
Akıllı Telefondaki ve Bilgisayardaki Wi-Fi Şifresini Nasıl Öğrenilir?
Kablosuz ağ, evde veya işyerinde internete erişmek için uygun bir yoldur. Kullanıcılar, taşınabilir aygıtların yanı sıra masaüstü bilgisayarları da kablosuz bir ağ üzerinden birbirine bağlar. Erişim noktasına başka bir akıllı telefon veya tablet bağlamanız gerektiğinde, erişim kodunu hatırlayamayabilirsiniz. Wi-Fi şifresini nasıl bulacağımızı ve kodu tüm cihazlarla nasıl paylaşacağımızı bulalım.
Android Telefonda Wi-Fi Şifresi Nasıl Görülür?
Modern “yeşil renk”, telefonun Wi-Fi şifresini bulmak için basit bir seçenek sunuyor.
Aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- QR kodunu kullanın. Ağ ve internet ayarlarında bir kablosuz alt menüsü vardır. Bir erişim noktası seçmeniz ve “Paylaş” öğesi aracılığıyla göndermeniz gerekir. Pencerede bir QR kodu görünecektir, bu kod kamera uygulaması veya üçüncü taraf bir tanıma programı tarafından taranabilir.
- Erişim anahtarını alın. Android için, yani ek grafik kabukları olmayan yazılım sürümü için, QR’nin altına bir güvenlik anahtarı yazılacaktır. Yalnızca bir QR görüntüleniyorsa, bir ekran görüntüsü almanız ve bunu zxing.org’a yüklemeniz gerekir. Kodun kodunu çözecek ve metindeki bilgileri görüntüleyecektir.
Seçeneklerden herhangi biri Android 10 veya üzeri bir akıllı telefon kullandığınızı varsayar. Eski sürümlerde güvenlik anahtarını paylaşmak için ayrı bir menü yoktur.
İlgili: Kirala bunu ile Telefonum var ama benim değil
iOS Telefonda Wi-Fi Şifresi Nasıl Görülür?
Apple’ın işletim sistemi güvenliği ile bilinir. Yazılım, kullanıcının gizli bilgilerini o kadar güvende tutuyor ki, Wi-Fi şifresi gibi tamamen zararsız bir veriyi bulmak çok adımlı bir süreç haline geliyor.
Neyse ki, iOS’un modern sürümleri Wi-Fi şifresini hızlı bir şekilde almanıza olanak tanır. İşte bir iPhone’da Wi-Fi şifresini öğrenmenin dört ana yolu.
Wi-Fi ayarları
Kablosuz ağ anahtarınızı paylaşmanın kolay ve hızlı bir yolu ayarlara bakmaktır.
Algoritma üç adımdan oluşmaktadır:
- Cihaz ayarlarına gidin.
- Wi-Fi kutucuğunu açın.
- “Şifre” öğesine dokunun.
- Oturum açın (Face ID, parmak izi tarayıcı veya pin kodu kullanarak).
Wi-Fi şifresi artık gizlenmeyecek, kopyalama seçeneği mevcut olacak veya basitçe dikte edebilirsiniz. Bu seçenek tüm cihazlar için geçerli değildir (yalnızca iOS 16 çalıştıran cihazlarla çalışır), bu nedenle daha önceki bir sürümü çalıştıran akıllı telefonlarla diğer seçeneklere başvurmanız gerekecektir.
iCloud anahtarlarını bağlama
Bu yöntem, MacBook’unuzu iPhone’unuzun zaten bağlı olduğu bir ağa bağlamanız gerektiğinde uygundur. Süreç bir ön kurulum ile başlar. MacBook’ta Sistem Tercihleri’ne gidin ve Apple Kimliği öğesini açın.
Burada Anahtar Zinciri alt menüsüyle birlikte iCloud menüsünü bulacaksınız. Bu, kullanıcının daha önce kaydettiği yetkilendirme verilerini saklayan Apple’ın tescilli parola yöneticisidir. Apple aygıtlarının sıkı entegrasyonu göz önüne alındığında, Anahtar Zinciri herhangi bir Apple aygıtında açılabilir. Bu, Wi-Fi şifrenizi öğrenmenin yaygın bir yoludur.
Parola yöneticisine girdiğinizde, işlevin etkinleştirildiğinden emin olun. Adın karşısında bir onay kutusu olacak ve yeşil bir onay işareti bulunmalıdır.
Aynı adımlar iPhone’da da izlenmelidir. Algoritma aşağıdaki gibi olacaktır:
- Akıllı telefon ayarlarınızı açın. En üstte, profilinizin bulunduğu bir sekme vardır.
- iCloud’a gidin. Orada “Anahtarlık” öğesini bulacaksınız. Etkinleştirmeniz gerekiyor.
