
Ne tür bir blog sitesi kurmalıyım? İlginç blog fikirleriniz var mı?
Blog fikirleri ve kategoriler konusu sürekli olarak güncelliğini koruyacak bir konu. Çünkü yeni nesil her daim internet sektöründe yer almak isteyenlerle dolu. Teknoloji, ve genel olarak bilişim dünyasındaki gelişmelere istinaden günümüzde, farklı bilgiler bulabileceğiniz yüzlerce ve hatta binlerce web sayfası görmek mümkün. E tabi internet deyince, farklı içerik yönetim sistemleriyle, birbirinden renkli ve değişik tasarımlarda ara yüzleri olan web siteleri akla geliyor. Birbirinden yeni bloglar ve kişisel siteler artık kategorileri açısından da değişiklik gösteriyor. Hatta asıl alaka kategorilerin alakasızlığı oluyor. Yani içeriğinizin kategorisi önem taşıyor. Bu yazımda hali hazırda en çok bilinen blog fikirlerini değerlendirdim.
En bilinen blog fikirleri
İnsanlar artık o kadar çok konuda içerik üretiyor ki, kişisel bir web sitesinin tek bir çizgide kalmasını sağlamak kişinin kendini sınırlandırması gibi bir şey mi oluyor? Çünkü kişisel blogunuz hayal gücünüzle dokuyacağınız size özel yerdir. Hani kurumsal ve amaca yönelik sitelerden bahsetmiyorum. Örneğin chip veya shift delete sitelerinde teknolojinin dışında başka bir kategori görmek söz konusu değil. Bu siteler amaca yönelik en bilinen teknoloji siteleridir. Ve ellerinde bu alana yönelik çok fazla bilgi işleme güçleri var. Daha fazla trafik almak için, kalkıp da yemek tarifleri kategorisini eklemesini beklemiyoruz 🙂 Teknoloji blogu en bilinin blog fikirlerinin başında geliyor zaten ve çok fazla örnek var.
Hepsi bir arada olan blog fikirleri
Hepsi bir arada onlarca kategoriyi bir arada bulunduran sitelerde var oysaki. Ancak olaylar kurumsallaşınca ‘belli bir çizgiyi korumak’ daha kolay oluyor. Çünkü profesyonellik ekip işi olmayı gerektiriyor. Keza tek bir kategoriye yönelik içerik üreten chip veya shift delete gibi siteler iyi örneklerdir. Bu siteler çok ciddi bir ekibin çalışmasının sonucudur. Bu bağlamda kişisel siteniz için tek bir kategoriye yönelik içerik üretmek özellikle blogundan gelir elde etmek isteyen bireysel kullanıcılar için kendini sınırlamak ve dolayısıyla daha az kazanmak anlamına gelebilir. Çünkü tek başınıza teknoloji haberleri türü bloga dönüşemek zor.
Elbette tek bir kategoriye yönelik içerik üreten kişisel blogunuzda olabilir. Bu durum emeğiniz ve motivasyonunuzla orantılıdır. Sadece internetten para kazanmak için değil için değil, blog yazmayı gerçekten sevenler olduğunu da göz önünde bulundurun. İlk amacınız genel anlamda yazmayı sevmek olmalı. Böyle yaparsanız daha avantajlı da olabilirsiniz. Bunun yanı sıra, kişisel blogunuzda içerik ve kategoriler konusunda özgürsünüz ancak gelir elde etmek için bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor. Tabi bunları en iyi bilen benim demiyorum. Genel olarak tek bir kategoride niş olmak daha bir revaçta gibi. Ama onedio.com örneğine bakın. Hangi kategoride içerik üretiyor?

Haber kategorisi kolay bir blog fikri değil
Tek başınıza başlıyorsanız haber blogu olmayı düşünmeyin. Evet onedio.com bir haber sitesi oldu dersek ok. Herşey bulmak mümkün. Yani hepsi bir arada örnek sunan blog sitesine de örnek, haber sitesine de. Herkesin böylesi istisna büyüklükte bir blog sitesi olması bomba olurrdu 🙂 Ama öyle bir dünya yok. Tek başınıza neyde en iyi olduğunuza odaklanın bence. Ben hiç bir şeyde iyi değilim 🙂 Herhangi bir şeyde veya spesifik bir kaç bambaşka kategorilerde yazı yazmayı seven biriyim. Ama çok yazmayı sevdiğim halde haber kategorisine giremem mesela.
