
5G Teknolojisi Nedir
5G teknolojisi nedir? 5G, mevcut 4G LTE’yi geride bırakmaya hazırlanan mobil ağ teknolojisidir. Şu anda ağın hala kararsız olduğu bazı şehirlerde deneysel aşamadadır.
Peki 5g teknolojisi nasıl çalışıyor ve gelecekte ne gibi artı ve eksileri olabilir?
5G teknolojisiyle ilgili temel korku sağlıkla ilgili ve hatta bunun koronavirüsün yayılmasıyla ilgili olabileceğini iddia edenler bile var: ancak bunların hepsi doğru değil. İşte 5g teknolojisinin ne olduğu ve neden sağlığımız için hiçbir tehlikesi olmadığı.
5G Teknolojisi Nedir?
5G teknolojisi nedir? 5G terimi, mobil iletişim için yeni nesil teknolojileri ve standartları ifade etmektedir. Önceki 2G, 3G ve 4G’yi takip eden bu ‘beşinci nesil’, bu nedenle akıllı telefonlarımızın kullanacağı bağlantı teknolojisidir, ancak aynı zamanda ve her şeyden önce çevremizde giderek daha fazla sayıda olması beklenen birçok bağlantılı nesnenin (IoT, Nesnelerin İnterneti) (ev aletleri, arabalar, trafik ışıkları, sokak lambaları, saatler…). Bu ağın temel özelliklerinden biri, aslında, yüksek hız ve çok hızlı yanıt süreleri ile aynı anda çok daha fazla bağlantıya izin vermesidir.
Dahası, mevcut 4G ağının basit bir evrimi değildir, çünkü yalnızca daha büyük bant genişliği ve hız nedeniyle değil, tamamen farklı teknik özelliklere sahiptir; geçmişte olduğundan farklı frekanslar, antenler ve veri aktarım teknikleriyle iletişim ve kapsama alanını yönetmenin gerçekten farklı bir yoludur.
5G Ne Zaman Gelecek
5G ağının uygulanması şu anda Türkiye’nin bazı bölgelerinde deneysel bir aşamadan geçmektedir ve duyurulara göre 2020, daha geniş kapsama alanı ve hizmetlerin elde edileceği yıl olmalıdır.
5G Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları
Önceki teknolojilerle karşılaştırıldığında, daha yüksek iletim hızlarına, daha hızlı yanıt sürelerine (gecikme) ve aynı anda çok daha fazla sayıda bağlantıyı idare etme olasılığına izin verir.
Hız açısından 5G teknolojisi potansiyel olarak saniyede 10 Gigabit’e kadar ulaşabilir. Bununla birlikte, en güvenilir bakış açısı 4G’den 10 kat daha hızlı bir hız varsaymaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, 4G’nin saniyede 25 megabit hızından 5G’nin saniyede 250 megabit hızına geçildiğini düşünürsek, bir ses CD’si (700 megabayt) şu anki 4 dakikaya kıyasla yaklaşık 20 saniyede indirilebilir.
Performans, esas olarak gecikme, yani bağlı nesneye verilen komuta yanıt süresi açısından daha yüksek olacaktır (örneğin, bağlı arabaları düşünürsek, bu, yoldaki bir dur işaretini gösteren bir sensörün arabaya durma komutunu göndermesi ile arabanın gerçekten durduğu an arasında geçen süredir). Bu tepki süresi 1-10 milisaniyeye düşecek, 4G’nin mevcut 50-100 milisaniyesinden yaklaşık 10 kat daha az olacaktır (ve bu, geliştirilmesi planlanan yeni dijital hizmetler için en önemli görülen hususlardan biridir).
5G ağlarında işin çoğunun akıllı telefon donanımı tarafından değil anten sistemi tarafından yapılması, daha uzun cihaz pil ömrü ile önemli enerji tasarruflarına da yol açabilir.
Ancak insanlar için gerçek değişiklikler sadece cihazlarının hızı ve performansı ile ilgili olmayacak, esas olarak mümkün olan potansiyel yeni hizmetlerle ilgili olacaktır.
5G Teknolojisinin Sağlığa Zararları
5G etrafında tetiklenen paniğe rağmen (kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olacağından korkuluyor), şu anda bu yeni teknolojinin sağlık üzerinde zararlı etkileri olup olmadığını ekarte edecek veya doğrulayacak hiçbir veri yok. Bununla birlikte, 5G’nin potansiyel sağlık tehlikelerini değerlendirmek için, 2G ve 3G emisyonlarının etkilerine ilişkin mevcut kanıtlardan yararlanabilir ve farklı maruziyetlerin bir sonucu olarak neler meydana gelebileceği konusunda spekülasyon yapmaya çalışabiliriz. Ancak o zaman bile, net cevaplar elde etmek için konuşlandırılmasından bu yana yıllar sürecek bir çalışma gerekecektir. Ancak şu ana kadar bildiklerimiz endişe verici olmaktan çok güven verici: 5G gerçekten de 2G, 3G ve 4G’den daha yüksek frekanslarda seyredecek (ve bu korkutucu unsurlardan biri), ancak anten ağı aslında daha düşük güçte sinyaller kullanacak.
Ayrıca, daha yüksek frekanslarda bile, bu dalgaların insan dokusuna nüfuz etme kabiliyetinin hala çok düşük olduğu ve cildin yüzeysel katmanlarıyla sınırlı olduğu, ayrıca DNA hasarına neden olmak için gereken enerjiden yoksun olduğu gerçeği devam etmektedir. Bu tür bir ağda, 5G antenlerinin kılcallığı, ihtiyaç duyulan sinyallerin yoğunluğu ve kullanılan frekanslar nedeniyle, maruz kalmanın sınırlı olacağı ve olumsuz etkilerin önceki teknolojilerle karşılaştırılabilir veya hatta daha düşük olacağı düşünülebilir. O halde, artan sayıda bağlantılı hizmet ve nesne göz önüne alındığında, ortaya çıkacak maruz kalma seviyelerine bağlı olacaktır, ancak tahminlerde bulunmak zordur (cihazlardan ve antenlerden kaynaklanan elektromanyetik alanlar için maksimum seviyeler her durumda yasal sınırlara tabidir ve bu sınırlar şu anda çok ihtiyatlıdır).