Bu adımlardan sonra, MacBook’u yeniden başlatmanız ve tüm şifrelerin çekilmesi için mobil cihazınızdan İnternet’i dağıtmanız gerekir. Sisteme giriş yapın ve Anahtar Zinciri uygulamasını açın. Bunu yapmanın en kolay yolu Spotlight (Command + boşluk çubuğu) kullanmaktır. Yardımcı programın adını girin ve başlatın.
Sağ üst köşede bir arama kutusu vardır, Wi-Fi erişim noktasının adını yazın. Ardından üzerine çift tıklayın ve Parolayı Göster onay kutusuna tıklayın. Sistem sizden hesap şifrenizi girmenizi isteyecektir. Verileri girer girmez, MacBook uzun zamandır beklenen Wi-Fi şifresini pencerede görüntüleyecektir.
Yönlendirici ayarları
Kablosuz ağ şifresi yönlendiricide değilse başka nerede saklanabilir? WPA anahtarı da dahil olmak üzere her şey yönlendirici arayüzünde yapılandırılır. Bu nedenle, ayarlarda gerekli bilgileri bulmaktan daha kolay bir şey yoktur.
Genellikle, tarayıcınıza 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 girerek web arayüzüne erişebilirsiniz. Ancak, bazen bu adresler çalışmaz çünkü sağlayıcı kendi IP’lerini ayarlamıştır.
Yöntemin çalıştığından emin olmak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Akıllı telefon ayarlarınızı açın, kablosuz menüsüne gidin.
- Etkin erişim noktası öğesine tıklayın, sayfayı aşağı kaydırarak “Yönlendirici” öğesine gelin.
- Bu satırın karşısındaki adresi kopyalayıp tarayıcıya yapıştırın.
- Kimlik bilgilerinizle oturum açın – genellikle yönlendiricinin arkasında bulabilirsiniz.
Web arayüzünde, erişim noktalarından sorumlu öğeler vardır. Wi-Fi ayarları genellikle şifreyi içerir.
Erişim anahtarını başka bir iPhone veya iPad ile paylaşma
Bu yöntem Wi-Fi erişim kodunu bulmanıza izin vermez, ancak uyumlu aygıtları ağa bağlayabilirsiniz. Ön hazırlık için her iki cihazda da Bluetooth’u etkinleştirmeniz gerekir. Ardından, bağlı olmayan ve ağa erişimi olmayan aygıtta gerekli ağı seçin.
Mobil cihazınızda erişimi paylaşmanızı isteyen bir pencere açılacaktır. “Paylaş” düğmesiyle onayladıktan sonra, ikinci aygıt otomatik olarak erişim noktasına bağlanacaktır.
Bilgisayarda Wi-Fi Şifresi Nasıl Görüntülenir
Microsoft işletim sistemi esnektir, ancak şu ana kadar geliştiriciler verileri hızlı bir şekilde paylaşma özelliğini eklememiştir. Bir bilgisayarda Wi-Fi şifresini öğrenmenin iki yolu vardır. Hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır.
Kablosuz ağ durumu
Windows’un yedinci sürümü güvenlik anahtarını almayı kolaylaştırıyor. Ağ bağlantısı ayarlarına gidebilir, PCM’ye tıklayabilir ve Özellikler öğesini seçebilirsiniz.
Güvenlik sekmesini açmanız ve “Yazılan karakterleri göster” onay kutusunu işaretlemeniz gerekir.
Windows 10’da aşağıdaki yöntemi kullanarak kodu alabilirsiniz:
- Kablosuz ağ bağlantısındaki PCM’ye tıklayın. Simge, görev çubuğunun sol tarafında yer alır. Ağ ve İnternet ayarlarını açmanız gerekecektir.
- Hedefimiz “Adaptör ayarlarını değiştir” menüsüdür. Ağ üzerinden PCM’ye tıklayın, “Durum” alt menüsünü seçin. Burada Özellikler öğesini bulacaksınız.
- Güvenlik menüsünde şifrelenmiş parolayı göreceksiniz. Ağ Güvenlik Anahtarı iletişim kutusunda bulunur. Diyalog kutusunun altındaki onay kutusunu seçin. Bu, erişim anahtarını görüntüleyecektir.
Windows 11’in gelişiyle birlikte Microsoft, ayarlar arayüzünü yeniden tasarladı. Bu nedenle, yukarıdaki yöntemi kullanarak ağ ayarlarına girmek zor olacaktır. Yardımcı programı açmanın en kolay yolu Çalıştır uygulamasıdır.
Windows + R tuşlarına basın. ncpa.cpl yazmanız gereken bir menü açılacaktır. Ağ bağlantıları penceresi görünür görünmez Durum alt menüsüne gidebilirsiniz. PCM’yi kullanarak açılır listeyi başlatın ve Özellikler’i seçin. Burada, güvenlik hattında, güvenlik anahtarını bulacaksınız.