Teknoloji hızla gelişiyor. Ve teknolojinin can damarı olan internet alt yapısı ve internet uygulamaları da sürekli gelişiyor. Ve bu durum bir gün önüne geçilemeyecek kadar tehlikeli olabilir.
Hepimizin evinde telefon ve dahi bir sürü kablosuz iletişime geçebilen cihazlar var. Yakın zamanda piyasaya sürülen bir oyuncak bebek ve bebeğe entegre edilmiş üstündeki teknolojiye istinaden bir haber ortaya çıktı. Bebeğin içindeki kablosuz iletişim kurabilen bir alet. Muhtemelen çocuk gelişimi için düşünülmüş tasarlanmış ve hatta uygulama marketlerinden uygulamasını indirmeniz gereken bir oyuncak da olabilir 🙂 Asıl habere konu olmasını sağlayan şey ise üstünde minik bir kamera ve hoparlör de olan bu bebeğin kablosuz ağlara girebilen hackerlar tarafından hacklenmesi meselesi. İş güç kalmadı bu bebeğe kaldılar. Bu oyuncak bebeği ve üstündeki cihazı hacklemek istemelerinin ardındaki sebep ne olabilir ki ? Ulan çocuklardan ne istiyorsunuz ki diye düşünüyor insan. E tabi burada asıl hedef çocuklar değil. Düşünsenize bu bir ve dinleme cihazı. Bu cihazların olduğu evler risk altında 🙂
Aslında bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Yani özel hayatınız tehlikede 🙂 İllegal bir şey yapmıyorsanız sıkıntı yok zaten, bırakın dinlesinler. Bundan korkacak olan da korkutan da onlar. Ama onlar kim ? Onlar tabii ki de kötü niyetli bazı uzman kullanıcılar 🙂 Çünkü başkalarının eline geçmesini istemediğiniz resimleriniz videolarımız cep telefonlarımızda. Ha bu arada, aslında kişisel bilgilerinizi paylaşmayı fotoğraflarınızı saklı tuttuğunuz yerde tutmak için aslında en başta kabul ettiniz. Yani teorik olarak resimler sizin değil onları saklı tutmayı tercih ettiğiniz bulut sunucunun sahiplerine ait 🙂 Ama bizler bu dev isimlere ve uygulamalarına güveniyoruz. Zaten bu kişiler hacker değildir rahat olun. Ve haklarımız yasalarla korunuyor. Ancak olayların kötü olan tarafı bu kişilerin erişim bilgilerimize ulaşabilmesi ihtimali.
Hayır değilsiniz. Zaten şansınız o bebeğe kalmadı 🙂 o bebekten önce hacklenme ihtimali çok daha fazla olan elinizdeki akıllı telefonlar tabletler akıllı televizyonlar var, Ve daha sonrada nesnelerin interneti dediğimiz akıllı ev aletleri olabilir. Ancak asıl sorun şu ki, Cayla bebeğin üzerindeki mekanizma güvenlik açığı yüksek risk barındıran basit bir sistemden oluşuyor. Habere konu olmasının sebebi de zaten bu. Ancak dijital ortamda güvenlik olgusu esneyebilir. No system is safe diye bir söyleyiş vardır. Yani hiç bir sistem güveni değildir.
Hepimizn evinde ailelerimizin fotoğraflarının olduğu büyük fotoğraf albümlerini bir düşünün. Bunların hacklenmesi mümkün mü? Tabii ki de değil. Ancak sanal ortamda o albümde sakladığımız resimlerden çok daha fazlası buluttaki albümlerimizde. Aslında mobil cihazlarımızın hacklenmesi meselesi çok uzak bir ihtimal. Bu durumlar genel de kim olduğunuz ve kimin tarafından hacklenmek istediğinize göre değişebilse de, dijital aletlerimizin, özellikle cep telefonlarımızın yüksek güvenlik ileri teknolojilerle üretildiğini ce korunduğunu bilmek de fayda var. Ancak üreticiler yüklediğiniz uygulamalar veya üçüncü parti yazılımlar için her daim dikkatli olmamız gerektiğinin altını çizerek riskli durumlarda sorumluluk almazlar çünkü çok spesifik bir uygulamayı cihazınıza indirirseniz ve özellikle de indirdiğiniz kaynak güvenilir değilse risk altında sayılırsınız.