Blogger ile blog fikirlerini yazmaya başlayabilirsin
Premium bir tema ve bir alan adıyla blogger’da da gayet profesyonel görünebilirsiniz. Özellikle blogger platformunda içerik üreten blogger arkadaşlar daha iyi bilirler; Blogger kategori bazlı bir blog alt yapısı değil. Bu ne demektir? Kişisel blog yazarlarının istedikleri her konuda yazıp blog tutabileceği demektir . Dilediğiniz her konuda yazmakta hürsünüz. Trafik alan içeriğiniz uygunsa kazançlı olma ihtimali var. Yani blogger ile başlamak adım adım en kolay olanı. Hangi blog servisi size daha çok uyar?
Günlük defteri blog fikri
Blog sektörünü, blogundan kazanç elde etmeyi planlayanlar ile blogunu sadece günlük gibi kullananlar şeklinde 2 ye ayırabiliriz.. Bu durumda aslında ya hiç kazanamazsınız yada kazanırsınız. Bu konuya geleceğim…
Öyle ilginç bloglar varki; mesela bir tanesi gerçek bir günlük defteri! Ayrıca oku oku bitmeyecek kadar belki binlerce gönderi var blogunda. Üstelik tüm gönderiler itinayla, ve içten yazılmış. Yaşananlar, kendi yaşadıkları değilmiş mesela. Öyle diyor blogunda; Ancak ustaca kaleme aldığı ayrıntılarla dolu yazılar var. Ağzına kadar dolu bir blog yani. Blogun keyif için açılmış olduğu gayet de belli. Ancak bazı bu tür bloglar bu samimi içerikleri yüzünden blogundan gelir elde edemeyebilir. Çünkü başta Google Adsense olmakla birlikte bir çok iyi düzeyde olan kazanç firmaları bu tarz siteleri kabul etmez. Bu kişiler alternatif olarak daha çok trafik sağlayacak içerikler üretmekle uğraşıp blogundan kazanç elde etme kafasında zaten değiller.
Günlük yazma fikri özgür olma alanın mı para kazanma alanın mı?
Şimdi insanlar günlüklerine ne yazabilirler? Her şeyi yazacaklar! Zaten olayın adı günlük. Senin sır defterin. Ama cinsel hayatın dahil tüm sırlarını anlatırsan blogun sadece günlük olarak kalır. Bu durumda bu blog fikri sana uymuyorsa ama ille de günlük yazma konusuna takmışsan üslubuna dikkat edeceğin bir günlük tutabilirsin. Keza Adsense’in politikalarını geçmek bir hayli zor. O yüzden günlüğünün adsense politikalarına nasıl uygunluk göstereceğini deneyerek göreceksin. Öyle şırı da zor değil yani. Rahat takıl. Bu blog fikri dengede kalabilirse bence güzel bir blog fikri. Yani ya hiç kazandırmaz ya da dengede tutabilirsen beşli iyi bile kazandırır. Sonuç olarak cinselliği ele alan magazin siteleri olduğunu unutmayın.
Günlük tarzında yazılan bloglar ile kazanç elde etmek zor olabilir
Günlük tarzı içimizi döktüğümüz bloglar tabiki olmalı. O da ayrı mesele. Üstelik sadece günlük tutmak için bile bir blogunuz olabilir. Gerekirse sadece sizin seçtiğiniz kişilerin görmesi üzere bile ayarlayabilirsiniz. Günlük bir gün yok olup gidebilir… Bir blog sitesinde her şeyiniz çok daha güvenli.. E tabi facebook varken neden bir günlük bloguna ihtiytaç duyayım ki? Zaten tüm fotolarım ve yazmak istediklerim orada. Böyle düşünüyorsanız tabiki de bir blog sitesine ihtiyacınız yok. İçerik üreten kesimde olmak ve bunu kazanca dönüştürmek istemiyor olabilirsiniz. Ayrıca günlük yazmak ve özel anılarınızı yazmak istiyorsanız bunu neden Facebook’ta paylaşasınız ki değil mi. Yani günlük işi karmaşık iş.
Kazanç elde etmek için blog fikirleri
Kazanç elde etmek için bir blog fikri arayışında olmak akıllıca bir arayış bence. Adım atıp hali hazırdaki blog fikrini hayata geçirmişsen de koca bir bravo. Ancak kazanç için yukarıda bahsettiğim birinci blogger gibi yazmayı ve içerik üretmeyi seviyor olmak gerek. Yukarıda ikinci bahsettiğim günlük yazan blogger bu kadar yazıyı kazanç elde etmek için değil istediği için yazmış. Bu başka bir tartışma konusu ama blog fikri mi ? Evet blog fikri.
