar. Ayrıca, potansiyel kanser tedavisi için de yaygın olarak kullanılan ve yaşlanma sonucu kas kaybını tersine çevirmeye yardımcı olabilecek, test aşamasında olan bir ilaç buldular. Bu kimyasal, yaşlıları formda tutmak için kas güçlendirici bir tedaviyi harekete geçirerek kasların zayıflama sürecini durdurabilir.
Londra King Kolejinden üst düzey araştırmacı dr. Albert Basoon ”yaşlılık döneminde, insanlarda kas kaybını engellemek yada tersine çevirmek şimdilik uzak bir hedef, ancak bu araştırma yaş’a bağlı kas kaybından sorumlu olabilecek süreci ilk kez ortaya çıkardı, bu da son derece heyeacan verici. Bulgular, gelecekte yaşlı kasları tekrardan gençleştirecek tedavileri geliştirebileceğimiz ihtimalini ortaya koyuyor. Şayet bunu başarabilirsek, insanların yaşlandıkça, daha bağımsiz ve daha hareket halinde hayatlar yaşayabilmelerini sağlayabiliriz” dedi.
King’s Koleji, Harvard universitesi ve Massachusettes hastahanelerindeki araştırmada, kaslardaki kök hücrelerinin, bölünüp gelişerek oluşan çok sayıda kas liflerinin, zarar görmüş dokuyu nasıl onardığını incelediler. Ağırlık kaldırmak gibi faal bir çalışma şekli kaslarda önemsiz küçük hasara yol açar, ancak bu hasar kasları yeniden yapılandırmak için tetikler, bu da iri pazılar ve baklava dilimli bir karın olarak sonuçlanır. Ama insanlar yaşlandıkça kaslar kendini yenileme yeteneği kaybeder. Buna sebeb olan fgf2 isimli bir proteinin aşırı yüksek seviyede olması. Bu protein yaşlanan kaslardaki, hareketsiz kök hücrelerini sebepsiz yere sürekli olarak tetikliyor ve kök hücre stoğu zamanla tükeniyor, böylece gerçekten ihtiyaç duyulduklarında yeterli olmuyorlar. Sonuç olarak kasların yeniden yapılanma yeteneği azalıyor.
Bilim adamları ”fgf2 yi engelleyen bir ilacın, kasların bu kök hücre kaybına engel olduğunu” buldu. Yaşlı fareler üzerinde (bulunan ilaçla) yapılan araştırmalara göre, yaşlı kas dokusunun kendini tamir etme sürecinin çarpıcı bir şekilde geliştiği görüldü
Dr Basson: ”bu sadece laboratuvar ortamında kullanılan deneysel bir ilaçtır, ancak ilacın daha yeni jenerasyonları klinik araştırmalarda kanser tedavisi olarak kullanılmaktadır” dedi. Eğer bu ilaç insanlardaki ”kök hücrelerinin, kasların re-jenere ve onarım yeteneğini korumada” işe yararsa mutlaka daha iyi bir hale getirilmesi gerekecektir, ancak önemli olan olası bir yol bulduğumuzdur.
Yaşlanan nüfus ile birlikte, yaşlı insanları düşmelerden ve sakatlıklardan korumak önemli bir araştırma sahası olacaktır; zira yaşlı insanlarda görülen düşerek yaralanmalar NHS’ye günde 4.6 milyon pounda mal oluyor. 65 üstü 3 kişiden biri, ve 80 üstünün neredeyse yarısı, yani yılda yaklaşık 3.4 milyon kişi düşmekte. Bu düşüşler, 70 yaş üstü insanlarda önemli bir sakatlık ve ölüm sebebi olmakla birlikte, kaza sonucu sakatlık olarak hastane kabullerinin yarısını oluşturuyor.
Bilim insanları, Nature dergisinin internette yayınlanmış son sayısında görebileceğimiz bu araştırmanın, ileride tedaviler sunacağını umuyor. King’s College’dan Araştırmacı Kieran Jones şöyle diyor: ” Bir sonraki adım, insanlardaki yaşlı kasları incelemek olacak. Böylelikle insan kas liflerindeki kök hücre azalmasına ve kitle yitimi ile azalmaya sebep olanının aynı işleyiş olup olmadığını göreceğiz. ” Dr. Basson, araştırmada kullanılan ilacın hastalara verilememesine rağmen, diğer FGF2 inhibitörlerinin potansiyel kanser tedavisi olarak test edilmekte olduklarını söyledi.
“Kanser için yapılan klinik deneylerdeki ile aynı çözümü amaçlayan çok sayıda yeni üretilen ilaç var. Bu ilaçlar sadece bir tümor durumunda bulunabilir.” diye ekledi.
Kas depolayan tedavilerin ileride bulunacağını, fakat bunun beş ya da on yıl gibi bir zamanda olacağını söylemenin veya bu konuda bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını belirterek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/health/article-2209231/Hope-new-anti-ageing-drugs-scientists-way-reverse-muscle-wastage-later-life.html