Haber sitesi fikrini unutun demiştim. Gerçekten (kısa vadede) tek başınıza başarabileceğiniz bir şey değil. Oluşturacağınız site en azından wordpress veya blogger üzerinde kazanç sağlamaya çalışacağınız tek başınıza başarabileceğiniz türden olmalı. Birazda üslup ve içeriğe dikkat etmek gerek elbette. Kurumsal fikirleri veya ekip işini tartışmıyorum bile. Keza bende bireysel olarak blog yazıyorum kurumsal olanları kendiniz incelemeniz gerekir. Ben daha basit blog fikirleri sunmaya çalışıyorum.
Kazanç için en iyi blog fikirleri arasında: Seyahat blogları

Sıradan bir seyahat blogunuz varsa ve gerçekten sık veya az da olsa seyahat ediyorsanız, gittiğiniz her yerle ilgili yazı yazıp güzel görsellerle destekliyorsanız işte size başarı ve kazanç vaat eden bir blog fikri diyebiliriz. Bu sıralar, hatta uzun zamandan beri seyahat blogları çok tutan projelerin başında geliyor. Seyehat bloglarını ekipleşerek kurumsal düzeye taşıyanlar olduğu gibi bunu sıradan yine kendi tarzıyla kazanç beklentisi olmadan yazanlar da var. Ancak blog fikri olarak bunu değerlendirebilirsiniz.
Rövanşta olan bir diğer blog türü de tabiki teknoloji blogu. Ancak herkesin bir gezi blogu kurması biraz daha olasıyken, teknoloji sitesi veya blogu kurması o kadar kolay değil. Teknolojiyi yakından takip ediyor olmak önemli ve tabiki sınırlarınız, sabrınız ve üretkenliğinizle sınırlı. Yukarıda da bahsettiğim chip ve shift delete gibi kurumsal ciddi siteler ve hatta yüzlercesi söz konusu. Teknoloji blogu fikrini ekip olarak konuşmanız gerekir. Seyahat blog fikri ise tek başınıza başlayıp tek başınıza sürdürebileceğiniz bir fikir. İsterseniz bu alanda da ekip olabilirsiniz. Keza seyahat blogları sektöründe de çok kişisel türlerden profesyonel sitelere kadar geniş bir yelpaze söz konusu… Amatör, yarı profesyonel ve profesyonel seyahat bloglarına şu linkten çok iyi örnekler bulabilirsin https://yoldaolmak.com/gezi-ve-seyahat-bloglari-kaynaklar.html
Kişisel blog fikirleri
Ben kişisel blogumu kendi zevklerim doğrultusunda oluşturdum. Sizlerde elbette az çok bilgi sahibi oldugunuz veya hakkında söylemek istediğiniz şey olunca yazdığınız bir bloga sahip olabilirsiniz. İnsanların faydalanabileceği, veya ilgiyle okuyacakları bir şeyler oluşturmak daha iyi bir trafik elde edeceğiniz anlamına gelir. İlginç kategorileri birlikte sunmak çok ta kötü bir fikir değil.
Mesela, yine yakın zamanda ilginç şekilde farklı kategorileri bir arada bulunduran bir bloga denk geldim. blogda bir çok ilginç kategorinin yanısıra, I phone için ayrı bir kategorinin yanı sıra, dualar vb dini bilgiler paylaşımı gibi kategorilerin bir arada olması söz konusu. Tabi bu bir olumsuz eleştiri değil. Aksine zaten yazımın başından beri anlatmaya çalıştığım ve kategorileri bertaraf ettiğimiz üretkenlikte sınır ve kategori tanımamak konusunun altını çizmeye çalışıyorum. İlle de kurumsal düşünülmeden de profesyonel şeyler çıkarmak kesinlikle mümkün. Google’ın Blogger platfromu bunun için iyi bir başlangıç. Daha profesyonel bir izlenim için çoğu blog servisi zaten kendi barındırma servisine 3. parti alan adı kullanmanıza izin veriyor. Tabiki kişise blog fikirleri için blogger ve wordpress gibi platfromlar en popüler olanlar.
Blog ve içerik yönetim sistemlerini tanıyın
Bloglar ve websitesi platfromları gibi konularda hiç bilginiz yok ise anlamanıza biraz da olsa yardımcı olacak içerik yönetim sistemleri başlıklı yazıya kısaca bir bakın. İçerik yönetim sistemlerini anladıktan sonra yazı içindeki link verdiğim wordpress ve blogger kıyaslama yazısını okumanız hangi platformun sizin için daha faydalı olacağına ve seçim yapmanız konusunda faydalı olabilir.